USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Повеземо ту отруту Гунчику!» – як під Ковелем блокують трасу на Варшаву

19 Квітня 2017 17:30
Декількасот ковельчан та жителів сусідніх сіл перекрили міжнародну трасу «Київ – Ковель – Ягодин» з вимогою ліквідувати екологічну катастрофу на Ковельській філії ДП «Укрветсанзавод». Люди кажуть, що вже у відчаї – річ не лише у нестерпному смороді, який доноситься звідти, але й у забрудненні води та впливу на здоров’я волинян.

Акція протесту, яка відбулась 19 квітня, несподіванкою не була – ще під час сесії Волинської облради 12 квітня, коли депутати прийняли звернення до НАЗК, МВС, Генпрокуратури, Мінекології щодо екологічного лиха, яке спричинило смерті людей від онкозахворювань, місцеві мешканці на емоціях звернулись до владців, заявивши, що люди боряться за своє життя. У випадку, якщо роботу підприємства повністю не заблокують та не ліквідують наслідків його діяльності, пообіцяли перекрити міжнародну трасу.

Близько 10 години ранку колона людей пройшла містом, скандуючи «Місто вставай, завод смерті закривай!». Згодом невдоволені ковельчани рушили до перехрестя міжнародної траси «Київ – Ковель – Ягодин», що веде до Варшави, та перекрили рух в районі повороту на село Люблинець.

Вимоги людей залишилися незмінними – зупинити роботу заводу, ліквідувати насліди екологічного лиха та, врешті, звернути увагу вищих чинів влади на свої проблеми. Ковельчани та жителі навколишніх сіл переконують, що очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик ігнорує їх проблеми та навіть не спромігся приїхати, аби вислухати їхні скарги.

«Повеземо ту отруту Гунчику! І під мерією Ковеля також вивантажимо!» - обіцяють найбільш радикально налаштовані протестувальники.

«Віддуватися» замість голови ОДА приїхав його заступник Сергій Кошарук. Чиновник пообіцяв, що завод припинить свою діяльність. Проте остаточного та чіткого плану дій чи кроків на вирішення проблеми не назвав.

«Питання – що влада буде робити? Я можу чітко сказати, це позиція голови ОДА – силових методів вживатися не буде», - запевнив Кошарук.

Прибув до протестувальників і нардеп Ігор Гузь. Депутат ще близько двох тижнів тому разом з громадою Ковеля виступав у Верховній Раді, тоді завод пообіцяли закрити.

Голова фракції «УКРОП» у Ковельській міській раді Ігор Пініс каже, що люди готові боротись до кінця, а місцеві депутати повністю підтримують громаду в їхніх вимогах.

Тим часом, місцеві мешканці розповідають, що свою проблему намагаються донести до влади вже безліч років. З їхніх слів, ветсанзавод, який працює в місті ще з 70-х років минулого сторіччя, почав «розвалюватись» в кінці 90-х. Тоді й з’явились перші «сигнали» - неприємний запах, забруднена вода. Почали хворіти люди, зросла кількість смертей від окнозахворювань.

Місцевий житель Іван Мельник каже, що люди вимагають елементарного, але, в той же час, життєво необхідного – чистої води та повітря. З його слів, на сполох забили тільки тоді, коли завод буквально завалили рештками.

«Навозили фури ночами. Чиновники понабивали кишені, а ми тут мучимося. Ми вже не люди. Нас за людей не вважають», - каже він.

Пані Ніна Смаль розповідає, що нещодавно тільки виписалась з лікарні. З її слів, люди масово хворіють на онко, мають проблеми з дихальними шляхами. І все – через зіпсовану заводом екологію.

«Я тільки з лікарні. Хто мені гроші за лікування поверне?» - каже пані Ніна та переконує, що люди готові перекривати дорогу навіть під час проведення «Євробачення», якщо «на верхах» до їхніх вимог не дослухаються.

Що стосується водіїв, то вони спочатку об’їжджали «блокаду» через Люблинець. Проте й цей «під’їзд» з часом перекрили. Щоправда, автівок в заторі не побільшало. Як виявилось, через те, що поліція виставила патрулі, які «завертали» авто на шляху до перекритої дороги. Проте після словесної перепалки людей з керівництвом силовиків, авто попрямували до перехрестя знову.

Більшість водіїв з розумінням поставились до перекриття дороги, адже чимало з них – місцеві мешканці, які самі страждають від діяльності заводу. Та й водії-іноземці, які прямували з Польщі, кажуть, що вони розуміють людей та підтримують їх. Відтак, за винятком декількох словесних конфліктів, блокада тривала мирно.

За станом на 17:05 дорога досі перекрита, люди пропускають лише автомобілі екстрених служб та авто, в яких є діти.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Ковелі через ветсанзавод склалася ситуація SOS: останнім часом завод не працює, а мертвеччину везуть і вдень, і вночі. Її не переробляють, а скидають або на території заводу, або в яму, або просто у величезні купи. А все це потрапляє у ґрунтові води, які йдуть по всьому місту. Люди б'ють на сполох.

Мешканці мікрорайону Ковель-2, громадські активісти та інші небайдужі ковельчани навіть блокували дорогу, яка веде до сумнозвісного ветсанзаводу, і не пропускали на підприємство жодної машини з відходами тваринного походження. Вони стверджують, що втомилися дихати смородом, яким постійно тхне з підприємства, пити брудну воду і вирощувати городину в забрудненому ґрунті, в той час, як керівництво підприємства нічого не робить для вирішення ситуації.

Нещодавно повідомлялося, що мешканці сіл Нові і Старі Кошари Люблинецької ОТГ продовжують перекривати дорогу на знак протесту проти спроб обласної виконавчої влади захоронити на землях громади відходи ковельського ветсанзаводу. По фактах виявлених забруднень нараховані збитки та шкода на загальну суму 1 862 256 грн., в т.ч. за зняття поверхневого (родючого) шару ґрунту без спеціального дозволу – 1 439 грн.; за засмічення – 42 508 грн.; за нецільове використання земельної ділянки – 1 158 грн.; за забруднення – 1 817 150 грн.

Під час сесії Волинської облради 12 квітня депутати прийняли звернення до НАЗК, МВС, Генпрокуратури, Мінекології щодо екологічного лиха, яке спричинило смерті людей від онкозахворювань. Саме дії директора Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», який приїхав працювати на Волинь з непідконтрольних територій Луганщини, нанесли шкоду довкіллю, людям та бюджету. Такі дії, на думку голови Волиньради Ігоря Палиці, цілком підпадають під статтю кримінального кодексу «Тероризм».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
123 Показати IP 19 Квітня 2017 18:04
Гунчик - безлад - ?
питання Показати IP 19 Квітня 2017 18:47
Гузь до Гунчика зібрався, а чому не до Києва, не до міністерства? :)
555 Показати IP 19 Квітня 2017 19:06
А Кошарук як завжди бреше і вивертається, він же намовив людей блокувати в Кошарах вивіз тушок з ветсанзаводу, підставляючи Гунчика , втіхаря так , підленько , а себе хотів показати не при ділах. Кошаруку тушок в кабінет , він курує саме цю ділянку роботи в ода. Брехуняка , яких світ не бачив, привик вивертатись
Анонім до 555 Показати IP 19 Квітня 2017 20:06
А як би не намовив то , хай жителі Кошар хворіють чи інших сіл ,ковельчан мало? хай би їх захоронювали вдома у тих хто отримував кошти коли приймав ті туші. Гунчика бачите він захищає на всіх сторінках пише.
Ось вам!!! Показати IP 19 Квітня 2017 19:08
До Кіндера свого треба було йти - ви ж його оберали!!!!
Юрій (якраз повертав Показати IP 19 Квітня 2017 19:56
А де колоди і скати, виставлені на асфальт? Цього робити не можна? Тому й не показуєте? Є кадри з відеореєстратора. Шановні мітингуючі, ви перешкодили мені вчасно потрапити на нічне чергування (працюю лікарем в райлікарні). Дякувати Богу - без потреби. Але ви своїми проблемами поставили в "ніщо" інших. Ви були лише політичними маріонетками, хоча вели себе на переході, ніби вирішуєте долю людства. Ганьба вам(
Анонім до Юрій (якраз повертав Показати IP 19 Квітня 2017 21:12
Звичайно пане лікарю вам же вигідно щоб люди хворіли більше бабла вам насиплять , от і розвели тут ...
іівв до Юрій (якраз повертав Показати IP 19 Квітня 2017 22:55
ганьба тобі як лікарю.потім всіх від чуми будеш лічити .давай тобі під хату ветсанзавод поставим,а я спокійно буду в дома сидіти,чому мої діти мають страдати,позор,бездушний
1 до іівв Показати IP 23 Квітня 2017 13:06
Не ТЫКАЙте незнакомому человеку. И "спасибо" митингующим за то, что объездная дорога через Турийск и соседние поселки, которую слегка отремонтировали для жителей тех же сел аккурат перед Пасхальными праздниками превратилась в КАШУ. Это все потому, что по ней проехали сотни грузовиков (фур по 20-40тонн). И что? Вы своего не добились подобным путем, а люди остались с разбитыми улицами.
наташа до Юрій (якраз повертав Показати IP 20 Квітня 2017 08:21
ганьба тобі як лікарю,бо коли через тиждень пригріє сонечко,а ті здохляки не знати від чого здохли,то хворий буде не один
1 до наташа Показати IP 23 Квітня 2017 13:07
К Вам, Наташа, относиться так же.
Думайте головою! Показати IP 19 Квітня 2017 20:32
А що, влади в Ковелі немає? Завезіть їм додому тих відходів, нехай нюхають. А люди прості на трасі причому? Вигідно для влади робити такі "заходи". Виглядає так - ви тут перегризіться, а ми далі тихенько красти будем.
вж Показати IP 19 Квітня 2017 21:24
декількасот?? на фото кілька десяткіів від сили
Кар до вж Показати IP 20 Квітня 2017 09:54
А ти очами приідь і сфоткай,і носом занюхай.а ще краще не насміхайся з чужоі біди,бо завтра сам в цю яму впадеш.тим більше що вони ще досі не придумали куда і кому це добро підкинути
Ну й бреше кошарук Показати IP 19 Квітня 2017 21:43
Кошарук бреше аж нікуди.. Сказав людям, що вивезе до 28 квітня туш, якщо ні , то він іде у відставку. Попробуй не піди , тріпло!
такот до Ну й бреше кошарук Показати IP 20 Квітня 2017 08:33
А що вам Гузь пообіцяв, коли він у відставку піде? :)))
Славік Показати IP 20 Квітня 2017 08:53
Гузь ще той гусь. Він вийшов пропіарився, а потім в людей питає що робимо далі бо я вже замерз. Це ганьба. Так проблеми не вирішуються, перекладаючи їх на плечі інших людей які вимушені були стояти через стадо баранів які ходили по пішохідному переході. В пробці стояли резиденти інших країн (німці, словаки, поляки і т.д.) що вони скажуть дома, а ми ще хочемо в європу!!! З таким успіхом ми в жо*у ввійдемо, а не в європу!!!
Ппм до Славік Показати IP 20 Квітня 2017 10:01
Такому славіку як ти,то тільки туда дорога
Я до Славік Показати IP 20 Квітня 2017 10:09
Хочеш в європу?то підніми перш свою ж*пу і добивайся порядка.а тут екологічна катастрофа,жити не возможно,діти травляться а всім на*рати,це вже крайня міра перекрити трасу,бо всі сліпі.удачі,може далі тобі це добро привезуть і підеш з ним в європу
ОЛЕГ Показати IP 20 Квітня 2017 13:43
Кіндеру і Гунчику под двері квартиртири і в маєтки !
Анонім Показати IP 21 Квітня 2017 17:41
Гунчик абсолютний нуль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus