USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Медведчук за сприяння СБУ й Порошенка домовлявся про купівлю вугілля з ОРДЛО

1 Червня 2021 10:41
Кум президента РФ, нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук восени 2014 року за погодження тодішнього президента Петра Порошенка й під прикриттям СБУ вів переговори про закупівлю вугілля з ОРДЛО.

Про це йдеться в новому розслідуванні журналістів проекту BIHUS.info, які оприлюднили третю частину так званих «плівок Медведчука», пише УНІАН.

Зокрема, за даними ЗМІ, Медведчук домовлявся й вів переговори щодо закупівлі вугілля Україною у підприємств на окупованій території Донбасу. На це він нібито вмовив тодішнього президента й той дозволив Нацбанку переказувати кошти за це на спеціальний рахунок. Втім, такий варіант не сподобався російській стороні, яка вимагала доставити в ОРДЛО готівку. Примітно, що Медведчук навіть пропонував «бартер» – постачати бойовикам продовольство в обмін на вугілля. Але і цей варіант відкинули.

У розслідуванні оприлюднено перемовини кума Путіна з тодішнім заступником голови уряду РФ Дмитром Козаком, міністром енергетики Росії Олександром Новаком та помічником Путіна Владиславом Сурковим. Також оприлюднено спілкування Медведчука з ватажками «ДНР».

Журналісти стверджують, що Медведчуку навіть вдалося домовитися про поставки готівки на окуповані території за погодженням з СБУ. Повідомляється, що перший транш було відвезено 31 грудня, другий планували доставити 5 січня 2015 року. Прибуток Медведчуку, за даними розслідувачів, забезпечувала компанія-посередник.
«Доставку ми тут забезпечуємо, тому що перший замголови СБУ працює в цій, моїй групі, так. Він буде забезпечувати до блокпостів. А далі ми передаємо... Касир отримує гроші в Маріуполі і в Лисичанську, й супроводжує з охороною до блокпостів. А потім охорона змінюється на іншу», – заявив Медведчук Дмитру Козаку.

Тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко в коментарі журналістам заявив, що не знав про факт перевезення готівки: «Мені нічого не відомо про таке. До торгівлі ставлюся негативно».

Пресслужба партії «Європейська солідарність» у коментарі УП заперечила достовірність інформації журналістів, назвавши її «фейками зеленої влади». Там нагадали, що у 2014 році енергетична галузь України мала критичний стан через брак вугілля, а тому було вирішено купувати вугілля в ОРДЛО. При цьому, у Порошенка наголошують, що йшлось лише про підприємства, які знаходилися в українському правовому полі.

Перша частина розслідування Bihus.Info була оприлюднена 17 травня. У ній йдеться про те, що Медведчук з 2014 року здійснював проросійський вплив на українське керівництво.

Другу частину розслідування про так звані «плівки Медведчука» показали 25 травня. Там йдеться про повернення контролю над частиною нафтопродуктопроводу «Самара».

Нагадаємо, 11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри нардепам Тарасу Козаку та Віктору Медведчуку. Їм інкримінують статті за державну зраду та замах на розграбування національних ресурсів (порушення норм та правил війни).

13 травня Печерський райсуд відправив Медведчука під домашній арешт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Активіст Показати IP 1 Червня 2021 11:40
Чому всі так бояться Медведчука? Для наших владців він вже страшніший за Путіна.
Андрій до Активіст Показати IP 1 Червня 2021 13:24
Скоро Путіна будуть називати кумом Медведчука.
Да до Активіст Показати IP 1 Червня 2021 15:20
Бігус уже два суда програв за поширення недостовірної інфолрмації. Програє і 3, і 4, і 5.
Луч Показати IP 1 Червня 2021 11:55
Я вірю що думаючий гарант обдумано давав дозвіл . Так що думайте чи ще раз за нього обдумано голосувати 25% !!!
Ха ха ха до Луч Показати IP 1 Червня 2021 15:17
Чим гірше живеться в Україні, тим більше винен в цьому Порошенко...
Мед Вед Чук Показати IP 1 Червня 2021 12:08
А ещё он договаривался за пленных украинских военных, и вообще, кума геть.
Громадянин України Показати IP 1 Червня 2021 12:49
Суть уже не в Медведчуку ! Суть уже в правоохоронній системі України !
патріот Показати IP 1 Червня 2021 12:54
А Петро, по справі Медведчука, не з'являється на допити... Скільки це буде тривати? Агов Зе!!! ???
К. лучанин до патріот Показати IP 1 Червня 2021 15:55
Ви хворієте?*
27% до патріот Показати IP 1 Червня 2021 15:55
Не по зубам Порошенко
висновок Показати IP 1 Червня 2021 13:16
А в тюрмі всерівно сидіти ніхто не буде!!!!!! Просто локшина на вуха.
Народна прокуратура Показати IP 1 Червня 2021 13:39
До Громадянин України. Щось не зрозумілий ваш допис. До чого тут правоохоронна система? Чи Ви думаєте, що військова структура - СБУ, яка безпосередньо підпорядкована Верховному головнокомандувачу - Президенту, мала не виконати його розпорядження щодо погодження Медведчуку описаних в статті дій? Змушений Вас розчарувати, так може бути лише в банді, а не в державі, де існує чітка система взаємодії різних державних органів
Волиняка Показати IP 1 Червня 2021 14:12
Ми, які споживаємо російський газ, кричимо про вугілля з ОРДЛО
Віктор до Луч Показати IP 1 Червня 2021 15:08
Україна в 2014 році офіційно купувала вугілля у вугільних підприємств з Донбасу, які на той час платили податки і були зареєстровані в Україніі. Так що цей брєд про Медведчука для таких грамотіїв, як ви. Вся торгівля завершилася після блокади організованої Парасюком і Семенченком через кілька років.
До народна прокурату Показати IP 1 Червня 2021 15:12
То по вашому,влада того часу,мала ознаки *банди при владі*!
Але Показати IP 1 Червня 2021 15:54
Бігус вже давно на Миротворці. Цим все сказано.
Хамло Показати IP 2 Червня 2021 22:19
Ало, ВН! Бігус це ж соросьонок! Дивіться, щас по шапці прилетить за популяризацію соросятських відосіків
До Народна прокурату Показати IP 3 Червня 2021 09:34
Військова структура СБУ, як і усі інші, служать не Президенту, а народу України, і приймали присягу на вірність народу України і виконувати незаконні, м'ягко кажучи, доручення Президента - не зобов'язані нічим, ніколи і ніде !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus