USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Література як футбол», – Сергій Жадан пообіцяв вийти з карантину з новими книгами. Відео

22 Квітня 2020 14:08
Поет, прозаїк і есеїст, перекладач і музикант Сергій Жадан читав свої свіжі вірші, розповів, що робить на карантині, та відповідав на запитання прихильників у прямому ефірі.

Презентував нові книги автор – поетичну збірку «Список кораблів» і п’єсу «Хлібне перемир’я» – на фейсбук-сторінці UA: Культура.

Письменник розповів, що п’єсу написав минулої осені. Вона стосується подій на Луганщині й описує епізоди з життя людей, які опинилися між двох армій і намагаються зрозуміти те, що відбувається. На обкладинці Жадан помістив фото своєї шкільної футбольної команди.

А от книга віршів складається з 60 текстів, написаних за останні півтора року. Збірка вийшла також у форматі аудіокниги.

Як поділився автор, попри напрочуд насичений графік останніх шести років, карантин він переживає легко.

«У мене є чудовий сад під Харковом, де я зараз працюю. Фізична робота дуже освіжає мізки і позбавляє тебе зайвих клопотів і турбот. Якщо говорити серйозно, то, ясна річ, я дуже багато пишу. Цього місяця була можливість щось пописати та поперекладати. Думаю, якщо цей карантин протримається ще місяць, то я вийду з нього з книгою віршів, книгою перекладів і п’єсою, яку пишу для своїх друзів», – сказав Жадан.

Та додав, що, на жаль, багато чого не встигає, адже хотів би набагато більше писати та перекладати: «Я намагаюся робити те, що мені подобається, але об’єми того, що я роблю, не завжди мене задовольняють – не задовольняли до карантину, а зараз тим більше».
Поет порадив до прочитання роман «За спиною» Галини Шиян.

«Для мене українська література стала відкриттям, коли мені було сім років. І це відкриття далі не закривається. Я з великим інтересом читаю твори молодих авторів, яким по 20-25 років. Завжди намагаюся читати новинки видавництва «Смолоскип», тому що свого часу смолоскипівська книжка була моєю першою. Я не говорив би про якісь конкретні імена, а говорив би про те, що українська література продовжує дивувати, – зауважив письменник. – Література як футбол, який ти любиш з дитинства: час від часу з’являються зірки, цікаві команди, відбуваються неймовірні ігри. Якщо ти закоханий у це дійство, то воно буде тебе дивувати завжди, незалежно від особистостей».

Читайте також: «Якщо не будемо відповідальними, вірус від нас повернеться до інших країн», – Андрій Курков про карантин і останній роман

Торкнулися під час розмови теж теми окупованих українських територій.

«Я не вважаю і не буду вважати Луганськ і Донецьк втраченими територіями, а людей, які там живуть, втраченими людьми. Я переконаний, що ці території – це частина України, вони мають повернутися і вони обов’язково повернуться. А що варто робити людям, які там живуть? Я би не взявся давати їм якісь поради, тому що з мого боку це буде трішки нечесно. Вони все ж таки знаходяться в зовсім інших обставинах, значно серйозніших за ті обставини, в яких знаходимося ми», – зазначив автор.

Він пригадав, що свій роман «Інтернат» давав прочитати знайомим, які залишилися на окупованій території, але вони не сприйняли цей текст.

Читайте також: У поширенні COVID-19 винні не лише китайці, а й ми з вами, – Макс Кідрук спрогнозував майбутні пандемії
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus