USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.80 40.05
  • PLN 9.90 10.12

Розмитнив вантажівки з підробленими документами? Волинського митника знову судять за службову недбалість

21 Вересня 2023 20:41
Інспектора митного пункту «Луцьк» підозрюють у службовій недбалості – через те, що добре не перевірив документи на кілька вантажівок, держава недоотримала кошти. Інспектор вже має виправдальний вирок, проте апеляційний суд повернув справу на повторний розгляд.

Суди тягнуться так довго, що свідки вже й позабували чимало деталей у справі, яка розпочалася ще в 2017 році, йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

Волинського митника Олександра Ліпича спочатку звинувачували у зловживанні службовим становищем, пізніше справу перекваліфікували у службову недбалість. Ще пізніше суд першої інстанції виніс навіть виправдальний вирок, але після апеляції справу слухають по-новому.

Читати ще: Оформив три вантажівки: інспектора МП «Луцьк» судять за службову недбалість

Сам митник хоче довести свою невинуватість, але сторона обвинувачення наполягає, що саме через його недбалість держава недоотримали акцизного збору на загальну суму 500 тисяч гривень. Мовляв, у 2017 році тодішній інспектор митного посту «Луцьк», розмитнюючи три вантажівки ПП «АвтоІмпортГруп», не опрацював ретельно подані документи, відповідно не перевірив дійсну дату їхньої першої реєстрації. Нині цю історію вкотре досліджують у суді.

Один зі свідків, заступниця начальника відділу митного оформлення МП «Луцьк» Волинської митниці, каже: то було так давно, що вже й не пам’ятає достеменно всіх обставин справи. Тим не менш прокурор Андрій Стасюк таки допитується, чи є контроль на митниці за тим, як інспектори оформляють товар і як саме він здійснюється.

«Митним брокером подається декларація до митного оформлення, вона проходить форматологічний контроль, де перевіряється на помилки, де формуються ризики по даній декларації. Якщо хтось вніс застереження щодо даного суб’єкта, який здійснює зовнішньо-економічну операцію, то воно повинно відображатися в ризиках», – сказала свідок.
Разом з тим, інший свідок, який на той час працював в ДФС України і здійснював перевірку по митниці, теж каже, що призабув чимало деталей справи, але все ж запевняє: певні порушення тоді таки виявили.

«Наскільки я пригадую, порушення були. Але я не можу зараз відповісти на питання, в чиїх саме діях, тому що мені треба ознайомитись з актом», – сказав експрацівник ДФС України.

Своєю чергою, адвокат інспектора акцентує на тому, що перевіряли фальшиві документи, подані саме підприємством.

«Перевірка стосувалась митного оформлення транспортних засобів і можливого зменшення акцизного збору та ухилення від сплати акцизного збору. Стосувалась вона того, що під час митного оформлення декларантом, підприємством «АвтоІмпортГруп», подавалися підроблені технічні документи, відповідно до яких перша дата виготовлення транспортного засобу була зміщена», – повідомив адвокат Сергій Степанюк.

Захисник цікавиться, чи вживались бодай якісь заходи щодо підприємства, яке ввозило ці авто і подало на перевірку документи з невідповідними даними. Але достеменно щось пригадати свідок не зміг. До слова, якщо жодних дій стосовно підприємства таки не вчиняли, то цього вже не зроблять. Бо якщо вірити реєстрам, приватне підприємство, вантажівки якого оформляв митник, нині має анульоване свідоцтво платника податків та з накопиченими податковими боргами в понад 10 мільйонів гривень успішно оголошено банкрутом через Господарський суд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Кума Показати IP 21 Вересня 2023 21:15
Я така затуркана, така затуркана !
Справжня Феміда Показати IP 21 Вересня 2023 21:27
Тих забудькуватих учасників отого дійства достатньо буде ненав'язливо поперередити, шо вони дуже легко можуть перекваліфікуватися із свідків в обвинувачених і до них моментально пам'ять повернеться ! Потім ше й дякувати будуть, шо задурно здоров'я поправили !
Пупкін Показати IP 21 Вересня 2023 22:29
Цирк, всі все знають, яка недбалість? Пів ляма вкрали, по факту, а вони дурачка всі влючають!!!
Вася Показати IP 23 Вересня 2023 10:08
А митник на око мав визначити оригіналність документів ??? Судити мали б посадових осіб підприємсва , яке подалр фальшиві документи, а не митника!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus