USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Практика міського голови: викрадати чужі ідеї і видавати за свої

25 Грудня 2013 16:10
Підтримкою і популяризацією нових програм активно займається луцький міський голова Микола Романюк. Щоправда, такі програми, по суті, дублюють давно існуючі. Найгірше, що на їх реалізацію з бюджету міськради витрачають немалі кошти.

Так, вчора, 24 грудня, у Палаці культури Луцька презентували 3D-проект «Віртуальний Луцьк». Це - 10 фотопанорам міста з повітря і 55 фотопанорам культурно-історичних місць. На них з міської казни витратили 42525 гривень. Начальник управління туризму та промоції Луцька Наталія Бунда наголосила, що ідея проекту належить, власне, їй та очолюваному нею управлінню.

Однак, як з’ясувалося, схожий проект волиняни розробляти почали давно і перші результати були розміщені на сайті «Візіт Луцьк» ще у 2012 році – 3D екскурсія Луцьким замком. Її автором є молодий луцький студент. Продовженням його роботи займалися у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки на базі лабораторії «Інноваційних технологій в туризмі». Дороговартісне обладнання для закладу придбали за кошти благодійного «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Студенти із викладачами розробили якісні панорами у 3D-вигляді. А вже 17 квітня ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан навіть запросив міського голову Миколу Романюка до співпраці і запропонував розширити розробки «Віртуального Луцька». На визначення об’єктів на туристичній карті Луцька, їх основних ракурсів, збору інформації, підготовки інформаційних довідок і подальшого створення віртуальних панорам просив передбачити 15 тисяч гривень.

У відповіді на цей лист Микола Романюк зазначив, що ідея цікава, але він вже домовився про співпрацю із київською фірмою.

Виходить, замість того, щоб розвивати новітню галузь на Волині, - луцькими грішми профінансували столичну фірму, яка робить на цьому бізнес. До слова, попри обіцянку киян розширити проект на 10 міст України, презентацію перших робіт робили тільки в Луцьку. Так, в багажі здійснених робіт фірми значаться, як правило, виключно комерційні проекти.

До слова, щоб збільшити кількість панорам Луцька, столичним розробникам доведеться заплатити з бюджету по 50 доларів США за одну панораму. Тобто мешканці міста муситимуть і надалі фінансувати приватну столичну фірму. Міським чиновникам Луцька, очевидно, байдуже, що на базі університетської лабораторії уже створили більше півсотні панорам Луцька, а зараз працюють і над іншими.

Це, зазначимо, не єдиний проект міської ради, який остання розвиває як власний.

Так, віднедавна Луцькрада активно підтримує грантовий проект «Відкрите місто». Згідно з ним, лучани можуть зареєструвати на Інтернет-ресурсі певну проблему і відслідковувати її вирішення.

Однак такий проект вже існує і реалізований він був раніше. Це - Луцьк 2020. На сайті можна зареєструватися, повідомити про проблему, прикріпити фото чи відео. Тут доступні найбільш гострі проблеми не тільки кожного мікрорайону міста, а й вулиці чи навіть будинку й подвір’я. Луцьк 2020 існує вже другий рік. У рамках реалізації цього проекту опитали 56 тисяч лучан, визначили головні проблеми в місті, позначили їх на електронній карті. До того ж, після реєстрації, людина отримує чимало даних: інформацію з телефонними номерами про дільничного міліціонера, дільничного лікаря, педіатра, різні служби міста. По суті, це - найбільш повний ресурс, матеріали якого можуть стати в пригоді усім службам міста. На базі нього, кажуть експерти, є можливість розробляти стратегію розвитку міста.

Однак напрацьована база даних, така як Луцьк 2020 чи Віртуальний Луцьк місцевих студентів, очевидно, не цікавить міського голову та його команду. Як варіант – використати чиюсь ідею та видати її за свою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Костя Показати IP 25 Грудня 2013 16:29
Ото молодець Бунда, справжня плагіаторка!
Остап Показати IP 25 Грудня 2013 16:53
Ой а то не вчора Романюк бува патякав, що треба щоб ВСІ ПІДПРИЄМЦІ БУЛИ ЗАРЕЄСТРОВАНІ В ЛУЦЬКУ...
Александр до Остап Показати IP 25 Грудня 2013 17:02
Рассол. Должно помочь. Или креститься надо, если кажется или чудится. Или решать кроссворды, чтобы помочь голове усвоить сказанное вчера мером
Остап до Александр Показати IP 25 Грудня 2013 17:08
ДЛЯ ТИХ ХТО ПОГАНО ЧИТАЄ АБО ПРОСТО ТУПИХ ЦИТУЮ!!!! "Міський голова Микола Романюк доручив заступникам надати йому список усіх підприємств та організацій, торговельних кіосків, які збувають продукцію у Луцьку і не перебувають на податковому обліку у місті. «Нам таких у місті не треба. Ті, хто платять 200 гривень єдиного податку десь в селі, люди на роботу не оформлені, податок до місцевого бюджету не йде, хай там в селі і торгують. Для чого нам такі підприємці у Луцьку? В нас є кому торгувати і працювати», - зазначив Микола Романюк." ЧОГОЖ СР***КОЛИЗУ ТВІЙ МЕР БЕРЕ В ПІДРЯДНИКИ ЯКУСЬ КОНТОРУ З КИЄВА КОЛИ ТУТ МОЖНА В ЛУЦЬКУ ЗРОБИТИ?????
Александр до Остап Показати IP 25 Грудня 2013 17:12
Уххх! Не в бровь, а в глаз! "Ті, хто платять 200 гривень єдиного податку десь в селі, люди на роботу не оформлені, податок до місцевого бюджету не йде, хай там в селі і торгують". О ком это?
Александр до Александр Показати IP 25 Грудня 2013 17:23
Может быть Вам непонятно? Вы спросите у старших, относится ли сказанное мером ко ВСЕМ предпринимателям. Развивайтесь, уважаемый!
Остап до Александр Показати IP 25 Грудня 2013 17:26
ну звичайно ні в нього ж є особливі підприємці;) до якиїх він лояльний... як то в одній пісні співається як не помажеш то дуже скрипить ;)...
Остап до Александр Показати IP 25 Грудня 2013 17:25
А село києвом чи село під луцьком має значення? це слова нашого НАй НАй демократичнішого Най най розумнішого... якщо такий підхід то і сам дотримуйся....
Александр до Остап Показати IP 25 Грудня 2013 17:33
Уверен, если бы у мера был выбор между выходцем из села под Луцком, селянином из под Киева и Вами, коренным продвинутым лучанином, он бы выбрал именно Вас! Сообщите ему о себе немедленно!
Остап до Александр Показати IP 25 Грудня 2013 18:45
Ні не вибере мене я відкати не даю....
Александр Показати IP 25 Грудня 2013 16:58
ВН, вам нужно привыкнуть к тому, что не все умные, деловые, честные, активные люди работают в вашей редакции и уважаемом фонде, и не все, что делаете вы и уважаемый фонд является априори лучше, умнее, деловитее и честнее. Сделали студенты полсотни панорам Луцка - молодцы! Где они? Разместите у себя на ВН, у вас же есть "Проекты ВН". Сайт у вас раскручен, чем молодежи хуже? Профинансируйте сами и все путем! А по практике мера....сходите на майдан, почитайте там о другой практике, может бревна у себя в глазах заметите))
jeger до Александр Показати IP 25 Грудня 2013 17:41
1). У тому, що не тільки в нас працюють талановиті люди, ми з вами, Олександре, погоджуємося. 2). Забирати опрацьовані панорами і розміщувати на власному сайті під рубрикою "Проекти ВН" не можемо, бо це проект молодих талановитих лучан. Повніше із їхніми роботами всі охочі можуть ознайомитися на сайті благодійного "Фонду Ігоря Палиці - Новий Луцьк" за наступним посиланням: http://novyy.lutsk.ua/3dlutsk/ 3). Практика мера Луцька нам добре відома. А на луцькому і київському Євромайданах наші журналісти бувають щодня.
123 Показати IP 25 Грудня 2013 18:17
Ну Романюк! Погоді!
Олег Показати IP 25 Грудня 2013 18:23
Крадуть в міськраді не тільки ідеї. Повірте мені. Романюк - мільйонер. Не пішов би він на посаду мера з чесним наміром заробляти пару тисяч в місяць.
Міля Показати IP 25 Грудня 2013 20:12
Та той Романюк без тих, шо по 200 грн платять у селі і привозят продукцію, з голоду пропав би. Шо хочу у Луцьку свою республіку отгрохать?
Евгений Показати IP 25 Грудня 2013 21:02
К сожалению, писать "громкие" статьи и скрывать "невыгодные" факты - важно для поддержания интереса. Я, как представитель компании 3DTOUR, прокомментирую некоторые "факты" этой статьи и добавлю еще несколько. Каждый сам решит, кому верить. Компания 3DTOUR существует 6 лет, работала над коммерческими и гос. проектами. Это первая компания на Украине, которая начала широко использовать технологии 3Д панорам и туров для создания комплексных продуктов, интересных пользователям. Цитаты из статьи и некоторые комментарии к ним. 1) "Це - 10 фотопанорам міста з повітря і 55 фотопанорам культурно-історичних місць. На них з міської казни витратили 42525 гривень." Все, кто были на презентации, могли удостовериться, что продукт комплексный. Фактически, в бюджет вошла разработка портала, на котором в удобной форме можно будет быстро искать информацию по городу. Портал с качественным дизайном, разработанный с нуля, быстрый хостинг, на котором он размещается, система навигации, 3-хуровневый поиск, включающий фильтры и прочее. 55 качественных 3Д панорам города, 10 фотопанорам с воздуха (для чего пришлось поднимать коптеры на радиоуправлении - недешевое удовольствие). Идея портала создавалась задолго до совместного проекта с горадминистрацией и уже проведены съемки в 10 городах Украины. 42525 грн. - очень лояльные деньги за подобные разработки и технологии. К сожалению, эта сумма не может окупить даже небольшой доли того, что нужно для создания серьезных коптеров, поднимающих до 3 кг. аппаратуры и другой проф. техники. 2) "Наталія Бунда наголосила, що ідея проекту належить, власне, їй та очолюваному нею управлінню." Идея иметь подобный портал в городе действительно была, а заказали ее профессиональным исполнителям, которые предложили и смогли реализовать самый широкомасштабный и комплексный подход к ее реализации. 3) "схожий проект волиняни розробляти почали давно і перші результати були розміщені на сайті «Візіт Луцьк» ще у 2012 році – 3D екскурсія Луцьким замком". Похожие проекты реализовывались уже 5-10 лет назад в разных городах по всему миру. Идея создания экскурсии не принадлежит и не может принадлежать коллегам с Волыни. Компания 3DTOUR начала разрабатывать OpenUkraine в 2011 году, чему свидетельствуют выставки и тендеры, в которых она участвовала. 4) "Студенти із викладачами розробили якісні панорами у 3D-вигляді". Студент, который сделал панорамы замка в г. Луцк (про которого говорится в статье), своровал у компании 3DTOUR элементы дизайна, в доказательство чего есть переписка с ним, его личное с этим согласие во время презентации 24 декабря, соответствующие скриншоты, которые это докзывают. Вот такой "качественный" продукт. Компания 3DTOUR за 6 лет работы не была поймана на воровстве или плагиате. 5) "попри обіцянку киян розширити проект на 10 міст України, презентацію перших робіт робили тільки в Луцьку". Именно так! В презентации четко значится, что проведены съемки в 10 городах, а Луцк действительно является первым городом, в котором городская администрация очень помогла сделать действительно качественно новый уровень - гражданам Луцка нужно гордиться администрацией, которая делает шаги для развития города и привлечения туристов - мы пытались сотрудничать с разными администрациями и нам есть, с чем сравнить. Презентации в других городах еще впереди. 6) "Так, в багажі здійснених робіт фірми значаться, як правило, виключно комерційні проекти." В компании 3DTOUR есть несколько выиграных гос. тендеров, разработан проект, который помог виртуализации музея денег Нац. банка Украины (на сайте музея денег можно найти виртуальную экскурсию) - в этот музей физически очень сложно попасть, а теперь каждый может свободно и бесплатно это сделать. Большинство проектов действительно коммерческие - и это гарантирует высокий профессиональный уровень команды. 7) "щоб збільшити кількість панорам Луцька, столичним розробникам доведеться заплатити з бюджету по 50 доларів США за одну панораму". Про 50 долларов на презентации шла речь как о минимальном бюджете вхождения в проект коммерческих организаций Луцка, а не проплат из бюджета. Гор. администрации предоставляются значительные скидки, а суммы проплат хватает на самоокупаемость работы по разработке, не более. 8) "на базі університетської лабораторії уже створили більше півсотні панорам Луцька, а зараз працюють і над іншими". В компании 3DTOUR создано абсолютно без финансирования порядка 1000 панорам, аэропанорам в местах культуры (снаружи и внутри, куда мы смогли пробиться сами!), в 10 городах и над ними (это помимо коммерческих проектов) - это при том, что себестоимость создания аэропанорам в 10 раз выше, чем наземных. 50 панорам - это то количество, которое компания 3DTOUR делает за 1-2 дня съемок - именно поэтому, у продукта OpenUkraine есть потенциал быть наполненным и интересным для туристов и посетителей города. Если 50 панорам делать 2 года, у проекта не может быть будущего. На завершение. В любом деле, которое делается серьезно, есть соблазн найти тех, кто виновен в неудачах. Когда мы начинали компанию 3DTOUR, целый год пришлось работать без единой проплаты, на собственной вере - снимали бесплатно музеи, выставки, город Киев. Но нам никогда не приходило в голову обвинять кого-то в том, что не мы выполняем большие заказы и проекты - через 6 лет мы сами пришли к тому, что умеем, чего желаем и заказчикам статьи.
Луцький перехожий до Евгений Показати IP 25 Грудня 2013 21:12
От вже й озвалися київські бариги. Зараз ще міська влада прибіжить захищати свій позор. Нашо нам київські бариги, якщо краще і доцільніш усе зробити в себе, у Луцьку. Зрубали бабок з недолугих лучан і будете в інший містах, як ви вихваляєтеся - в десятьох, казати які ви успішні в Луцьку були. Їдьте в свою столицю і там на гроші розводьте. Але там конкуренції не витримуєте, що до нас добралися. От зробите проект в 10 містах, покажете, а тоді будете говоити що ви за профффісіонали
Фанат Показати IP 26 Грудня 2013 00:31
А що технології 3D лише команда Палиці вперше почала робити? Нічого дивного, що загальносуспільними програмними продуктами роблять схожі ідеї
Віталій Ч. Показати IP 26 Грудня 2013 10:33
На мою думку міською радою зроблена хороша робота. Й створювати віртуальні екскурсії не студент Опейда придумав. Схожу роботу веде, на даний час, ГО "Футурус". В рамках транскордонного проекту буде створено ряд віртуальних екскурсій пам'ятками області. А конкуренція ще нікому не завадила. Зроби краще, запропонуй вигідні умови, широку аудиторію й куплять у тебе.
Курс Показати IP 26 Грудня 2013 10:46
Нарешті Бунда попалилась! Краще з бюджету взяти 45 тис. ніж 15 тис., для чого? ... ПРАВИЛЬНО!
читач Показати IP 26 Грудня 2013 10:50
Студенти відкатів не дають, а бунда поділиться із нашим бідняком-романюком.
Думаю Показати IP 26 Грудня 2013 11:08
Прочитав статтю , коментарі до неї і прийшла невесела думка - в Луцьку краще взагалі нічого не робити. Бо будь-яка хороша справа буде відразу облита брудом. Хай наш Луцьк і далі залишається провінційною ямою, робити все мають тільки місцеві, нехай гірше але своє... якби Романюк замовив цю роботу СТУДЕНТУ ДРУГОГО КУРСУ я уявляю який галас піднявся б!!! Цікаво було б почитати тоді коментарі. Заради цікавості порівняв роботи киян і нашого студента. Мимоволі згадав фразу з відомого фільму: "Учись, студент!" .
Думай до Думаю Показати IP 26 Грудня 2013 11:16
Може тоді краще пошукати за тисяч 150? Робити звичайно ж треба, але й в бюджеті залишати на інші проекти...
Думаю до Думай Показати IP 26 Грудня 2013 11:30
Як правило зробити один раз добре виходить дешевше ніж потім переробляти. Це як з дорогами. Тому якщо за 150 тисяч краще і це обгрунтовано, то треба робити цей варіант.
Га Показати IP 27 Січня 2014 20:22
а саме зробила Бунда? заробила на відкатах?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus