USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині через спалювання сухостою та сміття загинули люди

27 Лютого 2019 17:32
Лише за останній тиждень на Волині трапилося п’ять значних пожеж, що виникли через паління сухостою. Рятувальники попереджають: такі пожежі загрожують не лише знищенням будівель та збитками екології – «завдяки» самовільному спалюванню сухої рослинності гинуть й люди!

Про це та інше під час брифінгу з журналістами сьогодні, 27 лютого, розповів начальник управління ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук.

З його слів, з початку 2019 року на Волині трапилось шість значних пожеж. Лише за останній тиждень було зафіксовано п’ять значних пожеж сухостою. Найбільша із них – у селі Серхів Маневицького району, де «завдяки» людській недбалості вигоріло 10 гектарів землі. Також подібні надзвичайні ситуації трапились в Турійському, Іваничівському, Любешівському районах та у місті Луцьку. Разом із тим у Нововолинську цього року виникла пожежа на несанкціонованому сміттєзвалищі площею 0,3 гектара. Винну у загоранні особу затримали аж у Любешівському районі.

Варто додати, що зі слів головного пожежника Волині, у минулому році на території Волині виникло 94 значні пожежі сухостою, і 54 випадки загорання торфовищ, що охопили площу близько 34 гектарів.

Як пояснив Володимир Грушовінчук, ліквідація такого масштабу пожеж потребує значних матеріальних ресурсів.

«Шановні волиняни! Розпочався пожежонебезпечний період! У зв’язку з тим, що сніговий покрив зійшов і на території області багато сухої трави, з року в рік відбувається системне випалювання сухої рослинності. У народі хибно вважають, що краще, поки є вода, підпалити цю траву, і це не призведе до значних наслідків. Але наслідки будуть! Адже існує адміністративна і кримінальна відповідальність за вчинення так званих підпалів. А майже кожен із таких випадків – свідомий підпал. Якщо такі випадки будуть зареєстровані, ми разом із відповідними органами будемо системно притягати до відповідальності несвідомих громадян. Вкотре звертаюсь до кожного свідомого громадянина Волині: краще привести цей сухостій до належного стану, викосивши його, але в жодному разі не підпалювати», - звернувся генерал-майор служби цивільного захисту до волинян.

Він зауважив, що на території Волинської області, за ініціативи обласної прокуратури, створили групу, що буде діяти по справах підпалів як майна, так і сухої рослинності. За збитки екології області – прямі й непрямі, притягуватимуть до кримінальної та адміністративної відповідальності.

«Ми системно проводимо рейди спільно з національною поліцією, екологічною інспекцією, органами місцевого самоврядування. На жаль, не завжди вдається достукатися до свідомості кожного громадянина. Люди завжди шукають простіші шляхи, ніж викошувати суху траву. Але шлях свідомого підпалу – хибний», - зазначив головний рятувальник області.

Він пригадав, що на Волині минулоріч було два випадки, коли через самостійне спалення сухостою постраждали люди:

«Був у нас випадок, коли жіночка сама спалювала сміття і в результаті загинула. Було й таке, коли ці пожежі супроводжувалися знищенням будівель, господарських споруд, лісових масивів. Це - загроза життю. У випадку, коли ми свідомо і вчасно реагуємо, їх ще можна ліквідувати, а коли виникає, до прикладу, вітряна погода - ці пожежі розповсюджуються на значні площі і становлять загрозу як майну, так і здоров’ю та життю громадян».

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що на Волині, в садівничому масиві “Жовтневий”, неподалік Нововолинська, дотла згоріла дача. Це стало результатом підпалення сухої трави. Також на сайті йшлося про те, що в одному із сіл Ківерцівського району на Волині, у результаті неконтрольованого спалювання трави, згоріла хата та господарські споруди. У 2015 році через масштабні пожежі Хакасії, що в Росії, згоріли майже 1,3 тисячі житлових будинків у 38 селах.

Тож, якщо ви стали свідком самовільного підпалу сухої трави - телефонуйте за номером: 72-33-96, або ж «102».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ірина Показати IP 27 Лютого 2019 21:21
Де номер телефону-куди дзвонити?
Анонім до Ірина Показати IP 27 Лютого 2019 22:53
Ірино Григорівно, дзвоніть "102" - не промахнетесь) А ще 72-33-96.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus