USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьких медиків судять за 15 тисяч «подяки»

15 Жовтня 2014 15:11
Луцький міськрайонний суд Волинської області розпочав допит свідків хабарництва в медустанові. Люди кажуть, що гроші давали на цукерки до чаю, а лікарі усе заперечують

Судове засідання розпочалося сьогодні, 15-го жовтня.

Про обвинувачення розповідає прокурор.

«Обвинувачення стосується вимагання і отримання неправомірної вигоди на суму 15 тисяч 900 гривень за підтвердження, або продовження громадянам групи інвалідності. Всього у провадженні задокументовано 29 епізодів злочинної діяльності, відповідно, стільки ж є і свідків. Сьогодні допитали вже 5 свідків, ще стільки ж планується допитати до кінця дня», - розповів прокурор відділу Волинської обласної прокуратури Володимир Лисюк.

Як з’ясували ще на початку судового засідання, розгляд справи відбувається щодо трьох працівників Луцької міської медико-соціальної експертної комісії, які займалися наданням чи продовженням громадянам групи інвалідності.

Зі слів прокурора, будучи службовою особою, перебуваючи в службовому кабінеті, голова Луцької міської медико-соціальної експертної комісії Лариса Зарадюк отримувала від лучан неправомірну грошову вигоду. Зокрема, 15-го січня 2014-го року вона отримала 7200 гривень за безперешкодне підтвердження групи інвалідності.

Окрім того, прокуратура висуває обвинувачення ще по двох працівниках Луцької міської медико-соціальної експертної комісії: Вірсти Василя та лікаря-невропатолога Галети Наталії.

Василь Вірста сказав, що без свого захисника, який не зміг прийти на засідання, не буде давати пояснення, а Наталія Галета частково визнала свою провину.

РОЗПОВІДЬ СВІДКІВ ПРО ТЕ, ЯК ВОНИ ДЯКУВАЛИ МЕДИКАМ І ЧОМУ:

«Викликали мене 11 лютого 2014 року на прийом, аби я отримала групу. Сказали на 12. 00, а я чекала аж до 15.00. Як сидиш в чергах, то спілкуєшся з людьми. Мені говорили, що як не дати грошей лікарю, то тоді направляють у Вінницю в реабілітаційний центр і їхати треба за свій рахунок. Тому я дала Зарадюк 350 гривень, щоб мене не відправили у Вінницю, а тут підтвердили групу», - розповідає лучанка Валентина Дьоміна.

«Я мав інвалідність другої групи, зараз третя. Давав гроші лікарю. Я чув від людей, що треба «подарунки» давати. Так скрізь казали - і на вулиці, і в лікарні. То я так і вирішив дати по 200 гривень, типу як подяку. Це було так: я прийшов отримувати групу, стали мене перевіряти, Віра і Зарадюк мене слухали і дивилися, то я витягнув гроші зі свого карману і положив їм у карман, вони не відмовлялися. Мені перед цим вони нічого не казали, що треба давати гроші», - розповів під присягою бити чесним лучанин Володимир.

Як з’ясував прокурор під час розгляду судової справи, гроші чоловік дав лікарям до того, як медики вручили лучанину підтверджуючі документи про інвалідність.

«Ходять чутки, що аби отримати чи продовжити групу інвалідності, треба лікарям дати грошову винагороду. Я передавала десь 300 гривень невропатологу Галеті, добровільно, в оглядовій кімнаті. Передала на всяк-випадок, аби точно продовжили мені групу», - розповідає свідок у справі Ірина.

«Я працює санітаркою в лікарні. Була я на комісії 5-го липня і давала гроші на цукерки пані Зарадюк – 100 гривень. Я дала від себе, ніхто мені не казав, що треба давати», - пояснює лучанка Карпюк.

«Я дала 200 гривень, ну, просто дала і все, для Зарадюк. Гроші їй поклала в кишеню під час огляду», - каже Зоя Хоміцька.

«Мене оглянули і я подякувала – дала тисячу гривень головному лікарю в руки. Дала тисячу гривень, бо так усі говорять в лікарні. Дала, бо казали, що як не дати, то не продовжать групу. Лікарі про це мені не казали, а говорили люди в лікарні. Ми живемо в такій системі, і я думала, що кругом дають, то треба і тут дати, а от зараз я розумію, що це незаконно», - пояснює ситуацію лучанка Ірина Борисюк.

Після того, як опитали усіх свідків - суд оголосив перерву.

Так, у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова Луцької міської медико-соціальної експертної комісії Лариса Зарадюк наголосила, що з обвинуваченням не погоджується.

«Звичайно, я не погоджуюся з тими обвинуваченнями. Ні одна людина в Луцьку цього не скаже», - запевнила Лариса Зарадюк.

Щодо того, звідки виникають розмови в коридорах медзакладу, що потрібно лікарям давати гроші в кишеню, медик відповіла так: «Це ж.., ну, звідки ми це можемо знати, ви самі знаєте».

Зауважимо, що оскільки свідків майже 30, то справа може затягнутися не на один тиждень.

Нагадаємо, ще в 2009-му році редакція повідомляла, що за отримання груп інвалідності на Волині вимагали хабар. А нещодавно волинську медичку судили за хабар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Лучанин Показати IP 15 Жовтня 2014 15:23
У нас в кожній лікарні беруть хабарі і все це прикриває влада, міліція, СБУ і прокуратура. На палю їх. От, наприклад, в Луцькій міській лікарні роблять операцію. на апендицит, то платиш більше тисячі гривень за ліки, ще тисячу тобі каже дати хірург і ще 200 гривень просить анестезіолог. А цих що судять, то точно відмажуться, майдан відбувся, а корупція не зникла.
мв до Лучанин Показати IP 15 Жовтня 2014 15:37
не в майдані проблема... а в самій свідомості людей.... Якщо приходиш в лікарню, і навіть медсестра та санітарка просить позолотити ручку... а лікар без грошей навіть не перепише твої діагнози в заключення... то гріш нам ціна((( Відео та фотоспостереження до кожного кабінету лікаря... І відповідальність- взяв+ відповідай і то не так, а як повинно позбавлення волі реально і починаючи з 10 років. Можливо тільки тоді захочеться всім працювати за ідею і по совісті...
розум Показати IP 15 Жовтня 2014 15:29
Не давайте хабарів і ніхто брати не буде.
Інвалід розумової пр до розум Показати IP 15 Жовтня 2014 15:46
Як не давати, коли хочеш оформити липову інвалідність?
я до Інвалід розумової пр Показати IP 16 Жовтня 2014 07:19
І причому іх цих липових інваліднотей багато.
НУУ Показати IP 15 Жовтня 2014 15:55
Не давати - залікують. Мораль відсутня. Вони ж навчалися, а ми хворіємо. Чи будуть зміни?
103 Показати IP 15 Жовтня 2014 16:19
Починати потрібно не з простих лікарів, а з головних, начмедів та заввідділеннями, які ДОЗВОЛЯЮТЬ це робити, тому що мають з цього ВІДСОТКИ великі. Виходить, що всім (по вертикалі) це ВИГІДНО і дуже ПРИБУТКОВО. Не будуть брати в управліннях, головні - корупція зникне. Так що судити НАЧАЛЬНИКІВ, а простаки і так злякаються.
знаю Показати IP 15 Жовтня 2014 16:19
У луцьких поліклініках страшенні побори. Особливо в обласній. Це взагалі суцільна корупційна клоака. Про професійний рівень "лікарів" не хочеться навіть говорити. Крок вліво, крок вправо - плати, тільки невідомо за що. Дали в руки медичну картку - плати, зробили у ній запис - плати, хочеш з одного кабінета потрапити на прийом до іншого - плати, щоб віддали медичну картку, щоб написали заключення - плати, щоб завірили його печаткою - знову плати. Окремі УЗД та інші комп’ютерні обслідування дорожчі, ніж у приватників. А деякі аналізи, наприклад, у першій поліклініці це дорожчі, ніж у Сінево. Абсурд! За такі грошиска, що вони деруть повинні кожного пацієнта носити на руках. А держава мала б не фінансувати їх, а навпаки обкласти податками. 15 тисяч - це крапля у величезному морі хабарництво луцької медицини. Цікаво, куди ідуть і на що ідуть ці гроші?
Дональд Показати IP 15 Жовтня 2014 16:37
Хапугі в білих халатах, вернеться вам усім біль і сльози тих знедолених людей та інвалідів. Ви зачерствіли в своєму цинізмі, бездарності та байдужості до проблем людей.
про Показати IP 15 Жовтня 2014 18:29
За заведенням справи проти Зародюк стоїть головний лікар обласної лікарні Сидор. Він вже приклав руку до того, щоб звільнили голову обласної МСЕК Григорія Вдовенко і поставив там свою людину. А тепер йому потрібен свій виконавець і на посаді голови міської МСЕК. От тоді ви всі побачите, які почнуться побори за підтвердження та надання групи інвалідності..
лучанин Показати IP 15 Жовтня 2014 19:55
Як це все смішно.... на цукерки давали, а чи не створювала доброчесна пані ЗАРОДЮК умови аби їй давали і по 100 гривень а може річ іде в умовн. один. Цікаво, ви домовлялись щоб ці люди казали ми самі давали на цукерки пані зародюк. А вину не визнаєте ви ж "чесні" і готовий поспорити будете до кінця стояти і говорити "....це вони самі а мене підставили бідну...." шкода що вас за це не накажуть а дадуть іспитовий строк і позбавлення права працювати у медицині.
Анонім до лучанин Показати IP 16 Жовтня 2014 07:21
Сумнівно про якесь покарання взагалі, чисто умовно.... агроші в основному в валюті, заптайте тих , хто проходив....
лучанка Показати IP 15 Жовтня 2014 20:23
так... в гривнях - 15 900.... а в доларах там така сума певно - що страшно навіть оприлюднювати
волинянка Показати IP 15 Жовтня 2014 20:38
обласна клінічна лікарня це перевалочна база для сільського населення де за 10 днів викачають гроші і випишуть додому
Мадам Показати IP 15 Жовтня 2014 21:08
Пані Зародюк хабарниця ще та, як і її подільник з обласної МСЕК Василь Тимощук, прямим текстом натякають позолотити руку ы не в гривнях, а в сотнях долларыв. Результат - здорові отримують групу, а хворі змушені її добиватися в тій же само Вінниці. Я принципово не давала, не даю, і не дам тій вертихвістці гроші! То, п*длюки, що Зародючка, що Тимощук вишукували за що б мені дати 3 групу, тоді як у законному порядку має бути 2. Бо зняти її зовсім - не має права, справа судом пахне, як заявити. До Вінниці не побоялась їхати, от тоді вгамувалися з танцями навколо мене "позолоти ручку".
до судді Показати IP 15 Жовтня 2014 21:33
Вже може треба засудити Зарадючку а не мучити бідних свідків інвалідів!
спостерігач Показати IP 15 Жовтня 2014 21:48
От ви всі розказуєту про корупцію в білих халатах, а хто з вас показує всі податки? Це ви не розцінююте як крадіжку, у своїх батьків і у своіїх дітей? Чи багато з вас хоче опенетись на місці лікарів і отримуєчи з/п в 1800-2500 грн., ризикувати своїм власним здоров'ям. Я не лікар, нажаль пацієнт , але вдячний тим людям , які мене лікували, і можуть проводити операцію на протязі 6 годин, не сидіти і не лежати, а стоюти. А якщо ви не згодні давати гроші, то не давайте і так приймуть, і все зроблять, а ще краще зверніться у пиватні клініки де хороші лікарі і гарна техніка. А ця справа , як я розумію, просто фарс.
Волинянин Показати IP 15 Жовтня 2014 21:59
кардіо МСЕК на Стефаника - теж саме.... бідні інваліди й так здоров"я не мають
Володимир Показати IP 15 Жовтня 2014 23:09
Лікарі брали і будуть брати гроші, бо вижити на зарплату 2000-2500грн. не реально. Я це прекрасно розумію і сам готовий дати за якісне! мед. обслуговування. Просто одні лікарі беруть гроші як подяку за хороше ставлення і мед. допомогу, причому не в перший день, а от інші - їх вимагають вже при поступленні. Як правило лікарі ті, що перші - хороші спеціалісти, а от ті, що другі - малотямущі, тому й стараються зібрати капусту з самого початку, бо далі вже не буде за що їм давати... На рахунок МСЕКів - тут правило просте: не давайте, бо самі привчили. Тут мед. допомогу не надають, а якщо виписка і посильний на МСЕК оформлені правильно - нікуди вони не дінуться і групу інвалідності дати мусять.
волинянин Показати IP 15 Жовтня 2014 23:56
Як же хочеться жити в тій Україні,де всі будуть жити по честі,по совісті.Це так просто..Та на привеликий жаль так мало совістливих і чесних людей.Читаю коментарі і з усіма погоджуюсь-з тими хто звинувачує,і з тими хто оправдовує.Та немає оправдання черствості,байдужості з і сторони медичних працівників до тих хто потребує допомоги.Живіть і працюйте по-совісті,і вам подякують. Окремо хотів би звернути увагу на те з чим ми всі стикаємося приходячи в лікарні.Скрізь і за все плати..розумію що фінансування медицини по залишковому принципу і ми допомагаємо їй триматися на плаву.Не розумію одного-чому до цього часу не встановлені касові апарати,щоб можна було легко провірити куди і на що йдуть ці грошові потоки,Від усіх вимагають касові апарати,а в мед.закладах вони не потрібні? Значить це дуже комусь вигідно.Запитання до контролюючих органів....
777 Показати IP 16 Жовтня 2014 07:34
Якщо судити то дві сторони, і тих хто давав, і тих хто брав. В нас є приватні клініки де ви платите в касу за хороше ставлення і лікування,гроші практично ті самі що дають в карман. Не лікарі навчились брати,а люди навчились давати,потрібно завжди починати з себе,змінити за один день те що напрацьовувалось роками не можливо, потрібно дуже багато часу...
лучанка до спостеріг Показати IP 16 Жовтня 2014 11:46
Шановний, я працюю за 2100 грн. З вілінфіков. Та з відкрит. формою туберк. А також із здоровими людьми я не мед. Працівник, я працюю бо мені подобається хоча б щось робити для цих людей коли тобі кажуть" ... я і не думав, що до мене будуть ставитися по людськи" це є хворі люди вони стали ними у звязку з таким життям в них скалічені долі. Я не раз думала може знайти іншу роботу але не можу мені подобається для них щось робити. І не треба виправдовувати в них мала зарплата то й мусять брати. І я згідна, що є лікарі від Бога не всі вони такі як зародюк.
людина Показати IP 17 Жовтня 2014 10:51
Шановні лучани!Назвіть будь-ласка сферу діяльності де не потрібно давати хабарі?...можливо міліція...прокуратура...освіта...комунальні служби...можливо ви знаєте різноробочих,які можуть безкоштовно працювати!!!Пропоную звільнити всіх лікарів,закрити всі лікарні -- тоді напевно усім стане дуже добре жити...Обирайте нормальну владу,тому що ,,риба гниє з голови,,.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus