USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Довести вину бурштиношукачів складно, - прокурор Волині

6 Січня 2015 18:30
Під ногами волинян – незчисленні багатства. Однак перетворити їх у легальні гроші фактично неможливо. Саме тому й процвітає чорний ринок, де збагачуються всі окрім держави. І одним з таких багатств є волинський бурштин.

Власне, історія з сонячним каменем на Волині за останні кілька місяців набула немалого розголосу. Та навіть після перестрілок у волинських лісах, далі розмов справа з легалізацією бурштину на Волині не просунулася.

Ситуацію в області з цього приводу в прокуратурі називають «напруженою». Та ось яким чином її вирішити в краї досі не домовилися. Чи то немає політичної волі, чи то бажання. І йдеться про всіх учасників цієї історії: від місцевих мешканців до народних депутатів.

В Україні бурштин-сирець коштує від 150 до 2000 гривень за кілограм. Та вже в сусідній Польщі він у рази дорожчий: 500-700 доларів за кілограм. Тому контрабанда бурштину – надприбутковий бізнес.

Власне, причина такої ситуації доволі проста – в Україні немає легального збуту бурштину. На Волині все декларують програму «Волиньбурштин», та досі ця справа не зрушила з місця.

Натомість місцеві мешканці кажуть, що в ліс їх не пускають невідомі в чорному. Але є випадки, коли й самі місцеві мешканці копають сонячний камінь.

Прокурор області Вадим Максимов каже, що нині вже є 22 провадження з цього приводу, деякі з них передані до суду. Однак, надзвичайно складно довести причетність копачів, адже їх треба упіймати на гарячому зі свіжовикопаним бурштином. Адже часто до приїзду слідчо-оперативної групи бурштин викидають, і затримують осіб лише із помпою. Ті ж можуть просто сказати, що використовували помпи в побутових потребах.

Саме з цієї причини не за всіма фактами правоохоронці можуть направити кримінальне провадження. Найчастіше, каже Вадим Максимов, вдається упіймати місцевих мешканців. А ось професійні ділки залишаються осторонь, бо й підготовлені набагато краще. Нерідко вони мають інформаторів серед місцевих, які повідомляють про приїзд міліції.

Та й часто копанки облаштовують в непрохідних хащах, на заболоченій місцевості, куди правоохоронцям важко дістатися, тому й в обласному УМВС мріють про квадроцикли для таких погонь за правопорушниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН

А в області вже дійшло до перестрілок. Власне, ця ситуація теж доволі неоднозначна. Нагадаємо, представники Правого сектору заявили про «рейд» бурштиновими місцями в Маневицькому районі. Згодом стало відомо, що на місці пригоди виявили гільзи від автомату калібром 7.62. Однією з версій називали навіть спробу переділу сфер впливу, бо в перестрілці були задіяні два революційні осередки: Правий сектор та Самооборона. Згодом з’ясувалося: стріляли представники Правого сектору по самооборонівцях через помилку, бо мовляв, думали, що мікроавтобус везе помпу для незаконного видобутку бурштину. Так, зупинити «небезпечний» вантаж вирішили вогнепальною зброєю.

Координатор Самооборони Волині Андрій Хведчак свого часу дії активістів Правого сектора пояснював азартом, емоціями, проте він визнав, що так робити не можна. Згідно з фактами, які були зареєстровані у Маневицькому районі, правоохоронцями внесено до ЄРДР порушення за статтею 296 частиною 4 «Хуліганство з використанням вогнепальної зброї» КК України.

Натомість волинські народні депутати Ігор Лапін та Ігор Гузь під час «звіту» про перший місяць роботи в парламенті взагалі цю тему намагалися оминути. Принаймні, відповідаючи на запитання щодо ситуації по бурштину, Ігор Лапін акцентував увагу лише на перестрілці. І сказав, що дізнався про стрілянину через Фейсбук, це попри те, що свого часу разом з обома осередками, як він стверджував, стояв на Майдані. Та й окрім символіки Правого сектора на місці події, згідно з його інформацією, була й символіка полку МВС «Азов», члени якого мають посвідчення працівників МВС. А в ситуації, мовляв, мають розібратися правоохоронці.

Відтак, про стрілянину поговорили, а ось про вирішення бурштинового питання - ані слова. Натомість нардеп Ігор Гузь дообіцявся на тій же прес-конференції аж до парламентських слухань щодо бурштину. Мовляв, разом з рівненськими колегами таке ініціюватиме.

А на Волині депутати облради навіть не домовилися, кому дати дозвіл на участь у конкурсі для здійснення геолого-розвідувальних робіт, аби поставити родовища на баланс держави.

Власне, на думку прокурора області, для того, аби навести лад на Волині з бурштином, треба не так уже й багато.

«На мою думку це не так і складно. Я говорив і з головою облдержадміністрації. Він це питання ставив і в Кабміні, і в Адміністрації Президента. Але, можливо, не така ситуація в країні. А тут можна вирішити просто: створюється або державне підприємство, або комунальне, в яке здається цей камінь. Все це має регулюватися законами чи підзаконними актами: виділили ділянку, де добувають бурштин, як приміром, миють золо то в Сибіру – здають - отримують процент. І обов’язково рекультивують землі. А так, при нинішній економічній ситуації, ми фактично ходимо по грошах», - резюмує прокурор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
дідо Показати IP 6 Січня 2015 18:43
Міліція призналась.що вони повні невдахи з двома лівими руками. Даром отримують зарплату.
свидомий до дідо Показати IP 7 Січня 2015 15:52
Призналась не милиция а начальник поставлений майданом Милиция якраз и стрилка затримала и зброю вилучила инших учасникив встановила та на пресконференции Шпига заявив що на мисти подии никого затримати не вдалось Тому волинянам у бурштиновому питанни варто нарикати самим на себе бо сами зробили "кришу" бурштиновим бандитам обравши на майдани начальника пидконтрольного псам та Лапина у ВР
123 Показати IP 6 Січня 2015 18:59
А де Палиця?! Він може вирішити цю проблему на раз!
лапин и данильчук Показати IP 6 Січня 2015 19:03
доказали год назад что без чп милиция можно прожить.а все принадлежит народу а не только земля 1на 2 которой нам разрешили пользоватся вечно
абсурд Показати IP 6 Січня 2015 19:16
Повна капітуляція правоохоронних органів. Шпига сказав, що валютчиків треба ловити лише за руку, а прокурор в такому ж ракурсі прокоментував події з бурштином. Це однаково, якби для доказів гвалтівника треба ловити за збуджений член, і якраз під час ерекції. Валютчики отримали зелену вулицю, міняють валюту і навіть ніхто (як раніше), на атасі не стоїть. На хую всіх бачили, і в першу сергу - Шпигу. А хто стріляв по машині? З якої зброї? яке має право її носіння? Справа в Маневичах і її замнуть.
Анонім Показати IP 6 Січня 2015 19:17
"...Очі бачать,вуха чують,рот на замку. Прокурор собі в районі тихо пише в кутку.."
Анонім Показати IP 6 Січня 2015 20:09
"ДОВЕСТИ ВИНУ БУРШТИНОШУКАЧІВ СКЛАДНО," -Ну звісно, вони ж непогано відкашляли...
ПС Показати IP 6 Січня 2015 20:51
А ПАША ПРАВОСЄК ЗОВСІМ НЕ ПРАВОСЄКОМ ВИЯВЛЯЄТЬСЯ БУВ А ТАК СОБІ КОЗАЧОК ЗАСЛАНИЙ
Пересічний Показати IP 6 Січня 2015 21:09
Довести важко якщо взятку дають! Або доля своя є в цій справі!!!... ось так
народ Показати IP 6 Січня 2015 21:33
Все народу!!!
Сталін І.В. Показати IP 6 Січня 2015 23:13
Совершенно согласен с абсурдом (его ник)! Но нельзя допустить полной капитуляции "правоохоронних органов". И чтобы не на хую всех видели нужно что-то с ними делать важное (Черновецкий. Мер всего Киев-Града).
Лималь Показати IP 6 Січня 2015 23:23
Мені долю!!!
Пс до Лималь Показати IP 6 Січня 2015 23:30
Ти все життя мріяв стати ментом , був засланим від геніровского до Буєва в команду.
не пацик до Пс Показати IP 6 Січня 2015 23:46
шо правда то правда
тупий поліщук Показати IP 7 Січня 2015 10:22
І доводити не треба. Затримайте й потримайте. Самі все розкажуть. Але ви з того, звісно, нічого, крім зарплати, не отримаєте.
Волинь Показати IP 7 Січня 2015 12:04
Прокуратура і міліція самі кришують нелегальний бізнес видобутку бурштину, тому не будуть цьому перешкоджати. А нам попудрять мозги, що немає підстав закривати порушників, бо ті порушники платять "правоохоронцям" . Треба міняти систему в Україні, олігархічну систему, казнокрадську систему, на справедливість і рівність усіх перед законом.
маккей Показати IP 7 Січня 2015 14:56
пусть люди бедные имеют не хлеб, жалко что ли? В Калининграде весь морской пляж сегодня усыпан был янтарем!!! Никто никого не арестовывал.
Богдан до маккей Показати IP 11 Березня 2015 07:35
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus