USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

На Волині освятили один із найбільших храмів єпархії. ФОТО

20 Липня 2009 12:07
У суботу, 18 липня, у день пам’яті перенесення мощей преподобного Сергія Радонезького керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт на запрошення настоятеля Свято-Хресто-Воздвиженського храму секретаря Волинського єпархіального управління протоієрея Миколая Бондарука звершив чин освячення новозбудованого храму в селі Теремно, – повідомляють «Волинські Новини».
 
Під час освячення митрополиту співслужили п’ятдесят п’ять священнослужителів. Богослужіння співав хор студентів Волинської духовної семінарії під керуванням протоієрея Петра Муляра та місцевий хор.
 
Після освячення владика Ніфонт у своєму слові розповів історію народження храму, як святині і життя християнина в лоні Православної Церкви. На згадку про величну подію владика подарував парафіянам ікону Пресвятої Богородиці, привезену з Єрусалиму.
 
Як інформує прес-служба Волинської єпархії УПЦ, за старання на благо Волинської єпархії УПЦ настоятель храм з рук архіпастиря отримав високу церковну нагороду від імені Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира митрополита Київського і всієї України орден преподобного Іллі Муромця 2-го ступеня. Такий же орден отримав і благодійник будівництва підприємець Микола Линник.
 
Владика грамотами Блаженішого та особистим відмітив інших благодійників храму. У своєму слові митрополит зауважив, що під час освячення цього храму молилися гості зі Святої Землі.
 
«Сьогодні в наших серцях подвійна радість, тому що із нами молилися двоє людей зі Святої Землі з міста Вифлиєма. Кожного разу, коли ми буваємо на Святій Землі ми з ними зустрічаємось у Вифлиємі і радісно, що вони сьогодні нам привези частинку Святої Землі своєю присутністю», – сказав митрополит.
 
По стану здоров’я владика Ніфонт не зміг очолити першу Божественну Літургію. Богослужіння очолив благочинний Луцької округи протоієрей Никанор Шимко. Після прочитання Євангелія проповідь виголосив митрофорний протоієрей Валентин Негода.
 
Довідково:
 
Свято- Хрестовоздвиженський храм села Теремно пережив і вистояв дві світові війни і інші лихоліття. Нанесені ними руйнації швидко ліквідовувалися дбайливими руками парафіян. Храм не витримав натиску тільки у мирний час. У 1962 році, напередодні Пасхи Христової, служби в храмі припинилися. У 1977 році храм був знятий з реєстрації, а у 1982 році, як такий, що перебуває в аварійному стані і не придатний до подальшого використання, документально був підготовлений до знесення.
 
Руйнувати храм почали вночі. Зі слів багатьох ще живих свідків відомо, що стіни його були досить міцні. Накинувши на храм троси, тракторами богоборці хотіли одним махом звалити споруду, але гусениці тракторів рили землю, заглиблюючись, а храм стояв. Тоді його стали рвати на частини.
 
Храм зруйнували менш як за добу. Розпочалися будівельні роботи при настоятелеві храму протоієреєві Анатолії Опанасику, який очолював їх до 2002 року. В подальшому своєму житті він приймає монашеський постриг з іменем Даниїл. У сані ігумена подвизався  у Києво-Печерській Лаврі. На жаль, його земне життя рано скінчилось – 14 вересня 2007 року ігумен Даниїл відійшов до Господа.
 
Продовжив будівництво у 2003 році і завершив його 23-тій (з 1797року) настоятель, секретар Волинської єпархії, протоієрей Миколай Бондарук. Будівництво нового храму від початку його і до освячення проходило важко.
 
У Луцьку у липні 2009 року постав один із кращих мурованих православних храмів. Формою він нагадує хрест, але більш схожий на величний корабель, особливо якщо дивитися збоку олтаря. В одній в’язі з триярусною дзвіницею храм поставлений на двометровий цоколь. Довжина 33 метри, ширина 13,5 мтра. висота його 30 метрів.  Увінчують храм сім куполів з хрестами, що відповідає семи таїнствам церковним. З них центральна частина – п’ятикупольна, що символізує Господа нашого Іісуса Христа і чотирьох євангелістів
 
Зведення нового храму в колишньому селі Теремно, як і попереднього, не обійшлося без благодійників. За час тривалого будівництва відбулося безліч політичних, економічних, суспільних і інших змін, пройшли інфляційні процеси, тому неможливо підрахувати вартість споруди, як і  неможливо встановити, хто яку матеріальну допомогу надав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus