USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Оптимізувати школи Волині без коштів – неможливо, - експерти

4 Жовтня 2016 17:35
Здійснити повноцінну оптимізацію шкіл області без коштів на покращення матеріально-технічної бази та організації доїзду учнів – неможливо.

Про це йшлося під час прес-клубу на тему: «На Волині шкіл поменшало. А чи поліпшилась від цього шкільна наука?» у стінах газети «Волинь-нова».

На Волині реорганізували 60 загальноосвітніх навчальних закладів. Зокрема, закрили 10 ЗОШ І ст., призупинили діяльність 26 ЗОШ І ст. та 4 ЗОШ І-ІІ ст., 15 закладів реорганізували у філії опорних шкіл. Також в області є 64 малокомплектні школи, де у зв'язку з відсутністю класів (менше 5 учнів), організовано переважно індивідуальну форму навчання.

Зрозуміло, що такий стан речей часто викликає невдоволення батьків. Ті, у відчаї, вдаються і до радикальних методів відстоювання права на освіту для своїх дітей. Зокрема, як це було 1 вересня 2016 року, коли на знак протесту проти закриття малокомплектних шкіл та переведення дітей на індивідуальну форму навчання на Любомльщині люди перекрили міжнародну трасу Київ-Ковель-Ягодин.

З державного бюджету Волинська область отримала 27 мільйонів на придбання шкільних автобусів на засадах співфінансування з місцевими бюджетами. Управління освіти, науки та молоді ОДА купило 34 автобуси «Богдан», при чому, за ціною, найвищою в Україні. В інших областях такі транспортні засоби закупили за 1,31-1,5 мільйона гривень за одиницю, в той час як для Волині їх купували по 1,58 мільйона.

Реформування освіти чиновники називають «оптимізацією». Але на практиці це означає або закриття малокомплектних шкіл, або переведення здорових діток на індивідуальну форму навчання (учитель приходить додому). По суті, в учнів 1-4 класів урядовці сьогодні відбирають одне з найголовніших конституційних прав – право на якісну та доступну освіту.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА МЕЖІ ЗАКРИТТЯ: У ВОЛИНСЬКИХ СЕЛАХ ЛЮДИ ПРОСЯТЬ ЗБЕРЕГТИ ШКОЛИ

Страждають і педагоги - під час процесу реорганізації шкіл області без роботи залишилося 111 педагогів. Із них дев’ятеро закінчили трудову діяльність, 91 – знайшли інше місце роботи.

Начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна зазначила, що оптимізовують або закривають лише школи без необхідного матеріального забезпечення та без достатньої кількості учнів. Разом з тим, об’єднані територіальні громади приймають самі рішення про те, які школи будуть опорними, а які – базовими.



Голова Турійської районної ради Ольга Черен переконує, що в селах школи закривають не задля економії коштів, а тому, що дуже часто поруч, за декілька кілометрів, при хорошій дорозі є кращий навчальний заклад.

«Ми не за те, аби закривати школи. Але якщо є альтернатива – то чому ні», - каже пані Черен.

Голова Ківерцівської РДА Григорій Недопад зауважив, що дитина має отримувати освіту якнайближче до свого дому. А що стосується призупинення діяльності шкіл, то це, з його слів, фактично є закриттям. Не є виходом із ситуації, зі слів голови РДА, переведення 179 дітей району на індивідуальне навчання. Зі слів Григорія Недопада, це спричинить соціальний колапс.



Не вирішене в районі і питання доїзду учнів – на весь Ківерцівський район є 4 шкільні автобуси, з яких лише 3 возять дітей.

Перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик зауважив, що наявні проблеми – наслідок неграмотно спланованих реформ. З його слів, треба було спочатку навести лад з адміністративно-територіальною реформою, потім зі станом доріг та «підтягувати» процеси під об’єднані територіальні громади.



Освітянин та депутат облради Юрій Поліщук зауважив, що повинен бути індивідуальний підхід до закриття кожної школи та хороші умови для підвезення дітей. Також звернув увагу присутніх на те, що в суспільстві понижується соціальний статус вчителя, а педагоги, які віддали праці десятки років, отримують близько 1500 гривень пенсії.

«Від вчителя залежить не менше половини того, яку освіту даватимуть учням», - каже Поліщук.



Директор опорної школи НВК «Загальноосвітня школа I-III cтупенів-гімназія» селища Турійськ Оксана Ковальчук розповіла присутнім, що в новому статусі навчальному закладу працюється цікаво, але складно. Зокрема, через недостатню законодавчу базу. Спочатку там навчалось 390 дітей, нині їх кількість становить 425. Матеріально-технічна база не досконала, але її намагаються покращити за допомогою дофінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
1234 Показати IP 4 Жовтня 2016 23:30
Недопад це один справжній великий керівник в районі молодець хвала йому
axab Показати IP 30 Березня 2017 14:38
Жити гідно у благодатному краї - Дунаєвецька міська об’єднана територіальна громада http://pvisti.info/index.php/component/content/article?id=2709:zhyty-hidno-u-blahodatnomu-krai

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus