USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лучанам розказали, як зробити свій сайт популярним

3 Квітня 2015 09:15
Лучан, зацікавлених в IT, зібрали вчора, 2 квітня, в одній із аудиторій СНУ імені Лесі Українки на лекцію «SEO-оптимізація». Спікер, SEO-спеціаліст InternetDevels із чотирьохрічним стажем Олег Шихалов, або як він сам себе називає Олег Seoshkin, дав рекомендації, як правильно просувати свій сайт, щоб він опинився у топі пошукових систем, а також розповів, що таке семантичне ядро, мета-теги, та як їх використовувати.



SEO-оптимізація, або ж SEO (від англійської фрази «search engine optimization»), – це набір прийомів по коректуванню HTML-коду, текстового наповнення (контенту), структури сайту та іншого з метою, щоб у пошукових системах посилання на ваш ресурс видавало в числі перших. Існує думка, що 90% користувачів знаходять нові сайти саме через пошукові системи, а 55% онлайн-покупок і замовлень люди здійснюють на сайтах, на які вони теж вперше потрапили через пошук Google, Yandex чи будь-який інший. Саме тому SEO-оптимізація стала такою важливою – кожен власник сайту чи блогу хоче, щоб за інформацією чи товарами/послугами «ходили» саме до нього.

З чого почати?

Найперше, зі слів Олега, потрібно вибрати вдале доменне ім’я. Доменне ім’я – це, по суті, та фраза латиницею, якою «прозиватимуть» ваш ресурс. І якщо, скажімо, ваш сайт про спорт, то недоречно буде його назвати «podoroshi.com». Вочевидь, потрібно підібрати щось типу «sport.lutsk.com».

Після того, як визначилися з доменом, зареєстрували його, потрібно прописати «семантичне ядро» сайту – це той можливий набір слів та фраз, який найбільш точно та повно відображатиме контент, або наповнення, вашого ресурсу. Іншими словами, це ті варіанти словосполучень, які користувач може ввести у пошуковику, щоб натрапити на інформацію, що його цікавить. «Наприклад, – пояснює лектор, – якщо ми шукаємо кросівки, то пишемо в Google «купити кросівки», чи «жіночі кросівки», або ще «купити кросівки луцьк» тощо».

«Тут важливо знати ще таку річ, – вів далі Олег. – Запити, залежно від частоти того, як люди до них звертаються, поділяються на три категорії:

1) Високочастотні – це запити з одного слова загального значення, як-от «велосипед», «Арена Львів», «фуа-гра» тощо.

2) Середньочастотні – це доповнені уточнюючими словами високочастотні запити. Наприклад, «купити велосипед Луцьк», «Арена Львів» концерт» тощо.

3) Низькочастотні запити – це доповнені чи змінені середньочастотні запити, як-от «купити велосипед луцьк недорого», «Арена Львів» концерт Океану Ельзи».

Розібравшись із «семантичним ядром», можна переходити до мета-тегів. Вони важливі з огляду на те, що а) допомагають ідентифікувати авторство сторінки, її адресу, частоту оновлень; б) пошукові системи використовують їх для індексації сайту (тобто коли додають відомості про ресурс до своєї бази даних – і в інтересах власника ресурсу, щоб ця інформація була щонайповнішою); і в) мета-теги, хоча і невидимі для юзерів, впливають на режим відображення інтернет-сторінки.

До мета-тегів зараховують: назву сайту, його опис та ключові слова в контенті (title, description, keywords). Їхні розміри не повинні перевищувати 80 символів, оптимально – 50-75. «Переборщите, – наголосив Олег, – ризикуєте опинитися «на дні» рейтингу в пошуковиках, або й взагалі у фільтрі. Іншими словами, – БАН через те, що роботи сприйматимуть ваш сайт як спам».

SEO-оптимізатор також зазначив, що опис сторінки (це той невеличкий текст, який ми бачимо під назвою ресурсу, наприклад, у Google, коли ще не перейшли на сайт безпосередньо) варто робити змістовним. «Йдеться про те, – поділився Seoshkin, що якщо раніше найпершими у рейтингу пошукових систем були сайти, опис яких містив найбільшу кількість ключових слів, причому слова ці могли бути ніяк логічно не пов’язані, то зараз боти надають перевагу якості тексту – щоб він був читабельним і водночас інформативним, бажано – легким для сприйняття».

Основний акцент, зі слів лектора, робити треба на контенті сайту – а це текст, фото, відео, аудіо. Не можна втрачати свого читача. Бо зараз боти вийшли на такий рівень, що вони відстежують, скільки часу провів юзер на ресурсі, «бачать», чи дочитав він статтю до кінця. І якщо один покинув її на півсторінки, потім – інший, і так далі – то пошуковики понижують сам рейтинг ресурсу.

Ще одна штука, над якою варто працювати – це «імена» ваших зображень, які ви додаєте на сайт. Справа у тому, що часто юзери шукають щось саме за картинками. І ці ж картинки, якщо тільки їхні назви будуть правильно прописані, зможуть вивести користувача саме на ваш ресурс. «Тому важливо, – наголосив Олег, – називати їх словами, які описують безпосередньо те, що на них зображено. Так, фото з кросівками «Reebok easy tone» варто назвати щось на кшталт «Reebok-easy-tone-krosivky».

Що стосується самої оптимізації, то вона буває «біла», «сіра» і «чорна».

«Біла, – пояснив мовець, – це коли ви використовуєте лише законні методи просування свого ресурсу і не йдете ні на які хитрощі. Вона включає в себе роботу над самим сайтом, а саме над внутрішньою навігацією і вмістом, і роботу з зовнішнім середовищем сайту – коли власник ресурсу просуває його за допомогою оглядів, прес-релізів, реєстрації в соціальних закладках, партнерських програмах тощо із зазначенням посилань на сайт.

Для сірої оптимізації характерне додавання в контент сторінки великої кількості ключових слів, причому іноді в таких масштабах, що текст перестає бути читабельним. Ця та інші хитрощі, в обхід правилам, які встановили боти, щоб ідентифікувати якісний або неякісний ресурс, і відрізняє сіру оптимізацію від білої.

Чорна ж оптимізація – це сайти-«сміттєві баки», які живуть від кількох хвилин до кількох днів. По-іншому їх ще називають «дорвеями». Створюють такі ресурси-одноденки для того, щоб отримати певний трафік і злити його своєму клієнту.



«І насамкінець, – сказав Олег Seoshkin, – навіть коли ви зіткнетеся з проблемою, як вам може здатися, яка не вирішується, ви завжди можете «піти» на спеціалізовані інтернет-форуми і запитати поради у «сеошників», які там тусуються. Спочатку, звичайно, «діди» (досвідчені програмісти) вас потролять через ваші запитання, але потім таки дадуть відповідь. Головне – це бажання щось дізнатися і навчитися».









Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
аямать Показати IP 3 Квітня 2015 09:32
чотирирічний стаж!! сумасайтіякийтіп )))))))) інтернетдевелс така собі кантора! не раджу. горохівський тіп до добра не приведе )
да Показати IP 3 Квітня 2015 09:59
рабів собі набирає. да-да. ми помнім
До попередніх комент Показати IP 3 Квітня 2015 10:15
А чого ви так скавучите? Жаба душить? Нормальна лекція, адекватний виступаючий, який сам досягнув такого рівня, чи ви хотіли 50-річного який прочитає все з листочка.
Анонім до До попередніх комент Показати IP 3 Квітня 2015 11:55
Ну, явно меряешь по себе. Ведь попробуй доказать то, что он не дебил, анализируя следующее его утверждение: "1) Високочастотні – це запити з одного слова загального значення, як-от «велосипед», «Арена Львів», «фуа-гра» тощо." Подобного дебилизма хватает в жизни. Например, у авторов следующего баннера: http://i.imgur.com/jPUjNTU.jpg Утверждается, что этот баннер сфотографирован в Луцке.
Oleg до Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 15:04
Ну так цей банер і дійсно в Луцьку на Винниченка зафотканий
Кризис Азбестович Показати IP 3 Квітня 2015 11:35
Молодца!!!!!
Інна Показати IP 3 Квітня 2015 11:50
коментар було видалено
Коля Показати IP 3 Квітня 2015 12:53
Норм лекція. Доступно розжував для початківця!
ввв Показати IP 3 Квітня 2015 13:04
коментар було видалено
лолика Показати IP 4 Квітня 2015 16:05
Ну я бачу не зовсім морально адекватних людей. Особливо...ладно. А Интернетдевелс- жо*а
додичек Показати IP 6 Квітня 2015 22:05
Ну ось не вірю що в них самі чесні намагання. Потім це вильється у тупе заробляння грошей. Поки- піарчик.
саша Показати IP 2 Травня 2015 16:59
Де можна подивитися вже набуту програму Кластеру? Лекції, пактичні?
Ну и? Показати IP 3 Серпня 2015 19:58
Кому ці лекції щось дали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus