USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Політ камікадзе. Чому партія Саакашвілі зазнала поразки на виборах і що тепер з ним буде

3 Жовтня 2021 22:16
У Грузії на місцевих виборах програла партія Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух», який напередодні повернувся на батьківщину і був заарештований.

Правляча партія «Грузинська мрія», за даними ЦВК, набрала близько 48%, у партії Саакашвілі – третина голосів. А це означає, що не будуть оголошувати дострокові парламентські вибори, які б призначили, якби партія влади набрала менше 43%. Відтак шанси Саакашвілі надовго залишитися у в’язниці зростають (крім заведених проти нього раніше кримінальних справ, його звинуватили в незаконному перетині кордону), пише Політика країни.

«Спроба розхитати ситуацію»

Щоправда, опозиція назвала вибори сфальсифікованими і скликає акцію протесту. Також в Тбілісі ще буде другий тур виборів, в якому зустрінуться чинний мер Каха Каладзе і кандидат від «Єдиного нацруху» Ніка Мелія.

Грузинські експерти схиляються до того, що опозиції не вдасться організувати великий «двіж», розхитати ситуацію і в підсумку звільнити Саакашвілі.

«Я б не сказала, що є якісь ознаки того, що буде потужний протест. «Єдиний національний рух» закликав на мітинг 3 жовтня ще перед виборами, але грузини не підуть «воювати» за Саакашвілі – в його владі багато хто був розчарувався, у Міші немає прихильників для того, щоб підняти революцію», – сказала грузинська журналістка Софі Датішвілі.

В опозиції визнають поразку, хоча і не здаються.

Читати ще: Саакашвілі звинуватили у спробі держперевороту: він оголосив голодування та вимагає зустрічі з консулом України

«Грузинська мрія» набрала більше ніж 43%. А це означає, що дострокових парламентських виборів не буде. Водночас у понад 20 містах буде другий тур. Проте опозиція каже про порушення та планує протест. На рахунок Саакашвілі поки немає точного плану. Його соратники будуть обговорювати, як звільнити Міхо з в’язниці», – сказав політексперт Георгій Цасідзе.

Грузини кажуть, що втомилися від революцій і хочуть стабільності.

«Міша – вічний революціонер і шоумен. Він вже побував при владі, і в цілому про той період в людей суперечливі відгуки. У грузин переважає прагнення підвищити рівень життя і уникати будь-якої дестабілізації. А багато хто сприйняв повернення Міхо як провокацію і спробу розхитати ситуацію. Хоча, звичайно, у нього є й прихильники, які будуть домагатися його звільнення і намагатимуться підняти людей на барикади. Але є сумніви, наскільки це буде ефективно », – говорить підприємець з Тбілісі Роберт Барабадзе.

Підсумки виборів, на думку політолога Руслана Бортника, означають, що Саакашвілі зробив красивий хід, який, однак, може виявитися для нього фатальним.

Однією з причин повернення колишнього грузинського президента була спроба мобілізувати своїх давніх прихильників, щоб вони проголосували, але він, вочевидь, прорахувався.

«Крок камікадзе від Саакашвілі критично на результати його партії все ж не вплинув. Масштабні протести малоймовірні. Повернення Саакашвілі не зрозуміли навіть в західних політичних колах», – говорить Бортник.

У близькому оточенні Саакашвілі зізнаються, що він летів в Тбілісі, не маючи чіткого уявлення про наслідки цього кроку. Це був здебільшого емоційний, а не розважливий вчинок, який Міхо скоїв через почуття безвиході, в якому він перебував в Україні.

«На перший погляд у Міші було все добре. У нього була посада в Нацраді реформ як постійний майданчик для піару. Багато бізнесменів охоче йому допомагали грошима. Але при цьому Саакашвілі відчував, що він вже на пенсії. Ніяких перспектив у нього тут не було. Ніякі реформи тут нікому не потрібні. Всі його спроби отримати якусь серйозну посаду наштовхувалися на жорстке «ні» з боку Офісу президента. Максимальна роль, яку йому були готові відвести у Зеленського, – це роль одного з топ-спікерів, який на телеканалах просував потрібні Банковій тези і служив ширмою, щоб показувати західним посольствам «переможну ходу реформ». Саакашвілі відчув себе в Києві максимально непотрібним. А це для нього – найстрашніше. Він хоче повернутися в історію. Тому і поїхав до Грузії, не маючи насправді ніякого чіткого розуміння, що його чекає далі», – каже один із друзів Міхо.

Що буде з відносинами Грузії і України

За словами Бортника, в Грузії переміг запит на відносну стабільність і прогнозованість.

«Популісти і революціонери явно не виграли. Їм навіть не вдалося показати результат, який можна було би більш-менш порівняти з партією влади, на що, напевно, і розраховував Саакашвілі», – вважає експерт.

Програш партії Саакашвілі може позначитися і на відносинах Грузії з Україною.

«Модель влади, яка сформувалася в Грузії раніше, без Саакашвілі, пройшла перевірку, тестування часом. У Грузії залишається домінуючим прагматичний курс, який не знімає з порядку денного євроінтеграцію, але все ж спрямований на нормалізацію економічних відносин з Російською Федерацією. Для України це може означати поліпшення відносин Києва і Тбілісі через те, що буде знижуватися дратівливий для українсько-грузинської політики фактор Саакашвілі», – вважає Бортник.

У той же час джерело в політичних колах Грузії не виключає, що напруга у відносинах між двома країнами може зберегтися або навіть зрости, якщо Київ буде жорстко домагатися повернення Саакашвілі. «Тоді це буде темою постійної напруги в стосунках. З іншого боку українська влада може просто спустити справу на гальмах і поступово про Міхо забути. Принаймні Зеленський не робить якихось різких заяв на підтримку Саакашвілі», – говорить джерело.

У п’ятницю, 1 жовтня, у Грузії затримали третього президента країни Міхеїла Саакашвілі. Його заарештували місцеві правоохоронці. Прем’єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі заявив, що правоохоронці знали про прибуття Саакашвілі до Грузії. Також політик зазначив, що Саакашвілі помістили в пенітенціарну установу.

Згодом президентка Грузії Саломе Зурабішвілі прокоментувала затримання в Тбілісі Саакашвілі й наголосила, що ніколи його не помилує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus