USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Майнер з ЛНТУ міг заробляти близько $3 тис. на місяць

12 Лютого 2018 15:24
Потужності обладнання для добування криптовалюти, яке працівник Луцького національного технічного університету встановив на робочому місці, дозволяло заробляти на майнінгу близько 3-4 тисяч доларів на місяць.

При цьому вартість аналогічного нового обладнання може коливатись від 500 до 900 тисяч гривень в залежності від комплектації.

Що таке «майнінг»

Майнінгом називають процес добування криптовалюти (віртуальних грошей). Фактично, потужності вашої системи використовуються для підтримки роботи системи, за що ви отримуєте винагороду – криптовалюту, найдорожчою з яких нині є Bitcoin. Простіше кажучи, майнінг – це вирішення комп’ютером математичної задачі, що потребує серйозних потужностей.

Часто в таких цілях використовують ресурс комп’ютерної відеокарти. Аби забезпечити максимальну потужність, декілька відеокарт об’єднують в одну систему, яку називають «фермою» для майнінгу. Саме такі «ферми» працівники кіберполіції виявили в ЛНТУ. Там їх встановив працівник вузу, вочевидь, аби зекономити на електроенергії, якої ферма потребує у великій кількості.

Скільки на цьому заробляв

З відео, яке опублікувала кіберполіція, видно, що працювало 6 ферм. До кожної з них входило від 4 до 8 відеокарт.
Візуально вони схожі на карти типу GeForce 1060 та 1070 GTX, вартість яких коливається від 15 до 25 тисяч гривень.
Також для кожної ферми, окрім відеокарт, потрібна материнська плата, блок живлення, SSD-накопичувач тощо. Відтак, загальна вартість обладнання (якщо купувати його новим) може становити від 500 до 900 тисяч гривень.
Потужність ферми визначається хешрейтом – це одиниця виміру, за допомогою якої «міряють» скільки це обладнання може виконати операцій. Блогер, експерт з криптовалют і аналітик ринку Дмитро Лопатін каже, що приблизний хешрейт ферми, встановленої в ЛНТУ, за місяць дозволяв отримувати з кожної від 500 до 700 доларів. Враховуючи, що ферм було 6, приблизний заробіток міг становити від 3 до 4,2 тисяч доларів на місяць.

Майнінг криптовалюти – незаконний?

Ні, адже безпосередньо майнінг – це вирішення математичної задачі і не може бути незаконним. Обіг криптовалюти, як і її «добування», в Україні не заборонені.

Проте чоловіку, який встановив ферму на робочому місці в університеті, інкримінують частину 2 статті 361 Кримінального кодексу України. А саме – несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації. В кіберполіції це пояснюють тим, що чоловік буцімто продавав персональні дані. Тому йдеться про відповідальність не за добування криптовалюти, а за інший злочин, якщо такий доведуть.

За що ж реально може понести відповідальність працівник вишу, так це за використання електроенергії державного навчального закладу у цілях власного збагачення. Проте санкція цієї статті не така сувора, як тієї, яку йому інкримінують.

***

Тема криптовалют, після того як вартість біткоїна «перевалила» за 12 тисяч, а потім знову впала, в Україні як ніколи на часі. Звичайно, її не могли не оминути силові відомства. Зокрема, в СБУ нещодавно заявили, що ліквідували ферми, які добували криптовалюту для так званої «ДНР», і таких спецоперацій стає все більше.

Проте чимало експертів ринку сходяться на думці, що за цим стоїть бажання певних осіб отримати прибуток від цієї справи. А враховуючи той факт, що обіг та майнінг криптовалюти в Україні хоч і не заборонений, проте нічим не врегульований, зробити це – не так складно.

Низка опитаних виданням «Страна» представників учасників ринку і адвокатського цеху наполягають, що правоохоронці оперують вигідними для себе формулюваннями для фабрикації кримінальних справ проти комерсантів, посилаючись на досвід країн Європи у цьому питанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 12 Лютого 2018 16:13
з кримінальної справи - велика мильна булька. обладнання прийдеться віддати, перед викладачем щонайменше вибачитись. продаж персонгальних даних ?!!!!!! не смішіть мої тапки !!!!!!!! він не є працівником відділу кадрів, тому не має до них офіційного доступу. щодо крадіжки електроенергії, то як мінімум треба , щоб був окремий лічильник, який зафіксував би вкрадений обєм. все інше - гадання на звіздах
Таня Строцюк до Анонім Показати IP 12 Лютого 2018 17:54
Все робилось з відома ректора і частина обладнання є його.
Вован до Таня Строцюк Показати IP 13 Лютого 2018 02:35
Стукачів у підвал!
паяції Показати IP 12 Лютого 2018 16:15
і шо, жаба вдавила за 3000 баксів ? купіть на базари курячі мізки, поки не подорожчали, і ви будете стільки заробляти
Лучанин Показати IP 12 Лютого 2018 16:56
Справжнє "хіщєніє в особо крупных размерах". Як завжди, за мішок краденої картоплі в тюрму, а за регулярний дерибан держ. майна - високі з.п., високі пенсії, державні дачі, санаторії... Мабуть один олігарх грабує країну на стільки, що отаких горе-майнерів потрібно кілька десятків тисяч, а може і сотні тисяч.
анонім Показати IP 12 Лютого 2018 18:38
оце нове щастя для поліцаїв, раніше за супер-страшний-наркотик-ганджубас пакували і давали можливість відкупитись а тепер майнери ще зявились)
!!! Показати IP 12 Лютого 2018 19:08
Та не потрібно жаднічати - можна було оформити договір оренди приміщення з якісь там кілька тисяч грн + реальна оплата за електроенергію. Одна така ферма порягнула б на 120-150 Дол. електрики. І все було б більш-менш законно. А так - зараз впаяють кражу електроенергії. Навіть незаконний відбір електрики - уже кримінальна справа. В середньому порахують - в комп_ютері віднайдуть загальний час роботи тієї чи іншої програми, споживання електрики теж можна порахувати. + штраф.... Шкода, звичайно, але не потрібно їсти все один рот.
Анонім до !!! Показати IP 12 Лютого 2018 19:18
тобто, якщо з робочого компютера подивився прогноз погоди, то це вже крадіжка. добре, що статтю за колоски вже відмінили.
DimonKing до Анонім Показати IP 12 Лютого 2018 20:01
До речі, дуже цікаво де та «межа» між «подивитись прогноз погоди» на робочому місці і «крадіжкою державної електрики» ?
!!! до Анонім Показати IP 14 Лютого 2018 09:13
Якщо Ви дивитесь погоду, то я думаю робите це в робочому процесі, а не задля власного збагачення. Розрізняйте те, що людина на державній електроенергії заробляла гроші. Нехай би собі заробляв тільки ж просто заплати за неї! Всі хочуть жити правильно і по правилах, а заробляючи з однієї машини 450-550 дол. не заплатити за енергію? І думати що пронесе?
Ден Показати IP 13 Лютого 2018 00:45
Назад в сср

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus