USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Не пронесе», – український медик про коронавірус в Італії, готовність лікарень в Україні

10 Квітня 2020 07:00
Український лікар Гліб Белгов, який прилетів в Італію допомагати із лікуванням хворих на коронавірус, розповів про нове робоче місце та сказав, що боїться того, як Україна впорається з таким викликом.

Про це він розповів на своїй сторінці у фейсбуці, передає Конкурент.

«Мене питають чи не страшно мені тут. Сьогодні я вперше піймав себе на думці, що страшно. Не за себе. Дивлячись на обладнання, яке є в цій, достатньо невеликій лікарні, мені страшно за те, як ми зможемо впоратися вдома із значним збільшенням пацієнтів, лікуючи їх термометром, крапельницею та червоним ковпачком», – розповів лікар.

В італійській лікарні, де я працюю зараз, при звичайному режимі роботи було одне реанімаційне відділення з шістьма ліжками, одне з яких в ізоляційному боксі. В один з найскладніших днів до них поступило одразу 70 пацієнтів у важкому стані, які потребували реанімації. Зараз тут обладнано п’ять реанімаційних відділень. На момент нашого приїзду в них було близько 30 пацієнтів на апаратах штучного дихання. Тобто кількість важких пацієнтів збільшилася вшестеро. Ще близько 50 пацієнтів знаходились у відділенні інтенсивної терапії.

Роботу лікарень в межах цього регіону перерозподілили таким чином, що вона стала приймати лише ковід-позитивних пацієнтів у той час, як інші лікарні взяли на себе решту пацієнтів.

І мова не іде про те, що якась лікарня має краще обладнання, а якась гірше. Вони всі однакові. Просто кількість ліжок у них різна.
Для того, щоб забезпечити надання допомоги в моїй лікарні пацієнтам, кількість яких стрімко збільшувалась, привезли обладнання з інших регіональних лікарень. Але не це стало проблемою. Найбільший виклик, з яким стикнулася система охорони здоров’я, це нестача персоналу. Переважно це медсестри та молодші медсестри, які тут виконують багато функцій. Набагато більше, ніж у наших умовах. Тому їх також з інших лікарень регіону перевели на тимчасову роботу сюди. Таким чином, перерозподіливши ресурси, отримали більше можливостей та ізольовані лікарні, які переорієнтувалися повністю на допомогу інфікованим пацієнтам. Транспортне сполучення обмежене, але це не призвело до такого колапсу з медичним персоналом, як у нас, оскільки тут кожен має власну машину.

Гостьовий персонал інколи погано орієнтується в тому, де, що знаходиться в лікарні, які документи необхідно заповнювати і тоді я відчуваю себе майже своїм, оскільки так само, як і вони на перших чергуваннях, не знав, куди бігти за кисневими масками чи санаційними катетерами.

Тут ніхто не рахує, скільки пар рукавичок або катетерів витратили за день

Таке збільшення навантаження на систему та перепланування її роботи не призвело до колапсу чи нестачі обладнання або витратних матеріалів. Тут є все і в достатній кількості. При кожному вході у відділення я вдягаю дві пари рукавичок та новий костюм. Перед кожним пацієнтом я вдягаю ще одну пару рукавичок, а після того, як знімаю, дезінфікую нижній шар рукавичок розчинами, які знаходяться всюди у відділенні і все це є. Більше того, я можу вибрати, який розмір рукавичок мені підходить.

Тут ніхто не рахує, скільки пар рукавичок або катетерів витратив за день, скільки метрів бинту відмотано, скільки флаконів фізрозчину введено, записуючи це в нескінченні журнали. Ти просто береш все, що тобі необхідно – від серветок до кисневих балонів, які стоять в коридорі під стінкою. Якщо необхідно перевезти пацієнта з відділення в відділення, ти береш кисневий балон, від’єднуєш від пристрою моніторінгу невелику портативну його частину, яка має свій окремий екран, готуєш пацієнта і прямуєш разом з ліжком-каталкою в ліфт коридорами, в яких можуть розійтися дві каталки одночасно, оскільки цілком імовірно, що на зустріч буде нестися каталка з іншим пацієнтом і часу на пошуки альтернативних шляхів немає.

І це неможливо порівняти з українськими лікарнями, де часто може не бути жодної пари рукавичок. Де все, аж до сечових катетерів, купується пацієнтами, а рукавички в кращому випадку є одного розміру, якщо є взагалі. Де для того, щоб виконати маніпуляції потрібно спочатку дочекатис,я щоб родичі пацієнта принесли все необхідне і лише тоді з’явиться можливість щось зробити.
Зараз у моєму відділенні лежить літній пацієнт, який декілька днів тому втратив свою дружину, так само хвору на коронавірусну інфекцію, а його донька – у відділенні на поверх вище. Хто би їм купив все: від серветок до антибіотиків у нашій українській реальності, де в лікарні немає навіть цефтріаксону?

Ситуація, яка зараз розвивається в Україні з забезпеченням лікарень, нагадує мені 2014 рік

Ситуація, яка зараз розвивається в Україні з забезпеченням лікарень, нагадує мені 2014 рік, коли добровольці, вдягнуті волонтерами в «те, що змогли знайти», пішли захищати Україну від вторгнення російських військ. І це «те, що змогли знайти» було в рази краще, ніж те, що потім дала їм країна. Ця строката юрба тоді собою затулила всіх нас від загрози, що поставала на сході країни.

Керівництво лікарень зараз, так само, як в 2014 році командування українського війська, забороняє персоналу казати правду про нестачу всього та неготовність. А волонтери всіма силами купують засоби захисту, апарати штучного дихання, медикаменти, об’єднуються в мережах, допомагаючи медикам дістатися на роботу.

Безумовно, італійцям важко. Вони працюють виснажуючись, але мають необхідне, щоб надати потрібну допомогу. Хотілось би мати більше, але з тим, що є, можна надати допомогу. Вони хотіли би, щоби було більше апаратів штучного дихання або інфузоматів, які передали в новостворені реанімації і це разюче впадає в очі у порівнянні з українською реальністю, в якій перед тим, як перевезти пацієнта з операційної в палат, необхідно знайти інфузомат і бажано працюючий, а подорож на КТ перетворюється на біг з перешкодами, де, долаючи численні пороги, треба забігати в інші палати, оскільки там є кисень та апарат штучної вентиляції легень, після чого можна швидко перебігти до наступного такого пункту.

Кожен, хто потрапляє на посаду міністра, каже, що у нас ідеальна система, яку необхідно лише трохи забезпечити, але та модель, яку ми маємо, точніше мали до 1 квітня цього року, функціонально не спроможна забезпечити навіть існуючих пацієнтів, не кажучи про стрімке збільшення нових. Спалах коронавірусу для медицини зараз те саме, що і напад російських військ на Україну в 2014-му. І ось від цього стає страшно. Від популізму та викривлення даних про готовність, від випадкової каруселі міністрів та їх безвідповідальності. Я бачу своїх колег тут і знаю багатьох вдома, хто почне надавати допомогу не замислюючись, але так само я знаю, як їм не вистачає практично всього, що я бачу тут.

Звісно, хочеться сподіватися на те, що в Україні буде оптимістичний сценарій розвитку епідемії, але планувати ресурси необхідно виходячи з песимістичного сценарію. Динаміка розвитку подій також каже про необхідність готуватись до другого варіанту. І це не означає паніку, це означає лише здоровий глузд та здатність до аналізу та планування, що, як ми бачимо, не наш «коньок», починаючи із Санжар та «легендарних» видатних лікарів, які зникають з горизонту швидше, ніж встигають додати до забезпечення своєї старості ще трохи суспільних ресурсів.

Хотілось би бачити чіткий план перерозподілу ресурсів на рівні країни, області, регіону, а не метушливі рухи в різних напрямках. Мають бути чіткі фази входу та виходу з кризи. Однією з перших фаз мала би стати підготовка людських ресурсів – це найскладніший момент для будь-якої країни, як для Китаю, так і для Італії, Німеччини чи Франції. І тут важливе навчання, швидкий обмін інформацією актуальною та об’єктивною, а не створення «вінницьких» протоколів лікування Covid-19 чи не встигаючих за розвитком подій наказів.

Перерозподіл ресурсів мав би включати визначення лікарень для лікування лише вірусних хворих, виходячи з песимістичного варіанту розвитку події. Відповідно, обладнання з інших лікарень перевезти в ці визначені лікарні. Звісно, це чи не найбільша проблема для України, де, попри заяви про «одну з найкращих систем охорони здоров’я», вона насправді настільки неспроможна діяти злагоджено, що навіть ларингоскопи лікарі купують за свої кошти, так само, як і більш дороге обладнання, лікарні буквально вишукують і звісно відносяться до нього як до найдорожчого і свого власного. Тому віддати апарат ШВЛ чи CPAP іншій лікарні дуже не хочеться, але в умовах епідемії так варто було б зробити.

Маючи час завдяки тому, що Україна входить в кризу пізніше, можна навчитися на прикладі інших і вже мати план з декількох етапів та готовність лікарень станом на сьогодні, а не поодинокі спроби підлатати дірки.
Після першої підготовчої фази, яка мала би бути пройдена ще в лютому-початку березня, наступна мала би стати масовим тестуванням та визначенням контактів з інфікованими. Але вже після першого летального випадку в Радомишлі і потім початку поширення хвороби в Чернівецький та Тернопільікій областях стало зрозуміло, що і цього не відбулось. Намагання міряти температуру дешевими китайськими термометрами через вікно автомобіля водієві, на холодному повітрі викликало щонайменше здивування.

Заяви про термометрію в аеропортах, якої насправді не було, сотні заробітчан, які повернулись приватно та невеликими групами, – усе це призвело до неконтрольованого розповсюдження вірусу. І програвши всі попередні етапи, зараз варто сконцентруватися на якісній допомозі тим, хто хворий, на підсиленні спроможності лікарень, виходячи знову ж таки з принципів критичного мислення та відвертих даних, а не на сподіванні на «авось пронесе».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
волынь Показати IP 10 Квітня 2020 08:13
обтеместично
К.лучанин Показати IP 10 Квітня 2020 10:42
Те , про що правдиво розповів лікар я мав вже мав уявлення . Мені розповіла родичка, яка на заробітках в Італії і лікувалась там у лікарні ( швидка забрала в екстренному випадку). Жодного євро вона не платила за лікування, ліки і уколи давали безкоштовно . Харчування теж, і при тому на вибір. До слова , страховки у неї ніякої не було . Лікарі італійські їй казали : сеньора, добре що ви у нас , а не в Україні лікуєтесь ! Ось така у нас в Україні медицина., якої як казав Коморовський нещодавно, у нас не існує. І розвалила її Супрун, яка отримує бабло за розвал медицини в Україні.
Семен до К.лучанин Показати IP 10 Квітня 2020 11:15
Так. Дійсність сувора і не приємна. Але вона ще й полягає у тому що наші керівники, починаючи від районної лікарні, більше бояться керівництва,(районного, обласного і т.д. по вертикалі), ніж втрати людського життя. А Супрун. Та не розвалила вона нічого, бо й не було що валити, точнісінько также як телебрехуни Комаровські не здатні нічого створити, лише молоти язиком і засирати теле і радіо ефір. Десь так.
Ігор до К.лучанин Показати IP 10 Квітня 2020 11:19
Супрун ще досі отримує бабло? Можливо тепер вже зелені міністри?
Анонім до К.лучанин Показати IP 10 Квітня 2020 11:29
Я мала щастя лежати в інфекційні лікарні і дитячій обласній лікарні ще до Супрун, скажу вам, що медицини у нас не було вже тоді
Народна прокуратура Показати IP 10 Квітня 2020 16:05
Таке порівняння властиве не лише автору статті. Неправильні лише висновки. Не тільки добровольці були голі-босі. такою ж були і Збройні сили, і міліція, і СБУ, і прикордонники. І всіх їх забезпечували волонтери. І велика кількість їх стала зрадниками, бо за попередні роки держава не вважала їх за людей і нічим не забезпечувала, провокуючи хабарництво. Але ті, хто був людино, присязі не зрадили. Така ж ситуація виникла зараз з медициною. Вважалось за нормальне, що люди, котрі тяжко здобували освіті упродовж 6-7 років, отримували зарплату 3 тисячі грн. і жили за рахунок пацієнтів, при цьому, велика кількість лікарів дуже непогано, будуючи маєтки та купуючи квартири-автомобілі. Це всі бачили у всіх це влаштовувало. І тому зараз заробітчани від медицини масово звільняються. Що ще має статись, щоб наш народ врешті став розумнішим і відповідальним за свою долю????
К.лучанин до Народна прокуратура Показати IP 10 Квітня 2020 17:04
Безглуздий і не розумний пост!!! Що , жаба давить за зарплату лікарів у 3тис.грн.? Кому це " вважалось за нормальне" ? Хіба що якомусь неадеквату. Мнеі прикро за державу , що оцінює так працю лікарів . Це просто ганьба!!! Щоб стати лікарем , не просто лікарем а хорошим фахівцем , треба здбути освіту , мати стаж і практику не менше 10 років і постіійно підвищувати свою кваліфікацію, Вам це "НАРОДНО ПРОКУРАТУРО" зрозуміло чи ні? Чи просто пишите аби що, що на свй ум прийде на рівні свого інтелекту. Не "всіх це влаштовувало", не треба пересмикувати! Це , повторю , вина держави від Перезидента до Уряду. І треба ляпати , що лікарі -заробітчани . Нині заплата лікаря вищої категорії сягаї десь до 7тис. грн з накруткою. Вибачте , прибиральниця має приблизно таку зарплату. А ми говоримо про здоровя людей! Нині лікуваня платне, ліки за свої кошти !!! А якщо операція, то ВАм виставлять рахунок на ліки і процедури в лікарні. Повторю, що рахунок виставлять у лікарні не той справжній по ринкових цінах який би мав бути. Ось і доплачували лікарям за їхню роботу у операції. . Я пройшов цю процедуру операції , про що пишу зі знанням цієї ситуації і виступаю за те щоби ЛІКАРЯМ , особливо вищої категорії, суттєво підвищили зарплату навіть до $1000 . Медсестрам і санітаркам теж треба підняти у 2рази. Медпрацівники виїжджали за кордон , тому там платять набагато і незрівнянно більше . І не треба валити все на народ, просто керівництво держави повинно відповідальне за ДЕРЖАВУ, а не думати за своє збагачення. Ми весь час з надією на краще обираємо Президента і щоразу помиляємось у ньому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus