USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як на Волині планують реформовувати ПТУ

14 Червня 2016 19:00
В області працює робоча група, яка має розробити пропозиції до реформування профтехосвіти. Попередньо, на Волині пропонують регулювати держзамовлення, відповідно до потреб регіону, а мережу закладів - оптимізувати.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА вчора, 13 червня.

Нагадаємо, заступник голови ОДА Світлана Мишковець повідомила, що профтехучилищам Волині не вистачає коштів до кінця року. Та складнощі роботи цих навчальних закладів розпочалися не вчора, а ще з січня 2016 року, коли народні депутати, після традиційного «нічного» затвердження держбюджету на 2016 рік, ПТУ, які фінансувалися з державних джерел, «подарували» регіонам. Причому, їх диференціювали: ПТУ, розташовані у містах обласного значення стали клопотом міських бюджетів, а зареєстровані в інших населених пунктах – мають фінансуватися з обласного бюджету.

Але на ділі все виявилося значно складніше: з січня на Волині фінансувалися лише ПТУ, передані обласному бюджету та місту Луцьку. Три міста: Володимир-Волинський, Ковель та Нововолинськ декілька місяців ігнорували потреби цих навчальних закладів. Невдоволені працівники ПТУ поїхали «шукати правди» до обласної ради і за 2 місяці отримали кошти за рахунок вільних залишків. Згодом проблема знову могла спровокувати протести: ці три міста все ще вагалися – виконувати бюджетне законодавство чи ні. Та до літа все-таки ситуація більш-менш стабілізувалася: міські ради прийняли рішення про виділення коштів, однак їх не вистачить на фінансове забезпечення до кінця року в обсягах попередніх років. А Нововолинське ВПУ, навколо якого точилися найгостріші дискусії, перереєстрували за місцем розташування і заклад має перейти на фінансування обласного бюджету.

Під час візиту у Ковельський професійний ліцей №7 голова Волинської облради Ігор Палиця наголосив: у нинішніх складних економічних умовах навчальним закладам, аби не лише існувати, але й розвиватись, доведеться заробляти на своїх послугах.

«Якщо ви готуєте спеціалістів, які потім «нарозхват» ідуть в різні підприємства працювати, значить треба буде напрацьовувати юридичну базу. Ті діти, за яких можуть заплатити, можуть бути вільні. Ті, які не мають коштів на навчання, будуть вчитись безкоштовно, й треба продумати контракт, який вони будуть попередньо підписувати. Працівники закладу їм віддали 3 роки життя. Жителі області або міста віддали свої гроші у вигляді податків. І якщо якась фірма хоче забрати гарно підготованих спеціалістів до себе на навчання, то, будь ласка, – компенсуйте те, що було витрачено на навчання з прибутком для училища, і забирайте фахівців. Училище повинне заробляти гроші», – пояснив Ігор Палиця та зазначив, що це – ринкові умови, в яких схожі заклади будуть змушені працювати, адже держава зняла їх зі свого забезпечення.

Це було навесні. Що ж відбувається сьогодні? Всього на Волині - 22 навчальні заклади профтехосвіти, зауважила Світлана Мишковець. Щороку для потреб підприємств тут випускають 4 тисячі випускників. Середня вартість підготовки одного випускника - 17,5 тисячі гривень. Але це цифри. Насправді ситуація тривожна: ПТУ треба реформувати. Як? Поки єдиного рецепту не вигадали.

Посадовець повідомила: під час парламентських слухань щодо реформи професійно-технічної освіти Міністр освіти Лілія Гриневич повідомила про урядове бачення підтримки підготовки робітничих кадрів. Зокрема, один із рівнів – державне замовлення гостро дефіцитних професій загальнодержавного значення шляхом розроблення спеціальних державних програм.

Зі слів Світлани Мишковець, на сьогодні в Уряді виокремили 3 таких професії: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, монтажник санітарно-технічних систем та устаткування і майстер швейного виробництва (швачка кравець і закрійник).

Крім того, ще одним видом замовлення може бути обласне: тобто область визначає фахівців яких професій потребує і фінансує їх.

До слова, ПТУ – заклади, де учні здобувають не лише професійні знання, а й середню освіту. Тож справедливо було б, якби держава диференціювала витрати на ці 2 напрямки: адже середня освіта в звичайних ЗОШ фінансується з державної субвенції. Тож, якби держбюджет покрив витрати на цю частину освітнього процесу, місцевим бюджетам було б легше. Та поки що таких рішень Уряд не прийняв.

Голова ОДА Володимир Гунчик, своєю чергою, пояснив власне бачення розвитку профтехосвіти Волині: держзамовлення, яке може бути скориговано відповідно до потреб області, замовлення органів місцевого самоврядування (комунальні підприємства населених пунктів також потребують робітничих кадрів, вони подають заявки на професії, а органи місцевого самоврядування їх фінансують) та замовлення бізнесу (підприємства підписують договори з ПТУ на необхідну кількість робітничих кадрів і оплачують їх навчання).

В області вже створена робоча група, яка має визначити план дій реформування профтехосвіти. Чиновники ОДА за досвідом навіть їздили до Естонії. Члени робочої групи, зауважила Світлана Мишковець, вивчають потреби ринку праці, і вносять пропозиції. Зокрема, пропонується оптимізувати перелік професій, модернізувати мережу закладів. А ще в області розробляють рекомендації про укрупнення навчальних закладів шляхом їх об’єднання.

Всі ці пропозиції готують на розширену нараду, яку в області обіцяють провести у липні. Саме тоді на Волині й розкажуть, які далі перспективи можуть бути в ПТУ Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
абітурієнт Показати IP 14 Червня 2016 22:04
Випускники - дев'ятикласники масово обтоптують пороги училищ, а там ще й приймальні комісії не відкрились. Може робочу групу направити ще в Америку - швидше б реформи пройшли.
на сайті Батов Г.Ф. Показати IP 14 Червня 2016 22:41
Найперспективніше доручити батову з К* реформаторів ПТО Волині (гунчик , мишковець , плахотна...) набирати заявки для навчання професійних ГІТАРИСТІВ ; навчати грі і співу трелі солов*їної ; випускати гітариста для співу пєтушиного . Зек в ЛВПУ по фєне начитиваєт , іде направо - песнь заводит , налево - сказки говорит... ,
Цинік Показати IP 15 Червня 2016 11:40
Бо не треба розвотити безтолковщину! Випускати треба менше, але якісніше! Для чого їх стільки тих ПТУшників? Ходять, бухають, вчитися не хочуть і по спеціальності потім не працюють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus