USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як у Луцьку вчилися малювати писанки по-волинськи. ФОТО

26 Квітня 2013 10:47
Волинські писанки розмальовували у Луцьку згідно зі стародавніми українськими традиціями.

Про це повідомили у прес-службі ВОО «Національний Альянс».

Напередодні Великодніх свят, 25 квітня, у Луцьку в приміщенні Драгоманова, 1 відбувся майстер-клас із писанкарства під керівництвом двох мастринь. Захід організувала молодіжна організацією «Національний Альянс», за підтримки управління культури Луцькради.

Майстриня Катерина Пащук підготувала для присутніх презентацію про писанкарство. Вона розповіла про символіку кольорів писанки, символіку орнаментів. Особливий акцент майстриня зробила на символі хреста. «У християнстві хрест - символ страждання, смерті й воскресіння, яким церква все починає, благословляє і освячує», - зазначила Катерина Пащук.

Приступаючи до малювання писанок, присутні помолилися. «В українських традиціях наші предки завжди молились перед будь-якою роботою і тому в усьому були майстрами. Тільки з позитивними, очищеними емоціями можна відчувати і творити», - сказала голова Національногоо Альянсу Майя Москвич. Майстриня Валентина Машлай доповнила, що справді кожна писанка, яка закріплена «Отче наш» мала велику силу і велику енергетику.

Валентина Машлай детально розповілала учасникам майстер-класу про те, як написати писанку. Присутнім роздали схеми писанок із волинським орнаментом. Майстриня зазначила, що для волинської писанки характерні червоний, помаранчевий, жовтий кольори. Розповіла, що орнамент складається з графічних малюнків - «кривульки», «гребінців», «трикутників», «розетки». «Колись, якщо намалювати на писанці «розетку» та подарувати, то це означало освічитись в коханні», - зауважила Валентина Машлай.

Протягом двох годин із великим натхненням учасники майстер-класу розписували яйця. Кожен намалював свою писанку, яку забрав з собою на згадку.











Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus