USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Громадська рада при ОДА звернеться до Ради щодо львівського сміття

22 Травня 2017 19:00
Члени комісії громадської ради при Волинській ОДА розглянули питання незаконного вивезення на Волинь львівського сміття та вирішили звернутися до парламенту щодо підвищення відповідальності за забруднення земель сміттям.

Про це йшлося під час засідання з питань законності, взаємодії з правоохоронними органами, оборони та національної безпеки, засобів масової інформації, боротьби з корупцією, міжнародних відносин та проектної діяльності громадської ради при Волинській ОДА 22 травня.

Начальник управління екології волинської ОДП Дмитро Новохатський розповів, що впродовж 2016 року і цьогоріч фіксували непоодинокі випадки засмічення земель побутовими відходами зі Львівської області. У 2016-2017 роках такі випадки фіксували у Ківерцівському, Локачинському, Горохівському, Іваничівському та Луцькому районах.

Як повідомив чиновник, облдержадміністрація неодноразово звертала увагу правоохоронних та контролюючих органів на цю проблему, закликаючи вживати заходів з недопущення завезення на територію області сміття з інших областей та вжиття заходів щодо правопорушників. З його слів, можна звертатися щодо цього питання на інтерактивний сайт-карту стихійних сміттєзвалищ. Посадовець закликав громадян негайно повідомляти про фури, які нелегально вивантажують сміття, у правоохоронні органи та держекоінспекцію.

Своєю чергою, начальник відділу організації діяльності груп реагування управління превентивної діяльності ГУНП в області Сергій Грицюк повідомив, що наразі один матеріал щодо незаконного вивезення сміття скерували до суду. Штраф відповідно до статті 239 може становити максимум 32 тисячі гривень. Нещодавно відкрили три кримінальні провадження щодо 7 фактів вивезення сміття, а до суду скерували матеріали щодо Горохівського району.

Перед незаконним скидання сміття обов’язково місцевість вивчає група осіб, які шукають місце для скидання сміття та спілкуються з місцевим населенням. Зі слів правоохоронця, тих, хто вивозить на Волинь сміття зі Львівщини, цікавлять занедбані сміттєзвалища, військові об’єкти. Він зазначив, що перед фурами, якими вивозять сміття, їде авто з юристами, тож сержантам поліції буває складно сперечатися з фахівцями у юридичній сфері. До того ж, правоохоронці не можуть порушувати законодавство щодо зупинки автомобіля.
Наразі затримані фури перебувають у Горохівському районі. З його слів, встановлення камер відеоспостереження на рубежах областей могло б допомогти вирішити проблему. На питання щодо суми завданих збитків внаслідок нелегального вивезення львівського сміття на Волинь він відповісти не зміг.

Член комісії Олександр Таран зауважив, що дієвим виходом з ситуації була б конфіскація транспортних засобів, якими вивозять сміття на Волинь.
Отже, члени комісії вирішили рекомендувати, аби вантажівки певної тоннажності були обладнані GPS-трекерами, що дозволило б контролювати їхнє навантаження, також вирішили звернутися до голів облради та ОДА з закликом розглянути на рівні області питання забезпечення головних автомагістралей і в’їздів у населені пункти засобами відеоспостереження.

Також члени громадської ради хочуть дізнатися, чи керівники області спілкувалися з львівськими колегами щодо питання нелегального вивезення сміття.

Окрім того, вони вирішили звернутися до Верховної Ради щодо змін до Кримінального Кодексу у частині підвищення відповідальності за забруднення сміттям (збільшення суми штрафу та конфіскації транспортних засобів).

Зазначимо, сміття, яке збирають на вулицях Львова, після Грибовицької трагедії вивозять по всій Україні. Декілька днів самоскиди з сусідньої області прямували і на Волинь – до луцького полігону твердих побутових відходів. Окрім того, як повідомлялося раніше, сміття зі Львівської області викидали у волинських лісах. Зокрема, його помітили у Ківерцівському районі, намагались висипати під Колками та на Локачинському полігоні.

Автівки з львівським сміттям, яке активно “розтягують” по Україні, дісталися й до Володимира-Волинського. На Горохівщинібуло як мінімум три випадки. Так, громадські активісти та лісівники 10 травня затримали 4 фури з львівським сміттям неподалік Берестечка. 9 травня відходи зі Львова опинились на цьому ж місці - на території Пісківської сільської ради. Перший же випадок вивантаження львівського сміття у Горохівському районі зафіксували 24 березня в межах Холонівської сільради, поблизу Мар'янівки, коли в селищі посеред білого дня висипали машину львівського сміття.

Окрім того, львіське сміття виявили і поблизу с. Мар’янівка Горохівського району, та у Новоград-Волинському на Житомирщині.

Нагадаємо, у ніч на 29 квітня між селами Промінь і Лаврів Луцького району місцеві жителі виявили купи сміття, яке незаконно було завезене, ймовірно, із Львівщини. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження. Кількома днями раніше 6 20-тонних фур вивантажили сміття біля очисних споруд. Як стверджував депутат міськради Сергій Була, сміття – зі Львова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 23 Травня 2017 09:03
Мене цікавить таке питання, те сміття будуть приймати з тих місць де його скинули??? Чи тільки оштрафували автівки і все???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus