USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Репарації від Росії зможе отримати не лише держава, а й кожен постраждалий українець

27 Березня 2022 20:59
Збитки від російської агресії можна буде фіксувати через застосунок «Дія», відповідну постанову ухвалив уряд.

Кожен українець, в кого пошкоджене чи зруйноване житло від російських обстрілів, може зафіксувати цей факт через застосунок. Треба лише надіслати відповідне повідомлення, пише ТСН.

Механізм запрацює уже за тиждень. Це потрібно, аби уряд зміг підрахувати збитки і оцінити, скільки грошей потрібно державі на відбудову всього, що знищили російські окупанти. І за це все рано чи пізно доведеться платити агресору.

Все частіше західні політики і медіа вживають щодо нашого протистояння з російськими окупантами слова “такого не було з часів Другої світової війни”. Говорять і про масштаби руйнувань, і про кількість біженців, і про жорстокість агресора. Та ще один аспект, масштабу якого світ не бачив останні 80 років, – це репарації. Відшкодування, які росіяни будуть зобов’язані заплатити за всю матеріальну шкоду, яку вони нанесли нашій країні.

Читати ще: Українці зможуть через «Дію» відшкодувати пошкоджене майно

Тактика «випаленої землі» – через місяць повномасштабного вторгнення можна сміливо констатувати – саме її російські загарбники застосовують в нашій країні. Ворог ракетами та артилерією руйнує цивільну інфраструктуру, підприємства, склади, нафтобази, торговельні центри, житлові будинки. «І говоримо Росії: вчіть слово репарації і контрибуції, ви відшкодуєте усе, що зробили проти нашої держави, проти кожного українця в повному обсязі», – заявляв Президент України Володимир Зеленський.

Читати ще: Переселенці з районів бойових дій отримають тимчасове житло, – Президент

Лише за місяць війни тільки за приблизними підрахунками російські варвари зруйнували майна на понад 500 мільярдів доларів. Для порівняння: річний бюджет України на цей рік вдесятеро менший. Наші дипломати уже працюють над створенням спеціального рахунка з відродження країни. В подальшому саме на ньому мають осідати кошти, зокрема за російські енергоносії.

Читати ще: Знищене житло під час бойових дій: хто буде мати право на компенсацію

«Зараз треба акумулювати кошти і не давати Росії отримувати гроші від постачання газу і нафти, й вкладати їх на спеціальному рахунку, для того, щоб потім ми могли їх отримати, незалежно від того чи захоче Росія це робити, чи ні», – зазначає представниця української делегації в міжнародному суді ООН Лана Зеркаль.

Якщо цей механізм таки запрацює, то нашій державі вдастся «вбити одразу двох зайців». По-перше, уже зараз агресор не отримуватиме гроші на подальші бойові дії; по-друге, пізніше ці фінанси працюватимуть на відбудову нашої країни.

«Щоденно в поточному стані Росія отримує приблизно 400 мільйонів доларів лише за свій газ: ви можете порахувати, скільки це буде за місяць і за рік, тобто ми стягнемо всі ці кошти до останньої копійки», – переконував радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Читати ще: Суд у Гаазі візьметься за розгляд виплат Росією репарацій Україні

Іще два великих джерела донорства, які потенційно можуть наповнити спецрахунок, – це заарештований золотовалютний запас Кремля (більше 400 мільярдів доларів) і дороговартісне майно російських олігархів за кордоном – яхти, маєтки, літаки. В сумі – десятки мільярдів. Окрім цього, вже після війни окрему компенсацію від агресора зможуть вимагати звичайні люди в приватному порядку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus