USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Поцілунок Місяця та газових гігантів»: коли і як спостерігати видовищне астрономічне явище волинянам

27 Червня 2021 19:38
У найближчі два дні – 27 та 28 червня – природний супутник Землі наближається до двох газових гігантів Сонячної системи, Сатурна та Юпітера. Як, коли і де волинянам спостерігати це видовищне тріо?

З’єднання Місяця і Сатурна відбудеться 27 червня в 11:26 за київським часом. Однак спостерігати це астрономічне явище можна з пізньої ночі і до світанку. Сяючи із зоряною величиною −12,6, наш природний супутник пройде на 4 ° 01’ південніше золотистої планети в небі. Блиск газового гіганта складе 0,3. Ви зможете спостерігати ці небесні тіла в сузір’ї Козерога.

Кілька тижнів тому Сатурн почав свій ретроградний рух, який триватиме до середини жовтня. Щоб помітити цей зворотній рух, зверніть увагу на поступове збільшення відстані між Сатурном і зіркою Тета Козерога, розташованою зліва від планети.

Продовжуючи свою подорож по небу, Місяць переміститься в сузір’я Водолія, де зустріне планету Юпітер. З’єднання Місяця і Юпітера відбудеться 28 червня о 21:41 за київським часом. Наш природний супутник пройде в 4 ° 27′ на південь від найбільшої планети Сонячної системи, яка буде сяяти з видимим блиском −2,7.

Відрізнити Сатурн від Юпітера досить просто, так як останній набагато яскравіший (на фото від 26 червня 2021 року- Юпітер із супутниками Іо, Європою, Ганімедом і Каллісто, об'єктив із фокусною відстанню 75-300. Саме таким у найближчі дні газового гіганта можна побачити із Землі).
Хоча блиск Сатурна не поступається сяйву найяскравіших зірок на небі, Юпітерє, який є четвертим за яскравістю небесним тілом після Сонця, Місяця і Венери, яскравіший за нього приблизно в 16 разів. Як і Сатурн, Юпітер зараз рухається на захід: планета почала ретроградний рух 20 червня.

Ретроградним називається рух планети на небі зі сходу на захід, протилежний прямому руху. Ретроградний рух – це оптична ілюзія, що виникає через різницю орбітальних швидкостей планет. День за днем, слідом за обертанням Землі навколо Сонця, планети на небі рухаються в тому ж напрямку, що і Сонце, – із заходу на схід. Астрономи називають такий рух прямим. Цей рух не варто плутати з добовим переміщенням планет і Сонця, яке відбувається в напрямку зі сходу на захід і обумовлено обертанням Землі навколо своєї осі. У певні періоди часу планета може почати рухатися в «зворотному» напрямку – зі сходу на захід. Такий рух називається зворотним або ретроградним.

Для древніх астрономів феномен ретроградного руху був загадкою; особливо були спантеличені ті з них, хто вважав, ніби Земля є центром Всесвіту. Лише в 16 столітті, коли Микола Коперник представив громадськості свою геліоцентричну систему, вченим стало очевидно, що ретроградний рух – це ілюзії. До слова, в астрономії з’єднанням називається розташування двох і більше небесних тіл, при якому вони мають однакове пряме сходження. Простіше кажучи, з’єднання відбувається, коли об’єкти на небесній сфері візуально зближуються для спостерігача із Землі. У з’єднанні можуть перебувати найрізноманітніші небесні тіла: дві планети, планета і зірка, планета, зірка і Місяць тощо.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що вражаюче астрономічне явище, яке називають «поцілунком Венери та Місяця» або «шоу двох серпів» відбулося 19 червня 2020 року передсвітанкової пори.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 27 Червня 2021 21:33
27 червня о 1.23 на хмарному,темному небі напротязі 1-1,5 секунди щось пролетіло,яскраво синього кольору з дуже великою швидкістю і пропало,ніде немає інформації про це.
Віка до Анонім Показати IP 28 Червня 2021 11:04
Це Ета-Аквариди, метеорний потік. Напишемо про це обов'язково!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus