USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вчені попередньо встановили причини тромбозу після щеплення AstraZeneca

1 Липня 2021 07:00
Експерименти на мишах показали, що тромби після вакцинації від коронавірусу препаратом від компанії AstraZeneca виникають тільки тоді, коли препарат вводять безпосередньо в кровоносні судини.

Результати дослідження вчені опублікували на bioRxiv, передає УНН.

Важливо зазначити, що наукові матеріали, опубліковані на bioRxiv – наразі проходять фінальне рецензування. Тож ці результати досліджень носять попередній характер.

«Однією з основних причин формування тромбів після вакцинації може бути випадкове потрапляння препарату в вену. Захиститися від цього можна, якщо вводити вакцину внутрішньом’язово з попереднім відсмоктуванням рідини», – пишуть дослідники.

Читати ще: Кому не варто щеплюватись вакциною AstraZeneca. Нові застереження

Про те, що після вакцинації препаратами компаній AstraZeneca і Johnson & Johnson в пацієнтів у кровоносних судинах можуть утворитися тромби, стало відомо навесні цього року. Через це в деяких країнах світу відмовилися від щеплень AstraZeneca.

Після цього дослідники стали пильно вивчати побічні ефекти від цієї вакцини. За результатами нового дослідження німецькі та італійські медики під керівництвом Лео Ніколаі з Мюнхенського університету припустили, як виникають такі тромби.

Ідея провести це дослідження з’явилася у Ніколаі та його колег після того, як в клініку Мюнхенського університету звернувся за допомогою 27-річний чоловік, який протягом десяти днів після вакцини AstraZeneca страждав від головних болей. Дослідження за допомогою комп’ютерного томографа показало, що в одній з великих вен його мозку був тромб.

Розчинивши тромб, вчені детально обстежили пацієнта і не знайшли свідчень того, що той утворився в результаті аутоімунної реакції, яку спровокувала вакцина. Це наштовхнуло вчених на думку, що частинки аденовірусів можуть взаємодіяти з тромбоцитами самі по собі і змушувати їх утворювати тромби.

Керуючись цією ідеєю, біологи простежили, як організм декількох десятків мишей реагував на введення вакцинин AstraZeneca в їхню м’язову тканину, як це зазвичай відбувається при вакцинації, а також при її попаданні в різні кровоносні судини, де частки аденовірусів можуть безперешкодно взаємодіяти з клітинами крові.

Досліди показали, що частинки аденовірусів дійсно могли з’єднуватися з тромбоцитами і провокували спонтанне утворення невеликих тромбів у венах та інших кровоносних судинах мишей. Ця реакція різко посилювалася в тих випадках, коли імунна система встигала виявити аденовіруси, прикріплені до поверхні тромбоцитів, і починала виробляти антитіла до них.

Аналогічні результати вчені отримали в дослідах на культурах людських кров’яних клітин. При цьому мРНК-вакцини, а також інактивовані частки аденовірусу не викликали подібної реакції ні в організмі мишей, ні в культурі клітин. Все це вказує на те, що порушення в роботі тромбоцитів були безпосередньо пов’язані з попаданням життєздатних частинок аденовірусу в кровотік.

Тому вчені припускають, що значна частина тромбів, які виникають після вакцини AstraZeneca, могли з’явитися через випадкове попадання частинок аденовірусу в кровотік пацієнтів після невдалих ін’єкцій. З цим можна боротися, якщо медики почнуть ретельніше відстежувати, куди вони вводять препарат, підсумували Ніколаі та його колеги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus