USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кому не варто вакцинуватися AstraZeneca: інфекціоністка пояснила нюанси

18 Квітня 2021 11:49
Опубліковані два наукових дослідження, що встановлюють причинно-наслідковий зв’язок між вакциною AstraZeneca COVID-19 і важкими тромботичними ускладненнями.

Відома київська інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська пояснила, кому не варто вакцинуватися AstraZeneca, передає ТСН.

«Обидві статті доходять одного і того ж висновку – ці незвичайні важкі явища, що супроводжуються тромбоцитопенією, викликані помилковими антитілами, спрямованими проти фактора 4 (антігепаріновий) тромбоцитів (PF4), який викликає їхню масивну агрегацію, тромбоз і призводить до зниження кількості тромбоцитів в інших місцях, що призводить своєю чергою до кровотечі. Отже, у пацієнтів може бути і важкий тромбоз, і сильна кровотеча. Тромбоцитарний фактор 4 розташований на поверхні тромбоцитів, і, зв’язуючись з гепарином, призводить до утворення антитіл, що викликають їхню активацію, агрегацію і руйнування», – каже лікарка.

Голубовська зазначила, що синдром дуже схожий на добре відому гепарин-індуковану тромбоцитопенію (ДІП), яка діагностується і лікується аналогічно стану, що розвивається після вакцинації, – введенням внутрішньовенних імуноглобулінів (ВВІГ) і антикоагулянтів. Синдром, пов’язаний із вакциною, отримав назву індукованої вакциною імунної тромботичної тромбоцитопенії (VITT).

Читати ще: «Років п’ять нам доведеться з ковідом пожити», – інфекціоністка Ольга Голубовська

За словами лікарки, різні країни дали різні рекомендації щодо використання вакцини після того, як почали з’являтися повідомлення про цю важку реакції. Норвегія і Данія повністю призупинили використання вакцини, а багато інших європейських країн обмежили її використання особами старшими за 55 або 65 років, оскільки у старших людей було менше випадків цього ускладнення. Нині Велика Британія рекомендує використовувати альтернативну вакцину людям до 30 років.

«Ведуться дискусії про те, що помилкове антитіло виробляється на S-білок вірусу, оскільки частина його структури нагадує молекулу PF4. Поки дані свідчать про те, що це антитіло, яке реагує не перехресно. І це «фантастична новина для програми вакцинації, оскільки означає, що постраждали не всі вакцини», – зазначає вона.

Крім того, як додає Голубовська, сьогодні FDA і CDC рекомендували призупинити використання вакцини Johnson & Johnson COVID-19 після повідомлень щодо тромбів у пацієнтів, які отримали щеплення (6,8 млн доз і шість зареєстрованих випадків тромбозу).

Що робити?

Передусім, за словами лікарки, треба розуміти, що, ймовірно, у цих же людей, у яких розвивається подібний стан, є підвищений ризик важкого перебігу COVID-19. З тими самими ускладненнями, але з більшою ймовірністю.

«Від вакцинації людей, молодших за 30 років, необхідно утриматися. Також розробити рекомендації для населення, на що звертати увагу, якщо виникне зміна самопочуття після вакцинації, особливо болю в кінцівках, животі, головний біль, запаморочення тощо», – зазначила вона.

Як і раніше, Голубовська переконана, що вакцинувати імунних осіб недоцільно, щоб уникнути непотрібних, нічим невиправданих ризиків.

«Всі неімунні, які не хворіли, або люди, які давно перехворіли (понад шість місяців) та без антитіл, повинні бути вакциновані», – підсумувала Голубовська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
1 Показати IP 18 Квітня 2021 12:04
Адекватним.
волинянин Показати IP 18 Квітня 2021 12:19
то який вихід?
скептик до волинянин Показати IP 18 Квітня 2021 13:26
розслабитись і не слухати ту всю дурню. можна приймати противірусні препарати коли появляться перші симптоми захворювання (практично ті самі що при ГРВІ)
Микола до волинянин Показати IP 18 Квітня 2021 18:46
Вихід один набухатися!!!!
скептик Показати IP 18 Квітня 2021 13:23
"Всі неімунні, які не хворіли, або люди, які давно перехворіли (понад шість місяців) та без антитіл, повинні бути вакциновані» а навіщо ?!!!!! організми цих людей стійкі до вірусу , у них є активні Т-кілери. з таким самим успіхом можна стверджувати, що всі люди зобовязані вакцинуватись проти всіх вірусів, які є на землі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus