USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Протест через нестерпний сморід: селяни декілька годин блокували трасу Львів-Луцьк

4 Травня 2017 17:43
Під гаслами «Луцьк чекає екологічна катастрофа» та «хочемо дихати чистим повітрям» впродовж декількох годин блокували рух автотранспорту трасою Львів-Радехів-Луцьк мешканці сіл Луцького району та мікрорайонів міста, обурені постійним смородом від викидів фекалій та відходів виробництва.

Десятки розлючених жителів, які проживають на околицях Луцька та селах, прилеглих до міста, протягом декількох годин 4 травня блокували трасу Львів-Радехів-Луцьк. Люди нарікали на несанкціоноване зливання нечистот на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу та викиди підприємства, яке виробляє технічний спирт.

Протестувальники відмовлялися пропускати будь-які автомобілі трасою, через що виникали конфлікти з пасажирами рейсових автобусів.

Учасниця акції Наталія Гребенкіна розповіла, що запахи почали відчувати у зв’язку з тим, що на території Гнідавського цукрового заводу відкрили підприємство, що виробляє технічний спирт. Відходи підприємство зливає на поля фільтрації цукрового заводу. Разом з тим, туди потрапляють каналізаційні стоки з мікрорайону Вересневе. Оскільки завод не забезпечує належну охорону своєї території, з її слів, туди ж нишком зливають стоки і асенізатори. Реакція шкідливих речовин призводить до жахливого смороду, від якого потерпають мешканці сіл поблизу. Вона зазначила, що не розуміє, чому правоохоронці досі не відкрили жодного кримінального провадження щодо забруднення навколишнього середовища відходами.


Заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук зазначив, що випадки скидання нечистот варто зафіксувати. З його слів, муніципальна поліція не може цілодобово чергувати поблизу місць зливу нечистот, адже вони розташовані за межами міста, але реагуватиме на виклики громадян на лінію оперативного реагування «15-80». Учасники протесту стверджували, що навіть встигли записати номери автомобілів, які зливали відходи. Своєю чергою, посадовець пообіцяв працювати над питанням переведення відходів у міські мережі. Наразі працюють над відведенням побутових відходів з мікрорайону Вересневе у мережі міста. Проте Костянтин Петрочук зауважив, що з вирішенням цього питання усе ж залишиться проблема несанкціонованих викидів асенізаторів та вивезення трупів тварин на поля фільтрації цукрового заводу, тож розіюратися з нею потрібно спільними зусиллями.

Він повідомив, що 10 травня відбудеться зустріч представників міської влади з власниками Гнідавського цукрового завод, аби ті організували охорону полів фільтрації. До зустрічі він закликав долучитися представників громади.

Гіркополонківський сільський голова Ніна Симонович зазначила, що вже розроблений проект будівництва каналізаційно-насосної станції, і якщо цього року добудують нову каналізацію, то її підключать до міської мережі на вулиці Боженка. Таким чином, усі викиди з села потраплятимуть в міську каналізацію, а не на поля. Вона запевнила, що наразі жодних незаконних скидань фекалій село не здійснює.

Директор «Біопаливно-енергетичної компанії» Дмитро Захаров повідомив, що невдовзі на підприємстві планують встановити додаткове обладнання, що дозволить максимально очистити викиди. Також створять цех із відбору вуглекислого газу, що зменшить викиди у повітря. Більшим проектом буде будівництво біогазового комплексу, який буде повністю переробляти відходи виробництва, виробляючи газ для потреб підприємства. Тож рівень відходів знизять до нуля. На реалізацію проекту можуть витратити рік.

Протестувальники погодилися викласти вимоги до міської та районної влади у письмовій формі та вимагали, аби заступник мера дав гарантії того, що працюватиме над вирішенням питання. Костянтин Петрочук надав їм письмове запевнення, що взяв на особистий контроль питання смороду, що виникає в результаті діяльності підприємства «Біопаливно-енергетична Компанія». Після цього, близько 14.30, протестувальники погодилися розблокувати рух транспорту трасою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
шеф Показати IP 4 Травня 2017 18:04
громада Ви молодці.
Анонім Показати IP 4 Травня 2017 18:31
Грош ціна громаді, яка не може утилізувати свої ж какашки
Аксіома Показати IP 4 Травня 2017 18:39
Власника цукрового заводу і директора заводу з виробництва біоетанолу - уже притягти до криміналу. Всі інші, хто давав дозволи, техумови, проектував,разом з клєрками з райадміністрації і сільради - терміново до прокуратури. Бо там не то шо гамном смердить, там смердить корупцією ! А громада і ЗМІ перемістіться з такими акціями до їхніх кабінетів. Побачите, як вони всі пообсираються. Бо при чому тут учасники дорожнього руху !
11 до Аксіома Показати IP 4 Травня 2017 20:19
Цим тваринам потрібно видати по ложці, нехай очищають те що начудили
Микола Показати IP 4 Травня 2017 19:20
До міськради всі фекаліїї позливати
Олекса Показати IP 4 Травня 2017 20:41
На мітингу були переважно жителі Городищ та Баєва. Зрозуміло, бо їм тягне найбільше - там взагалі немає чим дихати... а решта? Львівська - у Вас все ок? Гірка? Чи може моя хата скраю
Анонім до Олекса Показати IP 4 Травня 2017 20:53
Ха-ха. Так з Гіркої Полонки і вивозять фекалії на відстійники. Сама головиха і казала, бо на очисні дорого. То що самі проти свого га....на мають воювати ?
алла Показати IP 4 Травня 2017 21:43
От якраз в Городищі і в Баєві менш ваняє, ніж на Львівській. А на цукрову взагалі можна задихнутись
Селянин Показати IP 4 Травня 2017 23:14
Вивозити ті відходи додому директору заводу і сільскій голові.Розуму 0 одне бабло в голові!!!!
Смердюче Городище Показати IP 5 Травня 2017 00:09
Так голова Баївської с.р стояла в стороні і шкірилась. А перед цим лякала селян СБушниками. Вони гади від цього усі добряче мають. А вода у селян в криницях вже перевищила в 12 разів норму аміаку, скоро в Городище і людей не залишиться. Зроблять там великий відстійник......
Андрій Показати IP 5 Травня 2017 04:43
Дуже розчарувала Баівська головиха - таке відчуття, що не люди її обирали, а отримала посаду по партійній квоті
лучанка Показати IP 5 Травня 2017 11:30
цей сморід нестерпний!!!та тих хто допустив цю ситуацію тим г**м і облити треба. звичайно що трасу перекривати це не вихід, бо їдуть там не ті що винні, але тільки так можна привернути увагу до наболілого питання!!!на цьому не зупиняйтеся, ідіть далі!!!!
Смердюче Городище Показати IP 5 Травня 2017 15:10
Зібралось вчора відсили чоловік 100. Хоча це проблема десятків тисяч людей, не тільки Городища і Г. Полонки, а й Луцька. Наші люди сидять дома і чекають поки г*мно з крана не польеться. Або діти холерою чи сибірського виразною , не дай бог хворіти почнуть.
"'"' Показати IP 6 Травня 2017 08:08
Заїдьте не Мамсурова навпроти СКФ і побачите скільки там асенізаторів м. Луцька зливають відходи до каналізації яка підключена (можливо) до Цукрових відстійників даю гарантію що будете в шоці. Скільки там проїзджаю, то пустим те місце не бачив, тай полоціянти не сліпі які там патрулюють все бачать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus