USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Колесо історії. Центральний парк у Луцьку

19 Листопада 2016 17:01
Центральний парк імені Лесі Українки в Луцьку офіційно відкрили у 1964 році. Правда, тоді він носив ім'я Юрія Гагаріна. При вході в парк на центральній алеї була розміщена скульптура на космічну тематику. Тоді це не був центральний парк, оскільки головним міським оазисом тоді була територія на місці сучасного Театрального майдану. На місці останнього планували спорудити новий театр, тож новий парк імені Гагаріна був у Луцьку не зайвим, - йдеться на сторінках газети Волинські Новини №42.

Хоча новозбудований у шістдесятих парк отримав критику фахівців, більшість лучан тоді, певно, не переймалися естетичними якостями парку, а раділи йому. Він став улюбленим місцем проведення часу з родиною. Конкурувати могли хіба що кінотеатри, але у вихідні ніхто не заважав мешканцям міста піти гуляти в парк, а на вечір - у кіно.

Невдовзі після відкриття з’явився літній кінотеатр «Космос», танцювальний майданчик, тир, парашутна вежа. У 1971 році почали будувати містечко атракціонів. Одним із перших з’явилося колесо огляду, яке стоїть і працює у парку й сьогодні. Стали з’являтися й інші атракціони. В цьому ж році в парк перенесли пам’ятник Лесі Українці і збудували біля нього фонтан.

Раніше цей пам’ятник стояв біля Хрестовоздвиженської церкви. Тоді ж вирішили перейменувати парк. Відтак, у 1971 році він став називатися іменем Лесі Українки. Згодом відкрили зоокуточок, а мабуть, останнім масштабним нововведенням у парку було будівництво дитячого ігрового містечка «Диво». Не зважаючи на проблеми невпорядкованості і моральної застарілості, це місце і досі притягує багато лучан.
Центральна алея парку у 1960-х. Фото з board.lutsk.ua
Центральна алея в наш час

Олександр Котис
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Клава Показати IP 19 Листопада 2016 19:03
Супер !!! Я пам'ятаю Луцьк тої пори - ні жодна с*ка тоді не казала - чому ти розмовляеш по російськи.
Українець до Клава Показати IP 19 Листопада 2016 20:36
Навіть полішуки після закінчення ПТУ розмовляли по руССкі через 20 років мав наступити КОММУНІЗМ. Па руССкі гаваріли усі грамотні люди які ставали інтєлігентами, а дехто і дотепер ще інтєлігент. Але нас усіх наї...и.
китаец Показати IP 19 Листопада 2016 19:46
Не несите ерунды, тетенька Клава! Вам и сейчас никто не возбраняет молотить по-русски. Или вы из этих - "путин введи - меня притесняют"! Если да, то едьте на историческую родину и там-то у Вас точно проблем не будет)))
абрам до китаец Показати IP 19 Листопада 2016 23:12
а если моя маленькая родина - эта луцк, що мне делать - а если мой братик родился в луцке потом учился в баку служил и работал в закавказье, германии, беларуси, россии, монголии, корее, китае - що ему делать ???
Буба Показати IP 19 Листопада 2016 23:58
Хотів щось написати про парк і відпочинок, але чомусь виникла думка при сучасних можливостях послати відпочинок
до абрам Показати IP 20 Листопада 2016 11:00
надо ехать на свою большую родину! а что можно делать на маленькой родине тебе и твоему братику ? Судя по грамотности то вы оба не ниже "послов"(не будем удалять первую букву"П")! тем более с таким опытом!
фрося до клава Показати IP 20 Листопада 2016 11:06
Как тебе не повезло с "языком"! столько лет терпеть эту укр мову! обратись к путину-он тебе орден даст или хотя бы "подяку" за твои страдания!
гаврііл до клава Показати IP 20 Листопада 2016 11:23
То тобі вже повинно бути під ср...у літ якщо пом"ятаєш 60 роки і замість щоб няньчити внуків чи й правнуків то сидиш в інтернеті і страждаєш маразмом!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus