USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Конкурс на проект забудови Ковельської, 17, луцькі архітектори вважають передчасним

8 Грудня 2016 18:47
Конкурс на кращий ескіз або ж проект забудови земельної ділянки а вулиці Ковельській, 17 прагнуть оголосити в Луцьку. Інвестор вже, начебто, готовий виділити й нагороду переможцям – володарям 1, 2 та 3 місць. Та архітектори міста вважають, що зараз такий конкурс проводити недоцільно.

Засідання Волинської обласної організації Національної спілки архітекторів України відбулося в Луцьку 8 грудня. Її очільник Тарас Рабан повідомив, що в місті планують під час одного із засідань міськвиконкому оголосити конкурс на кращий проект забудови скандальної ділянки на Ковельській, 17.

Мета цього конкурсу, зачитав він - визначити кращу концепцію забудови з облаштування набережної. Серед умов – передбачити на ділянці комерційну забудову, площею 10 тис. м² та житлову забудову, площею 30 тис. м². До слова, інвестор пообіцяв винагороду: переможець конкурсу має отримати 50 тисяч гривень, автор ескізу, який здобув 2 місце - 30 тисяч і володар 3 місця - 20 тисяч.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОВЕЛЬСЬКА, 17: ЗАБУДОВУ ОХОРОННОЇ ЗОНИ ЗАПОВІДНИКА У ЛУЦЬКУ НАЗВАЛИ АБСУРДОМ

Проте, член Спілки, колишній головний художник міста Ярослав Матвіїв зауважив: виконком перевищує свої повноваження, адже ділянка перебуває в охоронній зоні ландшафту Старого міста. Крім того, досі не розроблений і не прийнятий історико-опорний план. А саме від нього і треба першою чергою відштовхуватися, якщо такі забудови планувати.

Його підтримав колега по спілці Юрій Казмірук, адже, запевняє, вся містобудівна документація має видаватися чітко за ієрархією: опорний план, коригований генеральний план і на його основі містобудівна документація. Тому, оскільки опорного плану немає, він вважає такий конкурс передчасним.

Натомість начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Петро Троневич, своєю чергою, вважає, що оскільки опорний план не розроблений, як і охоронні документи на заповідник, то й не дозволити будувати на Ковельській, 17 немає підстав.

«На сьогодні у нас немає історичного ареалу, бо ж опорний план ще не розроблений. Який на цій ділянці природний ландшафт? Там засипані старі русла Стиру і Глушця, це штучно утворена територія. Міністерство культури на наш запит дало відповідь, що ніяких охоронних зон там немає. За стільки років ми не змогли зробити жодного охоронного документу, лише створили нелегітимну зону охоронної забудови, бо в записці до генплану ця зона – умовна, розрахована за сумарністю всіх охоронних зон пам’яток. Немає жодного легітимного документу з цього приводу, переконував він.

Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький запевняє, що в його кабінеті є документи на охоронні зони на пам’ятки місцевого і державного значення. Але рада при Мінкульті їх не погодила, «бо є інші бачення на територію заповідника».

Архітектор Василь Дузь-Крятченко додав: згідно ДБН -360, якщо є комплекс пам’яток архітектури, то потрібно забезпечити його видимість на 300-500 метрів. А Євген Ходаківський взагалі вважає, що треба визначитися чи взагалі на цій ділянці можна будувати житлову і комерційну забудову такою площею.

Своєю чергою, Тарас Рабан запропонував членам спілки взяти участь у конкурсі і висловити своє бачення цієї території, незалежно від умов конкурсу, а не стояти осторонь.

Архітектор Юрій Шевчук зауважив: сьогодні спілка – дорадчий орган.

«Ми можемо тут стрибати, тупати ногами, але все залежить від того, як дослухається до нас місцева влада. На жаль, немає тут ні міської архітектури, ні обласної, нікого це не цікавить, а ми за грудки один одного хапаємо. Так, викликають питання умови конкурсу щодо квадратури, але на ці ж квадрати можна або спорудити хмарочос, або ж низько поверхову щільну забудову, щоб не порушити силует міста», - пояснив він.

Його бачення цієї ділянки: це або торгово-розважальний комплекс, малої поверховості, під який і продавалася земля, або житловий квартал в дусі середньовічного міста з високощільною забудовою , або ж 3-й варіант - перенесення ринку біля замку в дусі цієї ж забудови.

Присутній депутат міськради Ігор Поліщук зазначає: коли інвестор купував цю ділянку, то ніхто не давав гарантії, що цей проект буде успішним. А Спілка архітекторів має визначитися чи має там бути забудова, і якщо так – то яка, аби міська рада спиралася на фахові рішення.

Урешті члени спілки поставили на голосування визначити проведення згаданого конкурсу поспішним, оскільки, поки не розроблений і затверджений опорний план. За це рішення проголосувало 9 членів, проти – 6. Про це обіцяють поінформувати і міську раду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus