USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Корпорація Tesla раптово звільнила майже чотири сотні працівників

15 Жовтня 2017 18:39
Виробник автомобілів вищого класу Tesla Inc звільнив цього тижня близько 400 працівників, у тому числі співробітників, лідерів команд і керівників.

Про це інформагентству Reuters повідомив колишній працівник компанії.

Як зазначається в офіційному повідомленні відділу кадрів компанії Tesla, що звільнення були результатом загального щорічного огляду. «Це близько 400 людей, починаючи від помічників – і до лідерів команд та керівників. Ми не знаємо, куди це сягнуло», – повідомив колишній співробітник, який працював на конвеєрній лінії і не бажав себе називати.

Причиною звільнень представники Tesla назвали продуктивність, однак співрозмовник Reuters заявив, що його звільнили, незважаючи на те, що він ніколи не отримував поганої оцінки за свою роботу.

Компанія, яка базується в Пало-Альто, штат Каліфорнія, повідомляла раніше цього місяця, що в результаті «непродуктивності виробництва» Tesla відстає від запланованого нарощення об'ємів виробництва нового седана Model 3, призначеного для масового ринку. У третьому кварталі поточного року компанія випустила лише 260 седанів Model 3. Продажі Model 3, ціна якої починається з $35 тис., стартували наприкінці липня.

Видання Mercury News раніше повідомляло про звільнення сотень співробітників компанії Tesla протягом останнього тижня. Менеджмент компанії наголосив, що на зміну звільненим співробітникам незабаром будуть прийняті нові.

Нагадаємо, американська автомобільна компанія Tesla була створений Ілоном Маском.

Фінансові досягнення Ілона Маска не допомогли його компаніям стати конкурентоспроможими

Ілон Маск народився в місті Преторія, Південна Африка, в 1971 році. Його тато був південним африканцем, матросом і льотчиком, а мама канадкою, моделлю і дієтологом. Мама пішла з сім'ї, коли Ілону було 9 років, і він виховувався батьком. Але в 17 років наш герой поїхав на батьківщину матері, до Канади, скориставшись своїм походженням для отримання громадянства та можливості безкоштовно навчатися у місцевому університеті. Уже через два роки Ілон їде вчитися далі, в Америку, в університет Пенсільванії, де вступає на дві спеціальності одночасно. Пізніше він отримає також і американське громадянство. У 1995 році, завершивши навчання в Пенсільванії, Ілон відправляється на навчання ще далі - до Каліфорнії, в Стенфордський університет. Однак тут він продовжив свою освіту всього 2 дні, після чого зайнявся бізнесом, пише Економіст.

Тут потрібно пояснити, чому пан Маск прийняв несподіване рішення кинути навчання в такому престижному Стенфордському університеті всього через два дні після зарахування. Справа в тому, що 9 серпня 1995 в Сполучених Штатах відбулася високотехнологічна революція. Адже у інтернетчиків також є свої революції і герої. В цей день на біржі NASDAQ відбулося IPO компанії під назвою Netscape. Це був перший на той час інтернет-браузер, і його частка ринку перевищувала 90%. За день до виходу на біржу акції компанії оцінювали в 14 доларів за штуку. До вечора вирішили підняти ціну до 28 доларів. Коли на наступний день почалися торги, ціна злетіла до 75 доларів, а закриття відбулося на рівні майже в 60 доларів за акцію. Ринкова вартість компанії виявилася 2,9 мільярда доларів. Абсолютний рекорд в історії світових фінансових ринків. Чотири двадцятирічних юнака, творці і головні акціонери Netscape, до кінця дня стали мультимільйонерами. На наступний ранок всі газети країни вийшли з їх фотографіями на першій сторінці - чотири очманілих від звалившихся на них грошей підлітки дивилися в об'єктиви сотень камер. Так в Америці почалося інтернет-божевілля.

Отже, підсумуємо фінансовий шлях колишнього аспіранта Стенфордського університету: вкладені в вересні 1995 року 2 тисячі доларів принесли 165 мільйонів в жовтні 2002.

Осередком розвитку інтернету була і залишається Силіконова Долина в Каліфорнії. Саме сюди і приїхав Ілон Маск влітку 1995 року вчитися в Стенфордському університеті. Після фантастичного дебюту Netscape вся Каліфорнія гула подібно збудженому вулику. Тисячі таких же, як акціонери Netscape, молодих і завзятих людей марили подвигом чотирьох героїв, які заробили за день сотні мільйонів доларів. У повітрі витав дух високотехнологічної революції, заражаючи будь-якого, хто мав хоч краплю уяви в голові. Пан Маск усією своєю подальшою діяльністю довів, що у нього в голові уяви вистачило б на половину Каліфорнії, а тому просиджувати штани в університеті, навіть в Стенфордському, він не збирався. Сходивши пару раз на заняття з фізики, він кинув цю справу і з головою поринув у венчурне високотехнологічне підприємництво. Справа з глобальною мережею запрацювала в руках Ілона Маска з неймовірною швидкістю. Разом зі своїм молодшим братом Кімбалом на 2 тисячі доларів, вислані татом з Південної Африки, Ілон Маск створив компанію Zip2 - на зразок довідника «Жовті сторінки», тільки в інтернеті. У лютому 1999 року він продав компанію, отримавши свою частку в розмірі 22 мільйонів доларів. Такі тоді в Каліфорнії були часи казкові. Головне було опинитися в потрібний час у потрібному місці. Продавши Zip2, пан Маск, природно, без діла довго не сидів. Уже в березні 1999 року він увійшов до наступного бізнесу, який в результаті злиття і поглинань привів його до лав акціонерів компанії під назвою PayPal. У жовтні 2002 року компанію також продали. Цього разу на частку пана Маска припало 165 мільйонів доларів. Щоправда, і вхід в бізнес йому обійшовся значно дорожче, ніж з першим підприємством - у березні 1999 року Ілон вклав в справу 10 мільйонів доларів. Отже, підсумуємо фінансовий шлях колишнього аспіранта Стенфордського університету: вкладені у вересні 1995 року 2 тисячі доларів принесли 165 мільйонів в жовтні 2002.

Але і після цього Ілон без діла не просидів і місяці. Він зайнявся підкоренням космосу. Чому такий поворот? Все просто. В першу чергу, пан Маск комерсант, який тонко відчуває віяння ринку, і лише потім учений-фізик. В кінці 2000 року зазнав краху NASDAQ, поховавши під своїми уламками тисячі інтернет-революціонерів разом з їхніми компаніями, які були оцінені в космічні суми. Ілон встиг вистрибнути з інтернет-поїзда буквально «на ходу» - інтуїція вивела підприємця на космічну орбіту. Але великих фінансових успіхів в короткі терміни тут досягнути не вдалося.

Космічна компанія Space X була створена в 2002 році, але продати її наразі ніхто не може. Розмови про IPO в останні роки велися кілька разів, але нічим не закінчувалися. В результаті Маск заявив, що поки він не налагодить регулярного сполучення з Марсом, ніякого IPO не буде. Все це не жарти, а дуже серйозні заяви. Як вже було сказано, Ілон в першу чергу комерсант і лише потім казкар. А казки, які він розповідає ЗМІ, спрямовані на одну мету - підняти ринкову вартість підприємств, якими він володіє. Він виступає в пресі з усілякими роздумами більше, ніж керівники найбільших 30 компаній США разом узяті. Жоден керівник компанії за всю історію капіталізму не спілкувався з пресою так часто. Залишається тільки дивуватися, як у нього залишається час на те, щоб керувати американським космосом, американським електромобілебудуванням і американською сонячною електрикою після всіх промов, які він вимовляє, якщо, звичайно, він їх сам пише.

Злі язики жартують, що Space X не продається тому, що Маск не хоче пускати в бухгалтерію зовнішніх аудиторів, а не тому, що він збирається летіти на Марс.

Однак повернемося до фінансових досягнень пана Маска. Ми зупинилися на 165 мільйонах доларів, які він отримав в жовтні 2002 року, продавши свою частку в компанії PayPal. Потім він створив компанію Space X, продавати яку він поки не хоче. Космічна компанія глибоко збиткова, як, втім, і всі інші його підприємства, а тому її ринкова вартість викликає багато запитань. Злі язики жартують, що Space X не продається тому, що Маск не хоче пускати в бухгалтерію зовнішніх аудиторів, а не тому, що він збирається летіти на Марс. Але це злі язики. А справжнім діамантом, який зробив пана Маска мультимільярдером (у нього зараз чи то 13, чи то 15 мільярдів доларів), стала компанія «Тесла». Вступив він в це підприємство в лютому 2004 року, зробивши не надто велику інвестицію і зайнявши посаду в раді директорів. Ілон Маск вклав в «Теслу» більшу частину, необхідних тоді для розвитку підприємства 7,5 мільйона доларів - загалом, менше 7,5 мільйона. Сьогодні акції «Тесли» торгуються на все тому ж NASDAQе за 50 мільярдів доларів. Тобто компанія, значну частку в якій Маск придбав в 2004 році за менше, ніж 7.5 мільйонів доларів, варто сьогодні 50 мільярдів. Ці 50 мільярдів доларів виглядають божевільної сумою, тому що компанія «Тесла» всі роки свого існування була збитковою. Це підприємство не заробило у своєму житті жодної копійки. Воно пнеться випустити 100 тисяч машин на рік, але ще жодного разу навіть близько не підійшло до цієї позначки. У той же час «Дженерал Моторс» випускає в рік 6 мільйонів автомобілів, заробляє своїм акціонерам 5 мільярдів доларів прибутку і стоїть на біржі ті ж 50 мільярдів, що і «Тесла».

Що може роздута на NASDAQе «Тесла» протиставити Мерседесу в реальному житті?

Як таке може бути? Запитайте у Ілона Маска. Він не вилазить з телевізора, він пише про себе і про свою «Теслу» книги, він виступає на радіо, в газетах, журналах, інтернеті і обіцяє, обіцяє, обіцяє. Що в наступному році «Тесла» побудує 300 тисяч машин, а потім 500 тисяч машин. Що скоро, ось зовсім вже скоро буде у неї прибуток, і акціонери її обов'язково побачать. Що все у них, а, отже, і у нього, буде добре. Цифри, однак, вперто відмовляються його слухати. В останні місяці мало не всі основні автовиробники світу від Форда до Мерседеса оголосили про запуск електромобільної лінійки на будь-який естетичний і фінансовий смак. Для крихітної «Тесли» це невідповідна конкуренція з боку автомобільних монстрів. Форд з Мерседесом будують автомобілі більше 100 років і мають в своєму розпорядженні інженерні підрозділи, в яких працює більше людей, ніж на всіх підприємствах Маска разом узятих, включаючи всіх прибиральниць і бухгалтерів. Що може надута на NASDAQе «Тесла» протиставити Мерседесу в реальному житті? Пару сотень американських інженерів проти 20 тисяч німецьких інженерів. А що вони протиставлять японцям? Нагадаю, дві найбільші компанії в світі - це Тойота і Фольксваген, і обидві вони зараз активно займаються електрикою. Всім конкурентам «Тесла» крім своїх пари сотень інженерів може протиставити тільки одне - Ілона Маска з виступами про майбутнє електромобілебудування. Неясно тільки одне, чи вистачить цього і якщо так, то наскільки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Пріус Показати IP 15 Жовтня 2017 23:07
Многа букав.TESLA-редиска!!!
Коза Показати IP 23 Жовтня 2017 14:50
Мені Маск ніколи не подобався, але рекламує себе він шикарно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus