USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани не знають, як позбутися монополії ЖЕКів

20 Серпня 2015 13:49
Уже до липня 2016 року лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки. Проте насьогодні мало хто достеменно знає про те, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці. Відтак, департаменту ЖКГ пропонують розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Проте чиновники пручаються цій ініціативі.

Про це заявили представники депутатської групи «Новий Луцьк» під час брифінгу сьогодні, 20 серпня.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном.

У мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання, а також задоволення господарсько-побутових потреб. Згідно з чинним законодавством, визначати його мешканці будуть колективно, під час загальних зборів.

Звичайно, для громади це - шанс взяти відповідальність на себе та позбутися посередника. Але, на жаль, більшість не знає не лише механізмів створення ОСББ, а й взагалі про наявність такого закону. Люди не знають, як правильніше це зробити. Час минає, потрібно приймати рішення.

До слова, з метою допомогти мешканцям організувати об’єднання співвласників, за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» запрацюють офіси розвитку кварталів, в яких, серед інших питань, мешканці зможуть отримати усі необхідні консультації щодо створення ОСББ.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОЗБУТИСЯ ЖЕКІВСЬКОЇ КАБАЛИ: ЩО ОБЕРУТЬ ЛУЧАНИ?

Але ще один з кроків, необхідний для того, аби лучани отримали повну інформацію про весь процес – відповідні заходи з боку міської ради.

Тому члени депутатської групи «Новий Луцьк» розробили проект рішення, яким пропонується розробити департаменту ЖКГ програму і план заходів демонополізації та розвитку конкуренції на ринку комунальних послуг, розповів депутат міськради Ігор Поліщук.

Одна з цілей такого проекту рішення - поінформувати населення про проблематику, аби лучани самі могли обирати управителів будинків, або ж створювати ОСББ.

Натомість, департамент ЖКГ пише відмовні листи, мовляв, до виконання закону вони приступатимуть через рік. Адже до 1 липня 2016 року українці мають час, щоб або створити ОСББ, або обрати управителя. Якщо цього мешканці не зроблять, то тоді департамент призначатиме «управдомів» сам.

Власне, як додає депутат, голова групи «Новий Луцьк», Андрій Осіпов, нині ЖЕКи, користуючись необізнаністю населення, всіляко намагаються переконати лучан, аби вони не відмовлялися від них, як надавачів послуг. А відмовки дертаменту ЖКГ не стосуються проекту рішення: адже чиновникам не пропонують розпочати призначення управителів раніше часу, а зробити інформацію про реформування галузі якомога доступнішою. Таким чином, за рік можна було б уникнути нарікань на кшталт «а ми не знали», «а нам не сказали», якщо лучани протестуватимуть проти призначення управителів департаментом ЖКГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
не люблю жекі Показати IP 20 Серпня 2015 14:16
то шо дєлать і куда бєжать заключать договора????? де шукать актівних управителів? де є такі юридичні особи, які надають такі послуги????
Самоврядники Показати IP 20 Серпня 2015 17:12
всі комунальні підприємтва належать лучанам. тільки лучан не ставлять у курс як це майно від міської ради взяти на себе. а це законна реєстрація тер. громади як юридичної особи публічного права. із збором підписів 50%+1 голоса мешканців. отримаючи владу і майно можна реформувати ЖКГ до більш ефективного а не вийняти приватного.
ВОНО Показати IP 20 Серпня 2015 21:08
ми позбулись колгоспів і село зацвіло тепер щоб зацвіло місто потрібно позбутись ЖКГ
до бездар Показати IP 20 Серпня 2015 21:23
про демонополізації ЖЕКів - знов жменя покращувачів хоче втягнути в нове болото, як ви безмозглі осторчортіли!
баба яга Показати IP 21 Серпня 2015 10:44
А баба яга проти. Розвалити легше всього. А потім що. Всі обіцянки-заманіловки закінчаться а ви люди будете кинуті на призволяще.Поцікавтесь в Києві або в Одесі як намахлячили простий люд ті приватні компаніі які замінили Жеки. Втеперішніх ЖЕКАХ треба зробити реформу і заставити працювати поновому. А мешканцям спід самим більше дбати за свій будинок і контролювати роботу Жеку.
лучанка Показати IP 21 Серпня 2015 10:58
Осіпов бажає ,щоб була більш активна позиція щодо проінформованості населення,,,Але,чому це Осіпов,Поліщук не хочуть висвітлити лучанам,приблизно,а вони це знають,які в подаль шому будуть ТАРИФИ на комунальні послуги?????Лучани це дуже швидко відчують на своїй шкурі,але буде те,що з селом-колгоспи зруйнували, ,земля облугує,але нічого нового не створили.Так і хоче міська влада-перекласти всі проблеми по утриманню житла з себе на плечі мешканців,і тоді вже владу не буде цікавити нічого:хто і за яку суму буде проводити ремонт ліфта,ремонт покрівлі,заміна труб і т.д.Бо зараз тільки оцінюють роботу жеку по результатах прибирання в під"їзді і освітлення площадок.Але люди повинні вникнути в більш глобальні проблеми по утриманню своїх помешкань, якщо піддадуться на таку необдуману,недопрацьовану реформу жкг ,то залишаться в катастрофічному положенні.Потрібно до цього підійти дуже обережно і зважено!!!!!!!!!!!А Осіпов і Поліщук вже мабуть підготовлюють приватні кампанії ,з якими в подальшому будуть пропонувати заключати договора на обслуговування житлового фонду....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus