USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перший заступник Табачника спілкувався зі студентами у Луцьку. ФОТО

5 Жовтня 2013 08:00
Поставити будь-яке запитання першому заступнику міністра освіти та науки України Євгену Сулімі мали нагоду студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Євген Суліма спілкувався з молодими науковцями та представниками студентського самоврядування 4 жовтня після першого пленарного засідання міжнародної наукової конференції «Науковий парк та інноваційна інфраструктура університету як основа розвитку освіти та науки».



«У мене є інформація, що вас повідомили про те, які питання було б краще мені поставити, але я хотів би повернути все навпаки і розпочати наш діалог. Я хотів би, щоб ті, хто не думав ставити запитання, сьогодні їх поставив», - розпочав розмову зі студентами перший заступник міністра.




Насамперед, він поцікавився, які мрії виникають у студентів, коли ті повертаються у гуртожиток, і що вони хотіли б покращити стосовно процесу навчання чи умов проживання. Спочатку Євген Суліма намагався розмовляти російською, але з аудиторії попросили розмовляти державною мовою, після чого він почав спілкуватися зі студентами СНУ українською.

Євген Суліма зізнався, що, зазвичай, студенти звертаються до нього з питаннями щодо працевлаштування.



«Ніхто не повинен вас, як отару, водити спочатку в університет, а потім на роботу. Кожен індивідуально повинен зрозуміти свою траєкторію розвитку. У когось вона починається в аспірантурі, в когось – в колективі, а хтось хоче знайти роботу просто, щоб дочекатися пенсії. Є такий вислів – ринок праці. Ніхто не сказав, що це парк праці чи будинок відпочинку праці. Треба бути готовим до того, що на ринку є покупець і продавець. Ви продаєте свої знання, вміння, риси характеру. Покупець – це роботодавець. Хтось шукає того, хто працюватиме на конвеєрі, а комусь потрібна ініціативна молода людина, яка розуміється на технології того чи іншого процесу і водночас пропонує нові підходи. Найголовніше, щоб ви зрозуміли, хто ви і для чого ви», - звернувся до присутніх Євген Суліма.

Він повідомив, що, передусім, бере на роботу людину, яка вміє висловити свої думки, розуміється на тому, що говорить та вміє реалізувати пропозицію, яку пропонує.

Одне з перших запитань стосувалося гуртожитків. Так, один зі студентів повідомив, що всупереч заяві Дмитра Табачника про те, що гуртожитки повинні бути відчинені цілодобово, гуртожиток історичного факультету зачиняють опівночі. Ректор вишу Ігор Коцан запевнив, що усі гуртожитки університету працюють цілодобово.

Наступне питання стосувалося громадської приймальні «Молодих регіонів», що розташована у приміщенні університету. Запитавши студентів, чи справді усі вони проти того, щоб приміщення займала стороння організація, Євген Суліма порадив винести це питання на вчену раду. З його слів, воно стосується не Міністерства освіти та науки, а автономії університету.



Також запитували щодо вступу великої кількості пільговиків, внаслідок чого студенти з доволі високим рівнем знань не потрапляють на державну форму навчання. Зі слів Євгена Суліми, позицією міністерства було зрівняти всіх за знаннями. На його думку, це питання потрібно вирішувати у Верховній Раді.

Одне з запитань стосувалося низьких позицій українських університетів у міжнародних рейтингах. Євген Суліма повідомив, що для того, аби взяти участь у рейтингу, потрібно сплатити внесок. Тобто університети повинні бути готові у фінансовому плані до того, щоб їх оцінювали. З його слів, рівень українських університетів не поступається відомим світовим вишам і це, мовляв, визнають фахівці Західної Європи. Рейтинг містить різноманітні коефіцієнти, такі як кількість студентів та докторів наук, мобільність студентів, залучення іноземних фахівців, цитування науковців, які працюють в університеті.



Зі слів першого заступника міністра, багато вітчизняних дослідників пишуть статті, які публікуються лише в українських наукових журналах і про них нічого невідомо за кордоном. Причина цього полягає у недостатньому рівні знання іноземних мов, зокрема англійської. З його слів, 10-15 українських вишів зможуть потрапити до найкращих рейтингів, якщо над цим працюватимуть ректори.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
студент Показати IP 5 Жовтня 2013 22:53
що робить тут кревська-стукачка, яка здала "льогко" всіх? А редакція піарить донощиків? Кревська - зразок того, яким не повинен бути студент. Фі!!!!!!!!!
жабі Показати IP 5 Жовтня 2013 23:33
жабусь. лягай спати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus