USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Історичні планшети, макет старого селища, гравюри, світлини: в Олиці відкрили інформаційний центр

6 Грудня 2022 18:06
5 грудня інформаційний центр в Олиці відчинив двері для перших відвідувачів. На відкриття завітали народна депутатка України Ірина Констанкевич, заступник керуючого справами апарату обласної ради, депутат облради Юрій Ройко, депутат облради Орест Маховський, голова Луцької райради Олександр Омельчук, Олицький селищний голова Олександр Прендецький, науковці, краєзнавці та місцеві жителі.

«Перемога України – це в тому числі й про відродження нашого коріння, нашої історії та цінностей. Тому, на мою думку, ми на правильному шляху. І поява такого осередку історії Олики – це логічне продовження спільних зусиль і депутатського корпусу обласної ради, і

районної ради, і місцевої влади, і народних депутатів України. Саме завдяки зусиллям Ірини Констанкевич Олицький замок було включено до президентської програми «Велика реставрація», він отримав державну підтримку в частині відбудови та відродження», – наголосив Юрій Ройко.
Читати ще: Порцеляна та кришталь: показали посуд, знайдений в Олицькому замку

В одному із залів інформаційного центру презентовано світлини князівської родини Радзивіллів, гравюри, історичні планшети, що їх виконали архітектори та будівельники, а також макет стародавньої Олики. Ще одна зала наповнена картинами юної художниці Катерини Слабецької. Мисткиня обіцяє наступного року доповнити цю колекцію й іншими краєвидами та архітектурними пам’ятками Олики.
Експозиційний фонд також поповнив один із нащадків князівського роду Мацей Радзивілл, він передав найцінніший скарб своєї родини – копію ікони Божої Матері.

«Відновлення величі Олики, Олицького замку – це не лише про вшанування пам’яті та висловлення вдячності для роду Радзивіллів, це про повернення історичної пам’яті, про наше коріння, а головне – це про культурно-туристичне майбутнє краю», – переконана Ірина Констанкевич.

Вона вручила відзнаки ініціаторам та організаторам створення осередку історії Олики.
«Сьогодні ми бачимо результат спільних зусиль територіальної громади, науковців, музейників, місцевого бізнесу, медійників та великих патріотів Олики – і місцевих, і на рівні Києва. Адже одна людина безсила, а якщо працювати таким гуртом заряджених Оликою, то, як бачимо, справа зрушилася з місця. Усім дякую, ви змогли здивувати», – зазначила народна депутатка.
Читати ще: Князь Радзивілл привіз в Олику гуманітарну допомогу для переселенців

Олицький селищний голова Олександр Прендецький подякував за підтримку кожному, хто долучився до створення та відкриття центру.

«Сьогодні над нашою державою літають ракети, і, можливо, хтось скаже, що така подія не на часі. Але не варто забувати, що саме наша історія та культура нині об’єднують і гуртують український народ. Відкриття цієї експозиції – це вияв нашої громадянської позиції. І це лише початок, ми обіцяємо й надалі всіх дивувати, вдосконалюватись і розвиватися. Маємо на меті відродити інтерес до нашого величного селища та привабити якомога більше туристів», – пообіцяв він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus