USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Далі дискусій справа із відкриттям хоспісу на Волині не розвивається

9 Квітня 2015 18:30
Хоспіс на 50-60 місць хочуть відкрити на Волині. Для цього потрібно 10 мільйонів гривень, аби реконструювати медзаклад в Ковелі. Втім, є певний суспільний спротив і бюрократичні перепони.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Розвиток паліативної допомоги на Волині: досягнення та перспективи», який відбувся в Луцьку у приміщенні Волинського обласного управління охорони здоров’я сьогодні, 9-го квітня.

Реконструювати хочуть вузлову лікарню станції Ковель державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця».

«Геріатричний пансіонат – це соціальний заклад. Ми думали щодо Ковельської залізничної лікарні, вона поки державна. Але ми її хочемо передати в комунальну власність. Щодо цього питання я говорила з губернатором і ми вирішили, що на її базі створимо хоспіс. Втім, поки дорога до цього довга, адже це складний бюрократичний процес», - пояснює заступник голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець.

Нагадаємо, ковельська вузлова лікарня обслуговує більше 6 тисяч волинських залізничників впродовж року. Там працює майже 300 осіб. Проблема виникла цього року, коли медзаклад почали переводити на фінансування з місцевого бюджету. Раніше більше 10 мільйонів гривень із державного бюджету щороку виділяли вузловій лікарні станції Ковель державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця». У 2015-му році, розповідають у фінансовому управлінні виконавчого комітету Ковельської міської ради, з міської казни передбачають лише 1.8 мільйона гривень.

Зі слів головного лікаря комунального закладу Луцької міської клінічної лікарні Лариси Духневич, хоспіс необхідно створювати, адже через його відсутність навантаження «лягає» на інші медзаклади.

«У нас 700 ліжок, вони завжди переповнені, ми інтенсивно лікуємо хворих із прилеглих до міста населених пунктів. Втім, 10-го березня я приходжу на роботу, а мені кажуть, що 10 люде померли. Я читаю: «четверта стадія раку…». До нас часто привозять смертельно хворих, за 2-8 години людини не стає і це негативно відображається на статистиці лікарні загалом. Було б краще, аби їх відвозили у спеціальний медзаклад», - вважає Духнечив.

Головний лікар Волинської обласної лікарні «Хоспіс» Володимир Бачинський зауважує, коли в області відкрили хоспіс – то наш край був третім в Україні за кількістю ліжок для смертельно хворих.

«Ми були треті в Україні за кількістю ліжок, як відкрили хоспіс. Втім, цього недостатньо. Взагалі 250-300 ліжок потрібно на мільйон населення, у нас має бути 100-120 ліжок. Окрім того, треба їх створювати різної форми. Для прикладу, я був у Польщі, і там було 20 хоспісів на одне півмільйонне місто. Це були державні, сестринські, приватні медзаклади. Такий механізм потрібен і нам. От на Волині ставили питання, аби створити в Іваничівській лікарні відділення хоспісу. Це мало бути міжрайонним утворенням, але там зробили терапевтичне відділення. Питання далі «заглохло», - розповідає Бачинський.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігоря Ващенюка, реконструювати лікарню в Ковелі можуть почати вже наступного року.

«Забезпечити людям, яких ми не можемо вилікувати, достойне життя – це наш обов’язок і показник культури. Я, як бюрократ з досвідом, прогнозую, що це буде процес довгий.

Якщо в ковельській лікарні зробити реконструкцію, то це допомогло б вирішити багато проблем і створити додатково 50-60 ліжок. Кошторис ремонту близько 10 мільйонів гривень. Я говорив з губернатором, він готовий включити цей об’єкт у кошторис», - інформує Ващенюк.

Щодо думки громадськості, деталізує головний медик краю, то від профспілок залізничників надійшов лист із проханням зберегти ковельську лікарню у такому вигляді, якою вона є зараз.

Нагадаємо, ще чотири роки тому влада Волині обіцяла відкрити хоспіси у районах.

Тоді заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Іван Грицюк запевнив, що є можливість створити 3 хоспісних заклади.

Сьогодні ж громадські активісти висунули вимоги волинським медикам, аби ті створили умови для достойного життя смертельно хворих краян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
эко Показати IP 9 Квітня 2015 20:30
выгоднее строить церкви, чем хосписы. А почему?
Анонім до эко Показати IP 9 Квітня 2015 20:58
О каком хосписе здесь говорится? Ведь речь идет о прямом отжиме самой обеспеченной больницы региона. Она обеспечена по той простой причине, что является отраслевой, а не государственной. А железнодорожные больницы уступали только больницам, обслуживающим летный состав и моряков. Понятное дело, что я не рассматриваю больницы для номенклатуры.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus