USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Науку поєднали з розвагами у центрі Луцька

27 Вересня 2014 16:06
Робототехніка, хімічні експерименти, бойове обладнання рятувальників та творчість просто неба – унікальний науковий пікнік зібрав сотні лучан.

Перший у Луцьку Науковий пікнік відбувся 27 вересня на Театральному майдані.

У рамках пікніка науку у доступній та цікавій формі популяризували представники навчальних закладів, державних та приватних установ Волині та інших регіонів. Лучанам пропонували стати свідками різноманітних хімічних експериментів, демонстрували роботу технічних пристроїв, пропонували виміряти антропометричні параметри тощо. Окрім наукової складової, захід мав творче спрямування. Так, до малювання піском та вовною залучали найменших відвідувачів заходу, пропонували власноруч виготовляти стрічки.

Під час відкриття заходу координатор Наукового пікніка у Луцьку Петро Лавренюк зазначив, що Луцьк цього року долучається до всеукраїнського проекту «Наукові пікніки в Україні» під гаслом «наука об’єднує». Він побажав, щоб людей об’єднувала передусім наука та побажав учасникам заходу відкриттів. Заступник начальника управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Ігор Дмитришин зауважив, що мета заходу – популяризація наукових досягнень у доступній формі серед дітей та молоді, задля того, щоб вони цікавилися наукою. Він висловив сподівання, що подібні заходи відбуватимуться і надалі.

Партнером заходу став благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Намет кожного із учасників приваблював чимало відвідувачів. Так, Спортивно-оздоровчий комплекс «Адреналін Сіті» презентував чимало цікавих приладів-експонатів. Як розповіла заступник директора комплексу Галина Шотік, це – прилад для демонстрації електропровідності металів, інтерактивна гра на логіку та мислення «Вовк і капуста», експонат, що перевіряє знання фізики, математичний маятник, тарілка з тертям, експонат, що демонструє магнітні явища тощо.

Також пропонували написати власне ім’я у дзеркалі, зав’язати шнурівки обценьками (здавалося б, легке завдання, яке на практиці виявляється непростим).

Товщиномір розробили студенти кафедри машин легкої промисловості під керівництвом доктора технічних наук, професора Олени Налобіної (завідувач кафедри машин легкої промисловості, доцент Едуард Селезньов) Луцького національного технічного університету. Пристрій призначений для вимірювання товщини будь-яких діелектричних матеріалів, перш за все його можна використовувати для вимірювання зношування текстильних матеріалів. Прилад можна застосовувати на підприємствах, що займаються виготовленням тканин.

Окрім цього, як розповів доцент кафедри приладобудування Валентин Заблоцький, студенти ЛНТУ виготовили макет установки для визначення металевих частин. Він може змінювати звук та чутливість, детектує дрібні металеві предмети. Інший пристрій визначає ефективність засобів освітлення – ватметр показує споживану потужність лампи розжарювання, енергозберігаючої та свтлодіодної ламп. За однакової інтенсивності освітлення лампа розжарювання споживає 60 ват, енергозберігаюча – значно менше, світлодіодна – ще менше.

Серед відвідувачів наукового пікніка знайшлося чимало охочих перевірити рівень артеріального тиску. Викладач терапії Лідія Остапюк розповіла, що представники Луцького базового медичного комплексу пропонують усім охочим виміряти артеріальний тиск, кількість серцевих скорочень, презентують фіточаї, організовують майстер-класи із накладання швів, пов’язок, первинної зупинки кровообігу.

Представники ДСНС на прикладі комп’ютеризованого манекена навчали надавати первинну медичну допомогу. Найбільше захоплення юних лучан викликала справжня рятувальна машина, сісти за кермо якої мали змогу маленькі відвідувачі наукового пікніка та пристрої, які використовують у своїй роботі рятувальники. Демонстрували бойове обладнання та розповідали, у чому його використовують. Так, командир відділення прапорщик Гринюк розповів, що за допомогою гідравлічних ножиців під час ДТП розрізають автомобілі. Презентували також пневмоподушку, бойовий одяг, вогнегасник, апарат на стисненому повітрі.

У рамках заходу відбувся показовий виступ з паркуру студентів ЛНТУ.

Взяли участь у заході і представники кафедри садово-паркового господарства Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, де у лабораторії біотехнології займаються вирощуванням картоплі ін вітро – вирощують міні-бульби, які згодом переносять у грунт, утворюючі елітні сорти картоплі. За три тижні у лабораторних умовах виростають дорослі рослини, що є швидким способом вирощування картоплі. Про це розповіла старший лаборант лабораторії біотехнології Катерина Кислюк.

Поряд науковці СНУ визначали фізичний розвиток юнаків та дівчат – зріст, масу, обхват грудної клітки, життєву ємність легенів, силу кисті, індекс маси тощо. За формулами під час експерименту могли дати оцінку фізичного розвитку того чи іншого юного відвідувача заходу.

Юрба юних та не лише лучан зібралася поблизу намету кафедри загальної фізики СНУ імені Лесі Українки. Оскільки цього року на факультеті працює спеціалізація мікроелектроніка-робототехніка, пропонували робототехнічні розробки на платформі «Лего», квадрокоптерні літаючі системи, виготовлені власноруч студентами роботизованої системи на основі програмно-апаратних засобів. Як розповів кандидат педагогічних наук, доцент СНУ Олександр Мартинюк, до участі у науковому пікніку долучилися студенти спеціалізації мікроелектроніка-робототехніка та учні секції приладобудування радіоелектроніки Малої академії наук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанка Показати IP 27 Вересня 2014 16:21
Супер! Класна ідея.
Зацікавлена Показати IP 27 Вересня 2014 18:34
Дуже-дуже цікавий захід відбувся, організатори молодці!!!! можливо більше молоді дізнається про сучасність науки, винаходів і т.д. - що так сьогодні необхідно для нашої України
Лянка Показати IP 27 Вересня 2014 20:10
В.Ф. Кусик THE BEST!!! :)
Лучанин Показати IP 27 Вересня 2014 21:28
це з Польщі до нас прийшло - як не як в Європу йдемо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus