USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

«Плівки Медведчука»: ексміністр енергетики розповів про купівлю вугілля у бойовиків «ЛДНР». Відео

4 Червня 2021 09:00
Україна після того, як бойовики в липні 2014 року розгромили залізничний вузол Дебальцеве, припинила закуповувати вугілля на окупованому Донбасі.

Про це заявив тодішній міністр енергетики Юрій Продан в ефірі ток-шоу «Право на владу», пише ТСН.

Раніше журналісти оприлюднили записи переговорів нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука, який нібито домовлявся про постачання вугілля восени-взимку 2014 року і доставку в ОРДЛО готівки за нього. У свою чергу Продан стверджує, що поставка вугілля звідти з липня 2014-го стала неможливою.

«Ситуація контрольована була тільки до липня 2014 року. Ви пам’ятаєте перші бої в Дебальцевому? Після того, як відбулися перші бої, через знищення залізничних колій були заблоковані всі поставки вугілля з території, яку контролювали бойовики і російські агресори. Ми дійсно втратили все вугілля марки «антрацит» і пісне вугілля. Це вугілля нам забезпечувало споживання чверті України. Тобто ми не змогли б забезпечити четверту частину України, якби у нас цього вугілля не було», – заявив ексміністр.

Присутній у студії журналіст Денис Казанський зазначив, що після цього вугілля з ОРДЛО почали вивозити вантажівками. Продан у відповідь заявив, що під час перебування його міністром вугілля з окупованого Донбасу не надходило.

«Ми контролювали і платили зарплату персоналу через картки. Після цієї дати, я впевнений, вугілля з ОРДЛО поставлялося цими фірмами [Медведчука]. [Після того, як я перестав бути міністром], були укладені договори. Швидше за все, стояв посередник. Там не було вже державних підприємств. Посередник, скуповував вугілля на території (ОРДЛО, – ред.) – і він під виглядом російського заходив. Але нехай це розслідує прокурор», – розповів ексміністр.

Раніше журналісти проекту BIHUS.info розповіли, що Медведчук восени 2014 року за погодженням з тодішнім президентом Петром Порошенком і під прикриттям СБУ вів переговори про закупівлю вугілля з ОРДЛО. Також на окупований Донбас нібито доставляли готівкові кошти.

У зв'язку з цим інформаційний та аналітичний відділи фракції партії «Європейська солідарність» підготували для нардепів ефірні тези про те, як коментувати чергове розслідування Bihus.Info про закупівлю вугілля на окупованих територіях Донецької та Луганської областей у 2014–2015 роках компаніями з орбіти Віктора Медведчука.

Нагадаємо, перша частина розслідування Bihus.Info була оприлюднена 17 травня. У ній йдеться про те, що Медведчук з 2014 року здійснював проросійський вплив на українське керівництво.

Другу частину розслідування про так звані «плівки Медведчука» показали 25 травня. Там йдеться про повернення контролю над частиною нафтопродуктопроводу «Самара».

Як ми повідомляли, 11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри нардепам Тарасу Козаку та Віктору Медведчуку. Їм інкримінують статті за державну зраду та замах на розграбування національних ресурсів (порушення норм та правил війни).

13 травня Печерський райсуд відправив Медведчука під домашній арешт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Жванія-тежексміністр Показати IP 4 Червня 2021 11:09
Я розповідав і про страшніші речі. І що?
Ющенко до Жванія-тежексміністр Показати IP 4 Червня 2021 11:47
Тільки ти брехло
скептик Показати IP 4 Червня 2021 11:14
не завадило б ще розслідувати роль махмутова у цій (і не тільки у цій) справі
І не забувайте до скептик Показати IP 4 Червня 2021 11:48
І не забувайте, що Порошенко вбив свого брата, рідного брата. В Молдові. Хахаха

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus