USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кістками розстріляних військовополонених на Волині штукатурили школу

17 Травня 2018 23:06
Представники історико-краєзнавчих організацій Волинської області, адміністративним центром якої є місто Луцьк, б'ють на сполох: історичні пам'ятки руйнуються, осквернення могил поставлено на промислові рейки.

На Волині кістками розстріляних військовополонених штукатурили школу, повідомляє УНІАН з посиланням на портал «Україна.ру».

Цей кричущий інцидент стався у місті Ковель Волинської області. Про нього розповів у своєму відеозверненні, опублікованому в середу, 16 травня, голова Волинської обласної організації ветеранів України Олександр Булавін.

«Чого тільки коштує ставлення до історії таборів військовополонених на Волині. Свіжий приклад виявлення розстрільних поховань у Ковельському кар'єрі, кістки з якого розвезли по всьому місту, ними ганебно штукатурили школи і житлові будинки», - заявив він.Мова йде про поховання військовополонених, що утримувалися в нацистському таборі Stalag №301, який знаходився в Ковелі в 1942-44 роках на вулиці Брестській. Після війни спеціальна комісія знайшла під Ковелем 69 масових поховань, у яких перебувало понад 10 тисяч жертв нацистів.

Частина територій, де розташовані розстрільні ями, були роздані під забудову і розміщені прямо на могилах. Деякі місцеві бізнесмени без будь-яких докорів сумління набирали пісок з кар'єру, в якому і поряд з яким знаходилися масові поховання.

Великі кістки просівали, а дрібні залишалися в піску. Цю «пекельну суміш» щосили використовували весь 2017 рік для будівництва житлових будинків, а також, як розповів Булавін, цей пісок з кістками застосовувався при проведенні штукатурних робіт в ковельської середній школі.

Після того, як під шарами піску виявилися гори черепів і кісток, на місце прибули краєзнавці, історики, археологи. Потім сюди прибув виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, який справедливо вважав, що в кар'єрі знаходяться останки розстріляних єврейських дітей.

Еврейська громада наполягала на тому, що кар'єр треба засипати і влаштувати на ньому меморіал. Але замість цього влада почала гоніння на краєзнавців, істориків та громадських діячів, пише видання.

«Ми втомилися від свавілля чиновників і їх варварського ставлення до історії нашої країни. Ось ми протягом року неодноразово зверталися із цими кричущими фактами до поліції, прокуратури, міськради, облради. Зрештою губернатор на нашу вимогу створив комісію - але у ній усі ті, проти кого ми виступаємо», - розповів один з учасників пошукового руху.

До речі, влада Волині стирає пам'ять про трагедію не лише в Ковелі, але і в Луцьку, де була знесена синагога. А місце, де розташовувалося гетто - на вулиці Кафедральній, 13, весь час намагаються забудувати. Але краєзнавця обороняють його з останніх сил.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
уточкин -конструктор Показати IP 18 Травня 2018 07:35
Прикро звичайно.
Практик Показати IP 18 Травня 2018 08:27
Та це не прикро, це жахливо. Невже нічого людського в душах не залишається?????
хехъ Показати IP 18 Травня 2018 08:53
вся земля давно уже чей то прах
Практик Показати IP 18 Травня 2018 10:42
Прах, звичайно. Але дійсно по вул. Ватутіна в м. Ковелі і с. Верба при будівництві житлового молодіжного будинку і школи використовували пісок з людськими останками. Більші кістки відкидалисч у купу, потім їх і виявили депутати міської ради і вилучила поліція.
359 абр Показати IP 18 Травня 2018 18:30
Уточнюю не розстріляних , а солдат які в основному померли від голоду та хвороб(читайте німецькі облікові картки на солдат) І чому цю цікаву тему Булавін не піднімав в часи СОЮЗА ССР?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus