USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Володимир-Волинському городищі виявили поховальну яму

22 Червня 2015 11:30
ДП «Волинські старожитності», що входять до складу ВГО «Союз «Народна Пам’ять» спільно з польською Фундацією Незалежності (Люблін) розпочали пошукові дослідження на Володимир-Волинському городищі, де у 1997, 2010-2014 рр. виявили і ексгумували більше 2700 жертв НКВС та гестапо.

Про це повідомили у прес-центрі «Волинських старожитностей».

Участь в експедиції беруть Сергій Панишко (керівник), Олексій Златогорський, Тарас Верба, Сергій Шабловський, Дмитро Дем’янчук, Ірина Витвицька, Назар Галабуз, Андрій Трофимук, Юрій Сковорода – з української сторони та Ян Федірко, Павел Боболович – з польської.

Протягом двох тижнів заклали 18 траншей різних розмірів і глибини у східній, центральній та південній частинах давньоруського городища. В одній із траншей виявили поховальну яму, в якій знаходиться від 300 до 1000 людських останків.

Попередньо дослідники визначили цю яму як середньовічне кладовище, але відсутність будь-якого супровідного матеріалу і подальші дослідження цієї ями дадуть точне хронологічне датування.

Зі спогадів колишнього головного лікаря лікарні, яка діяла в приміщенні колишньої в’язниці, Миколи Ваврисевича, у 1973 році у північно-східній частині городища вирішили облаштувати сміттєзбірну яму. Під час її копання виявили людські останки, різне взуття, рештки одягу. Останки залишили на місці, яму засипали.

Цей смітник експедиція 2015 року і відкрила. Виявили людські останки, що лежали не в анатомічному порядку, велику кількість сміття різних років ХХ століття. Там же виявили кокарду з польського військового каштету, що, ймовірно, належить офіцеру Люблінського 8 піхотного полку. Історія цього полку свідчить, що у вересні 1939 року воїни були інтерновані Червоною Армією. Подальша їх доля невідома. Можливо дослідження експедиції дадуть відповідь на це питання.

Також дослідниками в одній із траншей відкрили виробничу цегляну піч XIV-XV століття та унікальний глечик-куманець східної традиції того ж часу.
Роботи тривають надалі.
Фото: Ян Федірко, Олексій Златогорський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus