USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міністр освіти і науки в Луцьку – про зарплати освітян, вступну кампанію та оптимізацію університетів

27 Травня 2022 12:48
Нещодавно міністр освіти і науки Сергій Шкарлет виступив на Світовому освітньому форумі-2022, де мав багато зустрічей та розповів про виклики, з якими зіштовхнулася освіта в Україні під час війни. Повертаючись до Києва, він завітав на Волинь, де відвідав Луцький національний технічний університет та поспілкувався з освітянами.

Інформаційному агентству Волинські Новини також вдалося поставити кілька запитань міністру освіти і науки України про виплати заробітних плат працівникам освіти, об’єднання університетів та складну вступну кампанію.

Читати ще: «Ви готували покоління, яке стоїть на передовій»: на Волинь завітав міністр освіти і науки. Фото

Сергію Миколайовичу, яка мета вашого приїзду на Волинь?

Їх дві. Через війну в Україні не працює жоден аеропорт, тому з Польщі до України ми вже їхали автотранспортом, зокрема через Волинь. Також хотілося відвідати один з провідних закладів освіти, який формує потужну освітню політику та дає надії на відтворення освіти у післявоєнний час, будучи прикладом для інших закладів освіти. Університет приймає переселенців, зокрема прийняв у структуру ще один навчальний заклад з території, де тривають бойові дії (Донецький національний технічний університет, – О. З.). Цей університет дає можливість сьогодні не лише здійснювати освітній процес, а й творчо реалізуватися студентам. ЛНТУ відтворює всю силу та єдність України, яка сьогодні гідно протистоїть російським загарбникам. Освітня система є одним зі стовпів цієї протидії, адже ми формуємо свідомість людей, які сьогодні – зі зброєю руках. Збройні сили України дають достойну відсіч окупанту.
Ви вже сказали, що ЛНТУ прийняв Донецький НТУ. Під час війни знову постало питання об’єднань та оптимізації вищих навчальних закладів. Яка думка Міністерства освіти і науки з цього приводу?

Питання оптимізації завжди стояло на порядку денному, але під час війни розглядати об’єднання будь-яких університетів недоречно. Вважаю неприпустимими будь-які прояви освітнього мародерства, адже спочатку ми маємо завершити війну, після цього зробити аудит, що в нас є. Сьогодні ми достеменно не знаємо, де всі викладачі, студенти. Тобто творити будь-які зміни у структурі без участі трудових колективів, студентів – це лише збурювати суспільство. Спочатку ми маємо перемогти ворога, а потім творити і структуру освіти, і економіку на нових засадах.

Читати ще: Удруге втікати від війни: до Луцька переїхав донецький університет. Репортаж

Цього літа очікують на складну вступну кампанію. Що порадите університетам, на яких напрямках варто закцентувати увагу?

Акцент потрібно зробити на тих напрямках, які в перспективі десяти-п’ятнадцяти років дадуть розвиток державі. Освітній процес досить тривалий, результат ми бачимо лише через кілька років. Якщо беремо бакалаврат, то лише через три-чотири роки людина зайде в економіку та даватиме свій вклад у ВВП. Багаторічний освітній цикл накладає на нас певні зобов’язання, аби більш відповідально ставитися до своєї роботи, оскільки результат нашої праці ми зможемо побачити через кілька років.

Читати ще: Ректори пропонували скоротити кількість вишів в Україні. Шкарлет відмовився
Напевно, питання, яке зараз цікавить усіх освітян. Яка ситуація з виплатою зарплат у школах та вищих навчальних закладах?

Міністерство зробило абсолютно усі бюджетні призначення, які мають бути перераховані школам та університетам. На тимчасово окупованих територіях кожна освітянська громада, перебуваючи у мережі місцевих органів влади, формує виплати зарплат залежно від внутрішнього реєстру. На сьогодні ми не маємо можливості централізувати виплати з боку Міністерства освіти і науки, адже не є засновниками для багатьох закладів освіти. Ми є засновниками тільки коледжів та університетів. Сьогодні є орієнтовно 48 територіальних громад, в яких ще не проведено виплати. Чому? У деяких випадках немає людини, в якої є цифровий підпис, печатка та реєстр виплат освітянам.

Проте на сьогодні міністерство створило абсолютно усі можливості, усі бюджеті призначення перерахували для виплати. Ми створили можливість здійснити виплати у будь-якому казначействі на підконтрольній Україні території. Вимагаємо зареєструватися, а тоді спрямовуємо у казначейство. Окрім цього, від кожної освітянської громади має бути спрямований реєстр отримувачів зарплати, яким ми маємо її нарахувати. Всі процедури є на сайті міністерства. Ми чітко виклали перелік людей, які в кожній області консультують наших внутрішньо переміщених осіб щодо нарахування зарплати, формування реєстрів, отримання документа про освіту, зарахування дитини до школи та університету, працевлаштування тимчасово переміщених освітян.
Зважаючи на війну в Україні, чи розглядаєте варіант, що з 1 вересня школярі та студенти вийдуть на очне навчання?

Освітній процес не припинявся жодного дня. Звісно, з 24 лютого ми дали можливість піти на двотижневі канікули, аби освітяни згуртувалися, сформували нові плани. Своєю чергою, ми написали методичні рекомендації щодо проведення освітнього процесу та завершення навчального року. З 14 березня освітній процес триває. На сьогодні 3 мільйони 600 тисяч школярів повернулися до навчання, 12 тисяч 200 шкіл працює, але не у повноформатному режимі. Все залежить від безпекової ситуації.

Щодо повернення до навчання, то освітній процес у будь-якому випадку стартуватиме 1 вересня. Але стоїть питання, в якому форматі. Безпека на першому місці. Є кілька областей, де навчання відбувається у повноформатному режимі, є області, де в змішаному. Сподіватимемося, що в більшості областей з 1 вересня ми вийдемо на навчання у повноформатному режимі. Але це залежить від наявності бомбосховищ для збереження життя людей за будь-яких дій російського агресора. Ми не можемо піддавати жодному ризику нашу молодь та наших дітей.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото Олени ТРЕТЯК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
санітар Показати IP 27 Травня 2022 16:18
А чому про плагіат не запитали у цього "вченого"?
студент Показати IP 27 Травня 2022 16:45
яка зарплата усіх на мінімалку вони усі дівано-віртуальні аферисти
Ага Показати IP 27 Травня 2022 18:29
То ще той знавець...
Цьоця Манька Показати IP 27 Травня 2022 18:38
І ніби міністр освіти і науки є, і міністерство освіти і науки є, а от освіти і науки чогось нема ! Правда, шо зробило то міністерство - то дало вчений ступінь кадидата наук Киві !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus