USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Реставратори показали унікальні знахідки в будинку Прайзлерів у Луцьку. Фото

6 Березня 2024 14:58
Львівські реставратори, які працюють над дослідженням приміщень колишнього будинку чехів Прайзлерів у старому місті Луцька, показали перші знахідки. Це оригінальні художні оздоблення стін, зокрема первинні трафаретні декорації.

«Наша команда займається дослідженням об’єктів культурної спадщини. Замовники нас запросили до Луцька для проведення попередніх науково-практичних досліджень із виявлення мистецьких декорацій, оздоблень. Наше завдання – дослідити структуру інтер’єру об’єкта. Важливо побачити саме первинну структуру об’єкта, бо якраз автентичність і оригінальність має правдиву цінність.

Уже віднайдені певні історичні декорації, кольори. На основі цих досліджень у подальшому можна буде формувати концепцію та розробляти проєктно-кошторисну документацію», – прокоментував художник-реставратор, засновник реставраційного бюро KARP Restorer Василь Карпів.
Детальніше про виявлені знахідки розповіла художниця-реставраторка бюро KARP Restorer Ірина Змієвська.
«Найбільше декоративних оздоблень стін ми знайшли під час дослідження першого поверху будівлі. В основному це трафаретні декорації. Деякі декорації помітні при денному світлі. Деякі під впливом часу, пошкоджень, пізніших нашарувань стерлися і їх можна дослідити тільки за допомогою ультрафіолету. Щодо нашарувань, то ми нарахували близько дев’яти, а в деяких місцях навіть до чотирнадцяти шарів поверх перемальованих записів. Останні шари – це трафаретні декорації.

У нас завершився етап технологічних досліджень. Ми відібрали проби для аналізів хімічної структури тинків і пігментного складу в’язево-фарбового шару, щоб зрозуміти, яка техніка виконання розписів. Це дозволить скласти проєктно-кошторисну документацію для подальшої реставрації пам’ятки», – пояснила Ірина Змієвська.
Як нагадав краєзнавець, керівник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис, споруда на вулиці Кафедральній, 4 у Луцьку – це пам’ятка архітектури місцевого значення початку ХХ століття, відома як Гостинний двір чехів Прайзлерів. У двоповерховому комплексі будівель свого часу містилися готель із рестораном, казино, кімната відпочинку, магазин і чеський клуб.

Олександр Котис наголосив, що ця пам’ятка дуже важлива для міста, адже розташована фактично в центрі історичної частини Луцька. До того ж, вона збудована на локації, де раніше (до пожежі 1617 року) стояв православний храм на честь покровителя Луцька Святого Миколая, а згодом (до пожежі 1781 року) – монастир боніфратрів. Із того раннього періоду збереглися підземелля.
«Останніми місяцями я активно працював у Державному архіві Волинської області, намагався знайти якісь документальні свідчення про цей будинок, як він добудовувався та перебудовувався. Ми знаємо, що в 1928 році власник Володимир Прайзлер вирішив добудувати споруду й розмістити тут гостинний двір. Він добудував частину приміщення й надбудував другий поверх.

І невідомий факт, який мені вдалося знайти: для добудови Прайзлеру треба було взяти величезний кредит. Наприклад, якщо тоді в Луцьку в середньому двоповерховий будинок стандартного розміру коштував 60-80 тисяч злотих, то на цю добудову потрібно було 180 тисяч злотих. І Прайзлер звертався по кредит у комітет розбудови міста, бо йому бракувало 80 тисяч злотих. Йому надали кредит і у 1928 році Прайзлер зміг добудувати споруду», – розповів Олександр Котис.
Він додав, що ще частину коштів Володимир Прайзлер отримав як кредит, заставивши будинок у Жидичині.

У цілому багатофункціональний гостинний двір Прайзлерів у Луцьку діяв із 1928 року до початку Другої світової війни.

Як ми писали, в січні 2018 року пам’ятку архітектури, будинок на вулиці Кафедральній, 4, взяли на баланс міської ради.

У 2020 році стало відомо, що Луцька міська рада хоче провести інвестиційний конкурс, щоб інвестор за власні кошти відреставрував її відповідно до усіх встановлених норм і відкрив там готель, кафе, ресторан.
На початку 2023 року було затверджено умови здійснення державно-приватного партнерства. Пізніше було оголошено конкурс.

Переможцем було визначено консорціум у складі ТОВ «Любарт ЛТД» та ТОВ «Рібас Хотелс Груп». Проєкт консорціуму передбачає реставрацію пам’ятки архітектури та відновлення в ній історичної функції готелю з рестораном.

Умови здійснення державно-приватного партнерства передбачають на роботи 32 роки. Протягом перших двох років інвестор має здійснити комплекс наукових заходів, виготовити проєктно-кошторисну документацію на реставрацію будівлі та розпочати реставраційні роботи.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Флінт Показати IP 7 Березня 2024 20:41
Шукають замуровані скарби?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus