USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Рейдерська атака» чи господарська діяльність?

8 Грудня 2011 16:30
У селі Котів поруч з селом Дерно на Волині розгортається конфлікт між двома структурами за сільськогосподарські угіддя, що належать селянам.

Представник фермерського господарства «Терра іппіка» Микола Шкабура стверджує, нібито керівництво ТзОВ «ПСП Агро-Захід» намагається захопити ділянки, які наразі господарство орендує у котівчан.

Тоді як у товаристві розповідають, що нічого не захоплюють, а обробляють землю перед зимою. Мовляв, з 31 грудня і так користуватимуться цією землею.

Зі слів одного з засновників товариства, який не захотів представлятися, влітку 2011 року відбулися збори, під час яких представники «ПСП Агро-Захід» запропонували селянам передати їм землю після закінчення термінів договорів оренди з фермерським господарством. Також виконавчий директор «Терра іппіка» Юрій Клімчук нібито погодився на це.

Однак у коментарі «ВН» Шкабура заявив, що ніяких домовленостей влітку не було. «Навпаки. В кінці року ми планували підписати з власниками землі нові договори оренди і розпочали готувати відповідну документацію», - зауважив він.

Чию землю орали?

За словами Шкабури, 5 грудня працівники товариства розпочали оранку земель, які обробляє господарство. Польові роботи тривали з 3 по 6 грудня, доки керівники «Терра іппіка» не прибули на угіддя. Вони зупинили роботу тракториста та зустрілися з представниками товариства.

Натомість в «ПСП Агро-Захід» стверджують, що оранку проводили відповідно до літніх домовленостей. Тобто вирішили перед зимою переорати землю, аби підготуватися до весни, і не очікували такої «забудькуватості» фермерів.

Микола Шкабура розповів, що під час зустрічі представники товариства не показали документів на сільськогосподарські угіддя та відмовилися представлятися. «Зі сторони – це виглядало, як рейдерська атака», – зауважив чоловік.

Також він повідомив, що за 3 дні оброблено понад 32 гектари землі, яку орендує фермерське господарство. «Я вдячний трактористам за проведену роботу», - сказав Шкабура.

Село Котів належить до Дернівської сільради. Отож сільський голова Олексій Лисюк, дізнавшись про конфлікт, відправив землевпорядника, аби він з’ясував чию землю орали. «Він сказав мені, що чужої землі не орали. Ні одного чужого пая вони не поорали», – розповів посадовець.

Мовляв, оброблялися землі з резерву, які віддають товариству на висадку картоплі.

«Агітатори» з сільської ради

Зі слів Шкабури, 5 грудня, дві жінки, які працюють в сільській раді, ходили по селу і нібито під виглядом збору щорічної сільськогосподарської статистики, нібито агітували котівчан передавати земельні паї в оренду ТзОВ «ПСП Агро-Захід».

Також він розповів, що працівниці ради збирали в людей акти на землю, мовляв, для безплатного оформлення грошової оцінки сільськогосподарських угідь. «Хоча наше підприємство пропонувало людям компенсувати витрати на оформлення грошової оцінки. Лише одиниці передали документи жінкам», – зауважив Шкабура.

Водночас його дивує поведінка «агітаторок» під час розмови з виконавчим директором господарства Клімчуком. Мовляв, йому вони нічого не пропонували, а тільки записали статистичні дані.

Коментуючи закиди на адресу підлеглих, сільський голова сказав: «Наші жодної агітації не проводили. Вони проводили перепис господарств і збирали податок на землю».

Натомість представник «ПСП Агро-Захід» зазначив, що до нього дійшли чутки, що окремі керівники «Терра іппіка» 6 грудня розповідали котівчанам про плани товариства купити у селян землю і, здійснивши її переоцінку, продати набагато дорожче.

«Це неправда. Немає такого закону, який б це дозволяв. Та й наше товариство не зацікавлене у простої землі. Ми будемо на ній працювати. Плануємо садити картоплю та зернові, а селянам платитимемо більше, ніж орендарі з фермерського господарства», - розповіли у «ПСП Агро-Захід».

Слово – за селянами

Думки сторін збігаються в одному. «31 грудня збігає термін орендних договір власників паїв з «Терра іппіка». Треба зібрати людей, аби ті прийняли рішення, кому віддадуть землю в оренду», - вважає Шкабура.

Аналогічно думають і в товаристві. «Селяни наприкінці року повинні вирішити: чи віддати нам землі, чи продовжити співпрацю з фермерським господарством», - кажуть у «ПСП Агро-Захід».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
внук селянина Показати IP 8 Грудня 2011 17:14
«Він сказав мені, що чужої землі не орали. Ні одного чужого пая вони не поорали», – розповів посадовець - бреще видно йому також заплатили...згорали паї моїх дідуся і бабусі... а якщо по вільних землях запасу вночі горали, то потрібно "посадовцям" знати, що спочатку земля має оформлятися, чи у у «ПСП Агро-Захід» результати аукціону вже знають навперед, тому й вирішили в ночі перегорати...
Крестьянин до внук селянина Показати IP 8 Грудня 2011 18:31
Думаю, що сільський мер в курсі усього цього дійства. Він що не знає де землі запасу (тобто сільської ради, а де земельні частки селян. Якщо не знає, то можна нагадати, що землі запасу здаються в оренду за рішенням сільської ради із сплатою орендної плати в СР.Мутить...
Анатолій Котлюк Показати IP 8 Грудня 2011 18:02
в цьому тексті йдеться про паї селян, які котівчани здають в оренду без аукціону
користувач Показати IP 8 Грудня 2011 19:37
Нехай котівчани подякують «ПСП Агро-Захід» за переорарані будяки, які цвіли на цих землях більше 10 років, а вирощувало їх ФГ «Терра іппіка»
Іванка до користувач Показати IP 9 Грудня 2011 13:36
Дякі Дякі, переорали і геть з чужих земель)
павло Показати IP 8 Грудня 2011 21:53
Внучок та в таких як ти очі квадратні робляться коли земля після плуга чорною робиться,зразу хочете самі господарювати!самі нічого неробите і комусь недаєте!!!Там дерева по 2 м. в висоту вже ростуть!!тіштеся що хтось ще хоче ці піски обробляти.
БЮТ Показати IP 9 Грудня 2011 09:09
от так і заберуть всю землю і у селян та фермерів, ніхто й не пікне - і вже й на Волині почали з заводів, спиртогорілчаного, Каскаду, Автозаводу, заправок Єремєєва і т.д...так до кожного кіоска дійдуть...
УП Показати IP 9 Грудня 2011 10:05
Як повідомляє кореспондент "Української правди", станом на 9:30 у президії та біля трибуни перебувають трохи більше десятка нардепів. Двері входу до президії заблоковані стільцями. Як повідомив кореспонденту депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Шкіль, "регіонали" в п’ятницю прийшли до парламенту близько 7:30 ранку. За його словами, наміри Партії регіонів вибороти собі трибуну пов’язані з їхнім бажанням прийняти закон про ринок землі, яким передбачено зняття мораторію на продаж землі. "Це був їхній головний законопроект на цей тиждень. Вони так хочуть вкрасти у народу землю, що ми навіть не знаємо, що нам краще робити: завадити прийняттю цього законопроекту чи не заважати?", - заявив Шкіль.
Глядач Показати IP 9 Грудня 2011 13:30
А чому Агро-Захід такі впевнені що 31 грудня вони розпочнуть там роботи, і землю собі візьмуть в оренду
ромас Показати IP 9 Грудня 2011 18:28
селяни, ваша тера еппіка на чолі з її керівниками і власниками наложила в штани ріденького з переляку від того, що в селі зявилися люди, що запропонували альтернативу вже присутньому орендарю земельних паїв. Причому обробили вони собі зад від того, що хтось просто намагається працювати, створювати робочі місця, сплачувати дюдям зарплату, бюджету - податки, і не малі! Але, якби вони розуміли набагато важливішу для себе проблему то обис....ся б ще й не так!
знаючий Показати IP 9 Грудня 2011 18:44
голова райдержадміністраціі давно ці землі пообіцяв своїм благодійникам з агро- захід
ромас до знаючий Показати IP 10 Грудня 2011 16:59
Наскільки я знаю, станом на вчора голова РДА перебував у відпустці в санаторії і ще точно знаю, що він ні сном ні духом до цієї, на 100% замовленої статті не знав про існування ситуації що складається. Зате тепер, після стовідсотково замовних Террою статті та коментів проти голови РДА в нього є принаймні привід для того, щоб проаналізувати окремі аспекти господарювання фермерського господарства "Терра еппіка" на теренах ввіреного в його відповідальність району. Я б на його місці звернув увагу неа такі моменти: 1. Кількість гектарів сільськогосподарських угідь, в тому числі ріллі у користуванні, в т.ч. згідно держ акту на постійне користування чи згідно довгострокового договору оренди з РДА та к-ть гектарів орендованих у громадян як паї. 2- чи зареєстровані згідно вимог чинного законодавства ці договори( а я впевнений що ні) якщо ні, то недійсні,а значить безпідставні претензії Терри. А ще можна було б порахувати величину податкового навантаження на один гектар угідь у Терри протягом останніх трьох - пяти років, а ще проаналізувати чи сплачувала Терра орендну плату у розмірі не менш ніж 3% від нормативної грошової вартості землі що повинна перераховуватися кожного року в сторону збільшення, перевірити стан сплати прибуткового податку від оенди паїв знову таки із суми 3% від вартості землі, проаналізувати к - ть створених цього року робочих місць та динаміку створення їх протягом останніх 3 - 5 ти років, дотримання чинного законодавства в частині дотримання величини сплати мінімальної заробітної плати, норм законодавства стосовно ефективності використання земель з категорії Для ведення товарного сг виробництва, дотримання постанови кабміну про дотримання норм посіву окремих видів сг культур у сівозміні протягом року, проаналізувати к-ть наявних у Терри умовних голів ВРХ у розрахунку на 100 га, стан внесення органічних та мін. добрив, проаналізувати баланс внесеного та винесеного з грунту NPK на 1 центнер продукції і т.д. Продовжувати не буду тому, що навіть того що я пропоную взяти до уваги вистачить, щоб управління земельних ресурсів, агропромислового розвитку, податкова, екологія, прокуратура району опрацьовували декілька днів. Так, що панове, краще не зачіпайте безпідставними звинуваченнями голову РДА, собі ж простіше буде...
ромас Показати IP 9 Грудня 2011 20:57
А головна проблема для тих, хто розслабив булки перебуваючи "ніби" в бізнесі в цьому регіоні це те, що прийшли люди, які знають і вміють працювати з орендодавцями і пропонують їм кращу орендну плату ніж та, що була до цього, а головне, прийшли спеціалісти, які заходи з організаціїпроцесу виробництва шляхом забезпечення всіх елементів технології вирощування сільськогосподарських культур не просто знають, а на рівні підсвідомості просто відчувають. Тобто не роздумують про те, як зробити правильно, а вже знають як зробити, роблять і повірте мені зроблять все, щоб з першого року отримати результат і, в цьому році : 1.люди в селі отримали РОБОТУ та достойну орендну плату, адекватний рівень соціальних послуг.2. сільська рада отримала порядного партнера у вирішенні соціальних проблем. 3. Райдержадміністрація отримала чесного платника податків який не буде пиняти на бідність волинських земель, а буде на них вирощувати пристойні врожаї. Тому місцевим бізнесменам можу сказати -- хлопці, харош розслаблятися, попит на серйозне виробництво із чорноземної зони землеробства прийшов до вас, а значить звикайте, ТАК І ДАЛІ БУДЕ, не біжіть жалітися, лахва закінчилася! Ні місцеві чиновники ні бандити не допоможуть - життя бере своє! Агро-захід, давай!
саме так і ТАК І ДАЛІ БУДЕ...) Показати IP 10 Грудня 2011 19:05
і з луцьким спиртогорілчаним так...і з багатьма іншими так...по всіх підприємствах - результат з першого року...
вперед Показати IP 13 Грудня 2011 16:31
1. все сказане дуже правильне. але усі вимоги бажано застосувати однаково до двох фірм, а не до однієї терри. 2. якщо Агро-захід орали землі, що їх орендує інша фірма, то це вже явне порушення. спробуйте но уявити, що вашу ділянку виорали без вашої згоди. 3. найцікавіше про збір документів працівниками сільради - це явне підігрування. 4. з приводу конкуренції і зростання орендної плати - суща правда.
ромас Показати IP 13 Грудня 2011 21:30
Я так думаю, що якби Терра мала на руках належним чином, згідно вимог чинного законодавства зареєсровані договори оренди земельних ділянок, що є у власності громадян - як підтвердження їх право на розпорядженням чужою власністю протягом певного часу то Терра зверталася б не до інтернет ресерсу за допомогою, а до правоохоронних органів згідно рівня їх компетенції в кожному конкретному випадку. А так... Є те, що є - пратягом років "користування" завели на людських землях берези висотою по 3 метри, а тепер схаменулися!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus