USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

На Волині відзначили річницю від дня народження Липинського. ФОТО

17 Квітня 2009 18:05
На батьківщині відомого українського історика та публіциста В\'ячеслава Липинського у селі Затурці Локачинського району вшанували його пам\'ять. Захід приурочили до 127-ї річниці з дня народження Липинського, - повідомляє 17 квітня репортер «Волинських Новин».
 
Вшанувати пам\'ять В\'ячеслава Липинського прийшли учні місцевої загальноосвітньої школи, районної влади, громадські та політичні організації, духовенство. Священики Української Православної Церкви Київського патріархату та Римо-Католицької Церкви відслужили панахиду. Після цього бажаючі поклали вінки до скульптури В\'ячеслава Липинського.
 
Завідувач відділу «Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського» Волинського краєзнавчого музею Віталій Кушнір вважає, що вшановувати пам\'ять Липинського один раз на рік - це мало. За словами науковця, до слів видатного публіциста зараз не дослухаються.
 
Зокрема В\'ячеслав Липинський у «Листах до братів-хліборобів» наголошував на тому, що Україна повинна орієнтуватися на власні сили. Пан Кушнір відзначив, що сьогоднішній захід відбувається не перед пам\'ятником, а перед макетом пам\'ятника. Встановили цю скульптуру за кошти партії «Демократичний союз», яка перед парламентськими виборами 2002 року таким чином хотіла «попіаритися». І попри обіцянки цієї політичної сили, повноцінний пам\'ятник так і не збудовано, а макет з кожним роком руйнується, - каже Віталій Кушнір.
 
Голова Локачинської РДА Олександр Александрук наголосив, що пам\'ятник В\'ячеславу Липинському повинен бути на місці, де проводиться вшанування, а родинна садиба Липинських має бути відновлена з руїн.
 
Член Луцького міського комітету ВО «Свобода» Костянтин Гребенко у своєму виступі відзначив, що В\'ячеслав Липинський був одним з тих, хто заклав основи українського націоналізму. Пан Гребенко закликав учнів Затурцівської школи вивчати праці земляка.
 
Довідково:
 
Реконструкція садиби Липинського - один з основних пріоритетів голови облдержадміністрації Миколи Романюка у 2009 році.
 
В\'ячеслав Казимиирович Липинський (18 квітня 1882 — 14 червня 1931 рр.) — видатний український політичний діяч, історик, історіософ, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму. Один із організаторів Української демократично-хліборобської партії. За гетьманату — посол України в Австрії. Народився на Волині. Походить з польського шляхетського роду, маєток якого знаходився у селі Затурці Локачинського району. В цьому селі і похований.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus