USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На заплаві Стиру можуть створити військову базу річкового флоту

3 Квітня 2015 07:00
У своєрідний «волинський Донузлав», який прийматиме маломірні військові судна, може перетворитися заплава Стиру.

Так, цільове призначення велетенської штучної заплави річки Стир під назвою Чебені, яка розмістилася біля села Топільне Рожищенського району, на вимогу Ради оборони та безпеки змінюється.

Про 1 квітня під час брифінгу оголосили високопоставлені представники столичного відомства, - інформує «Волинська газета».

Любителям риболовлі доведеться змотати вудки. Охочим не тільки похлюпатися, але й переночувати – поскладати намети. Шанувальникам швидкісної їзди по воді – залишити вдома свої катамарани і гідроцикли. Тим, хто бере гроші за в’їзд на цю мальовничу місцину, – попрощатися з неймовірними доходами.



Водойма, яка була створена ще в радянські часи на місці старого кар’єру з видобутку піску, привернула увагу генералітету, бо Чебені безпосередньо з’єднані з річкою Стир, яка впадає в Прип’ять та Дніпро.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ – НОВИЙ ШЛЮЗ. МОГУТНІЙ ПОТІК ПРИП'ЯТІ. ФОТО

Середня глибина рукотворного озера сягає 4 метрів, максимальна – удвічі більша. Також відсутні місця затоплених чагарників та коряг, а берегова лінія поросла густими соснами та розкішними чагарниками. Усе це дозволяє фактично з мінімальними затратами облаштувати тут військову базу річкового флоту Північно-Західного оперативного командування ВМС України. «Волинський Донузлав», таким чином, прийме бригаду маломірних суден, а також сили та засоби берегової та протиповітряної оборони.

Потреба в поверненні до перевірених часом традицій наших попередників назріла через необхідність посилення охорони нашого кордону як із боку Білорусі, так і зі сторони Польщі. Малі водні артерії Волині дозволяють оперативно маневрувати малими протичовновими кораблями на повітряній подушці з виходом у визначені місця навіть в акваторії Західного Бугу.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Білорусь, Польща та Україна розпочали проект з планування відновлення воднотранспортного з'єднання Дніпро – Вісла.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ МОЖНА БУДЕ КОРАБЛЕМ ДІСТАТИСЯ З КИЄВА ДО ВАРШАВИ, ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВОЛИНІ

Це, до речі, під час Другої світової війни спочатку успішно довели військові річковики спочатку польської Пінської флотилії, потім їхній досвід взяли на озброєння гітлерівці, а одразу після звільнення нашої області кілька баз на берегах Стиру (зокрема в Луцьку) заклали й «другі совєти», за яких успішно функціонувало цивільне Стир-Горинське річкове управління.

У всій цій історії, крім негативу, є й позитив: оскільки цільове призначення водойми змінюється, то орендну платню в розмірі 10 тис. грн за кв. км відтепер перераховуватимуть зі столиці безпосередньо в місцевий бюджет. І це дозволить органам самоврядування не лише в Топільному, але й у багатьох навколишніх селах Рожищенського р-ну вирішити дуже багато соціально-побутових проблем та профінансувати ремонт та освітлення вулиць.

Окрім цього, службовці-річковики будуть найматися за контрактом із числа місцевого населення, що в умовах високого безробіття стане надійною фінансовою підтримкою не для однієї сільської родини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus