USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі депутати вимагають від Києва кошти для «транспортних» пільговиків

2 Лютого 2016 16:43
Кабмін передбачив для всіх пенсіонерів безплатний проїзд в громадському транспорті, втім, кошти на це не виділив. Луцькі чиновники кажуть, що для міського бюджету це непідйомний тягар, тому просять грошей для виконання встановлених Постанов.

Про це йшлося під час пленарного засіданні 3-ої сесії Луцької міської ради сьогодні, 2-го лютого.

Звернення Луцької міської ради до Голови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відшкодування витрат на пільгові перевезення окремих категорій громадян закликав підтримати голова Волинської обласної організації «Захист дітей війни» Ростислав Чапюк.

«Я і колеги підтримуємо звернення в Кабмін щодо фінансування усіх законів, які надають пільги різним категоріям пенсіонерів. Наголошу, що ми – це найбільш вразлива категорія громадян, серед яких багато хто вже лежачі. Ми звикли, що Кабмін не виконує встановленні конституційні закони. Тому ми просимо вас, місцевих депутатів, підтримати звернення. Бо нам в тролейбусах дозволено їздити як пільговики, а в маршрутках - ні. Хоча обмежень не передбачено», - наголосив Ростислав Чапюк.

Що стосується проїзду в тролейбусах, то, нагадаємо, виконавчий комітет Луцької міської ради прийняв рішення відшкодувати з міського бюджету Луцькому підприємству електротранспорту 20 мільйонів гривень за послуги з перевезення пільгових категорій громадян. З маршрутками – інша ситуація.

Із цього приводу до депутатів звернувся голова міської організації «Захист дітей війни» Юрій Місник та повідомив, що через те, що маршрутники в Луцьку відмовляються возити пільговиків, прокуратура розпочала кримінальні справи.

«Звертаюся до вас як до депутатів, що нас возять лише тролейбусом, а в маршрутках відмовляють. Зауважу, що є дві ухвали Кабміну, що ми маємо право на пільговий проїзд. Більше того, прокуратура області провела перевірки й 4 кримінальні справи внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань з приводу відмови пільговикам на проїзд. А кошти є, адже щороку держава дає субвенцій понад 17 мільйонів гривень, починаючи з 2012-го року», - наголосив Місник.

До слова, як нещодавно повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Луцьку готують зміни до договору про перевезення – перевізники міста просять змінити кількість пільговиків, які можуть одночасно безкоштовно їхати в маршрутках з семи до 4.

Нагадаємо, у 2015 році в Україні розглядали можливість запровадження адресної допомоги на відшкодування пільгового перевезення у громадському автомобільному транспорті. Міністерство соцполітики і Мінінфраструктури технічно повністю були готові до того, аби вже з 1 січня 2016 року монетизувати пільги на проїзд у транспорті.

ЧИТАТИ ЩЕ: У СКІЛЬКИ ОБІЙДЕТЬСЯ «БЕЗПЛАТНИЙ» ПРОЇЗД ЛУЧАН У 2016 РОЦІ

Зауважимо, що з 1 червня 2015 року, Кабмін обмежив пільговий проїзд усім, крім інвалідів І та ІІ групи, дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують, осіб, що супроводжують інваліда І групи, учасників бойових дій.

Натомість, досі діє постанова КМУ від 17.05.1993р. №354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування». Відповідно, нове обмеження кабміну суперечить раніше прийнятим рішенням.

Більше того, Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено коштів на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, в тому числі і пенсіонерів за віком.

Відзначимо, що весь обсяг перевезень пільгових категорій громадян у місті Луцьку підприємством електротранспорту становив у 2015 році вартує 20 мільйонів 255,1 тисячі гривень. Зваживши на це, чиновники Луцької міськради говорять про непідйомний тягар на місцевий бюджет і просять упродовж місяця виділити Києву на всіх пільговиків Луцька гроші.

Більшість депутатів підтримали звернення й вирішили його направити столичним чиновникам.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ДІТИ ВІЙНИ ВИЯВИЛИ НЕДОВІРУ РОМАНЮКУ

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, хто може розраховувати на пільговий проїзд у Луцьку й кому на Волині обмежили пільговий проїзд.

Текст звернення подаємо без змін:

«Законом України від 28 грудня 2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» встановлено, що вилучення пільгового проїзду окремих категорій громадян набувають чинності з 01 червня 2015 року, крім норм по забезпеченню пільговим проїздом інвалідів І та ІІ групи, дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують, осіб, що супроводжують інваліда І групи, учасників бойових дій.

Пунктом 16 Прикінцевих положень передбачено Кабінету Міністрів України у місячний термін з дня набрання чинності цим Законом забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону та забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Разом з тим, на сьогоднішній день чинними являються Постанови КМУ від 17.05.1993р. №354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та від 16.08.1994р. №555 «Про поширення чинності постанови КМУ від 17.05.1993р. №354», що суперечить Закону. Постановою КМУ від 27.12.2001 №1758 передбачено Міністерству фінансів під час уточнення показників державного бюджету на кожен рік передбачати витрати, пов'язані з безплатним проїздом пенсіонерів за віком.

При цьому, Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено коштів на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, в тому числі і пенсіонерів за віком.

Враховуючи те, що обсяг перевезень пільгових категорій громадян у місті Луцьку підприємством електротранспорту становив у 2015 році — 20 255,1 тис. пасажирів на рік, органи місцевого самоврядування не зможуть забезпечити компенсацію перевізникам за пільгові перевезення.

Проблемним залишається питання реалізації права громадян на пільговий проїзд у автомобільному транспорті, оскільки відшкодування витрат на перевезення автоперевізникам не проводиться.

Подальше збереження системи пільг у її нинішній формі є економічно недоцільним.

Існування пільг на проїзд перешкоджає розвитку громадського транспорту і призводить до його занепаду.

Таким чином, не приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до Законів України веде до зупинки роботи транспортних підприємств та не забезпечення потреб населення у міських перевезеннях.

У зв’язку з цим просимо у найкоротші терміни передбачити у державному бюджеті України усі необхідні кошти для відшкодування за пільгові перевезення або привести у відповідність всі нормативно-правові акти, які встановлюють пільги на проїзд до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 №76-VIII».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Тарас Чурило Показати IP 2 Лютого 2016 17:00
У Києві ще думають як з Луцька гроші здерти
Ірина Таран Показати IP 2 Лютого 2016 17:01
Хай міський голова пролобіює це питання в Києві
Анонім Показати IP 2 Лютого 2016 17:32
КОРУПЦІОНЕРІВ І ХАБАРНИКІВ ЛОВИТИ І КОНФІСКУВАТИ МАЙНО НА КОРИСТЬ МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ. І ТІЛЬКИ ТАК.
Юлія Парій Показати IP 2 Лютого 2016 18:31
Транспортна система дійсно не витримує таку кількість пільговиків, та думаю в Києві дадуть відмашку
ник Показати IP 2 Лютого 2016 23:37
колы вы вже наистеся с***ны диты.. нема в цему неяких проблем..нема безработных водителей. вам всего мало.. мабуть вы ск* ты не будете пенсионерами....не плачте безнесперевозчики.. ваш доход в шесть раз больше чем вы платите налоги.. вас бу туда под нову ташовку...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus