USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Позбутися ЖЕКівської кабали: що оберуть лучани?

27 Липня 2015 17:53
Після набуття чинності закону про розформування ЖЕКів, останні, фактично, втратили монополію на послуги для населення. Чимало лучан досі не знають, як це вплине на їхнє життя, та який шлях обрати: організувати ОСББ, чи призначити управителя. Спільною і одностайною є думка лучан про те, що ЖЕКи неналежно виконують свої обов’язки.

Щомісяця лучани отримуються платіжки з чималими сумами за утримання будинку. ЖЕКи справно нараховують кошти за послуги, які вони мали б надавати мешканцям. Керівники комунальних підприємств бідкаються, що все роблять в міру можливостей. Але чи дійсно все так є на практиці?

Член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук розповідає, що у 2013 році до нього, як до депутата, звернулися жителі будинку, що на вулиці Гулака-Артемовського, 15а з проханням відремонтувати дах, який протікав.
Проте, як завжди, грошей в ЖЕКу не було – у відповідь на прохання про ремонт отримали стандартну відписку. Як результат, роботи були виконані коштом Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

«Роботи по дуже доброму, майже капітальному ремонту даху, обійшлися в 55 тисяч гривень. Тому, я вважаю, що за такі гроші, які отримують ЖЕКи з людей, дійсно можна робити багато речей. І дуже дивує, коли ЖЕК не може зробити навіть ремонт в під’їзді. Люди здають кошти на утримання будинку і окремо «складаються» на ремонт в під’їзді», - стверджує депутат.

Про переваги ОСББ говорилось чимало: це і можливість власним коштом вирішувати проблеми будинку, приймати колективні рішення в інтересах мешканців, контролювати якість наданих послуг, і, що найголовніше, змога відстежувати витрати. У ЖЕКах такої можливості немає, а тому за всі послуги, які вам надають (чи не надають), ви все одно змушені платити. Хоча комунальники кажуть, що за неякісні роботи споживач теж може вимагати повернення коштів.

«Кожен будинок має свій тариф, і якщо відповідно до нього послуга не надається і послуга не використовується, треба повертати людям кошти за ненадані послуги», - стверджує заступник директора департаменту ЖКГ Луцької міської ради Надія Календа.

Щоправда, лучани про такі механізми, на жаль, не знають. Місцеві жителі будинків, що на вулиці Гулака-Артемовського, стверджують, що жодного разу не користувалися цим правом.

«Я систематично плачу за квартиру, до них не звертаюся. Навіть не знаю, хто там зараз в ЖЕКу. Прибирання погане в коридорах, не миють. Цього добиватися треба, самі знаєте чудово. Оббивати всі інстанції, писати… Бо просто так воно нічого не зробиться. Скільки ми за ремонт під’їзду зверталися до начальника ЖЕКу, стільки нервів стріпали, і, врешті-решт, зробили – за наші ж кошти», - каже одна з місцевих жительок.

«Гроші здирають, але в будинку - брудно. Я живу на п’ятому поверсі, якщо сама не помию, то до нас взагалі не доходять», - додає її сусідка.

На запитання про те, чи знають лучани про можливість повернути кошти за невиконані роботи, вони відповідають, що «не чули про таке». Проте, додають, що якби такий механізм їм був би відомий, то скористалися б ним обов'язково. Юристи стверджують, що де-юре така можливість є. Проте, на практиці повернути кошти доволі проблематично.

«Теоретично, така можливість є. Але практично це зробити дуже важко, це - ілюзія. Дуже мало знаю прикладів, коли люди боролися і добивалися правди. Кількість зусиль, вкладених в цю справу, дорівнювала ефекту, який вони отримували», - пояснює юрист за освітою Ігор Поліщук.

З 1 липня 2015 року набрав чинності закон, згідно з яким ЖЕКи розформують, а у мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання. а також задоволення господарсько-побутових потреб. Згідно з чинним законодавством, визначати його мешканці будуть колективно, під час загальних зборів.

Звичайно, для громади це - шанс взяти відповідальність на себе та позбутися посередника. Але, на жаль, більшість не знає не лише механізмів створення ОСББ, а й взагалі

про наявність такого закону.

«Ніхто не знає, як правильніше це зробити. Якщо багатоквартирний будинок, то треба, напевне, щоб в ньому була відповідальна особа, яка взяла б це все в свої руки», - кажуть місцеві.

Час минає, потрібно приймати рішення. З метою допомогти мешканцям організувати об’єднання співвласників за сприяння Фонду Ігоря Палиці Новий Луцьк невдовзі запрацюють офіси розвитку кварталів, в яких, серед інших питань, мешканці зможуть отримати усі необхідні консультації щодо створення ОСББ.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном. За законопроект №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» проголосували 256 народних обранців.

Згідно із пояснювальною запискою, метою проекту є вирішення проблем з реалізації права власності у багатоквартирному будинку, пов’язаних з необхідністю створення умов для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків, а також визначення альтернативних методів управління.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Іван Показати IP 27 Липня 2015 18:28
а може той фонд нехай і створить великих новітній ЖЕК. Якщо покажете результат до осені - ви виграєте вибори і всі депутати будуть вирішувати наші проблеми від вашого фонду. Як вам така ідея? Думаю лучани б підтримали. Створюйте житлофонд "Новий Луцьк" і спробуйте показати результат. Чи слабо?
дідо Показати IP 27 Липня 2015 18:33
Чи є ЖЕК ,чи нема. Якщо людина сама не буде дбати про своє житло, то ніяке ОСББ не допоможе. Бардак в голові.
Балія Показати IP 27 Липня 2015 20:15
Глянувши на проблему з висоти пташиного польоту чітко виглядає результат - позбутися клопоту за рахунок мешканців. Багато чого є що не по зубам ОСББ і уПРАВИТЕЛІв. Не за горами нові проблеми, на порядок більші за ЖЕКи.
Анонім до Балія Показати IP 27 Липня 2015 23:19
Спасение утопающих - дело самих утопающих.
Андрій Показати IP 27 Липня 2015 20:31
Люди звикли до ЖЕКів, совкова схема управління помножена на "моя хата с краю" = занедбані двори і під'їзди, люди вважають плату за "комуналку" доїнням, бо так і є. До свідомого суспільства нам як малюку до дорослого життя...
Стрілецька Показати IP 27 Липня 2015 22:57
Дуже цікаве роз"яснення за ЖКГ.Багато ,що стало зрозуміло,особливо за повернення коштів.Дякую від мешканців Стрілецької...
BMW Показати IP 28 Липня 2015 10:33
Люди! Ну чого ви такі лохи? Розумієте., що ЖЕКі нічого не роблять, і далі як барани несете їм свої гроші. Невже не розумієте, що ви просто утримуєте жекі своїми платіжками? Де ваша повага до самих себе? Прекратіть платити цим неробам вже сьогодні.
Лучанка до BMW Показати IP 28 Липня 2015 13:27
Отож! ЖЕК винен,що під"їзд грязний.А ви не смітіть і не плюйте.Прибирання 2-х разове.А прибиральниця отримує1200.А скільки в будинку неплатників?Каналізація забилася,ЖЕК винен,що якийсь придурок кавуни кидає,чи шорти?
лучанка до вмц Показати IP 28 Липня 2015 13:24
Оціните роботу жеків тільки після створення осбб чи ще чогось...Якщо будете все робити са мі,то побачите куди ідуть і скільки ваші гроші, І чи вчасно буде все робитись бо ніяких виробничих баз осбб немає,А дороги назад вже не буде..Не дивіться на рівень життя за кордоном,там доходи людей не такі як в нас.А доречі,по розрахунках вже на майбутнє в осбб за кв.м.житла будете платити по 3грн.97коп.Щасливої дороги в осбб........
Балія до лучанка до вмц Показати IP 28 Липня 2015 15:12
Класика жанру - "Притча про сліпих", 1568р. Падіння незрячих у прірву, коли один сліпець мимоволі тягне за собою інших сліпих, які вірять в нього і довіряють йому.
КЕТРІН Показати IP 28 Липня 2015 17:39
МАЛО ВІРИТЬСЯ ЩО ОСББ СТВОРЯТЬ В СТАРИХ АВАРІЙНИХ БУДИНКАХ. ХТО ВІЗЬМЕ НА СЕБЕ ТАКУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus