USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Шарпанина та протести: у Ковелі – мітинг через ветсанзавод

8 Травня 2017 10:20
Перед будівлею міської ради у Ковелі зібралися люди, які протестують проти того, аби рештки з ветсанзаводу скидали поблизу їхніх домівок. Також люди вимагають відставки заступника голови Волинської ОДА Сергія Кошарука, який письмово обіцяв ковельчанам, що до 28 квітня рештки з території ветсанзаводу вивезуть. Проте досі цього так і не виконав.

Так, сьогодні зранку перед початком позачергової сесії Ковельської міської ради активісти та просто небайдужі люди прийшли на сесію, аби домогтися від влади вирішити нарешті питання щодо катастрофічної ситуації на ветсанзаводі. Окрім того, люди виступають проти, аби мертвеччину з заводу скидали біля їхніх сіл.

Перед адмінбудівлею виступив заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук, який заявив, що Поворська ОТГ попередньо дала згоду на вивантаження сировини. Також він додав, що питання не вирішиться саме собою, якщо він піде у відставку. Натомість обурені люди почали викрикувати йому «Ганьба». Чоловіки, сини яких були в АТО, шарпали Кошарука, їх ледве вдалося відтягнути.
Окрім того, декілька мітингувальників зашли у сесійну залу та почали викрикувати, що міський голова Ковеля Олег Кіндер не виконує свої обов'язки і не виходить до людей.



Натомість триває сесія Ковельської міської ради, на якій збираються виділити кошти на вивезення решток з ветсанзаводу. Голова фракції УКРОП в міській раді Ігор Пініс зауважив, що гроші виділяти потрібно, але перед тим слід заслухати звіт про стан фінансування та про витрачені кошти.

Заступник міського голови Андрій Товстига зазначив, що з заводу вже вивезли 600 тонн, решту планують вивозити в Турійський район та в інші місця. Проте, куди саме - знає очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Активісти поцікавились в міського голови, хто дав дозвіл вивозити рештки в район Сільмашу. На що у відповідь Олег Кіндер заявив, що ветсанзавод - державне підприємство і втручатись в його роботу міська рада не має права по закому.
Також активісти наполягають на тому, щоб кошти, виділені на ліквідацію наслідків ситуації, що виникла на заводі, використовували ефективніше і прозоро. Адже, з їх слів, коли вивозили рештки в Поворську ОТГ, то є сумніви, що гроші використали за призначенням.

За станом на 10:35 триває обговорення голосування за створення тимчасової контрольної комісії щодо ліквідації наслідків. Депутати взяли перерву, аби ознайомитись зі зверненням громадян. Проте, у декого уже здають нерви - депутат Галина Стасюк заплакала, розповідаючи, що три доби вона разом з людьми блокувала дорогу, і їй дуже прикро за всю цю ситуацію та жаль людей, які стали заручниками обставин.

Віра Федосюк зачитала звернення мешканців навколишніх територій ветсанзаводу, у якому, зокрема, йдеться про необхідність проголошення в Ковелі надзвичайної ситуації регіонального рівня, закриття заводу, утилізацію решток та заліслення території заводу, притягнення до відповідальності винних у виникненні такої загрози тощо.

Зрештою, депутати проголосували за створення тимчасової комісії з вивчення та вирішення проблеми, що склалася навколо ветсанзаводу. Очолив комісію голова фракції УКРОП

у Ковельській міській раді Ігор Пініс. Також депутати підтримали рішення про виділення 200 тисяч гривень з резервного фонду на ліквідацію наслідків катастрофи.

Наразі встановили термін ліквідації в один місяць. Проте активісти незгідні з таким рішенням, мовляв, один місяць – це надто багато. З їх слів, скоро підвищитись температура повітря і незахоронені решти почнуть розкладатися ще швидше, а сморід почне поширюватися інтенсивніше. Відтак, люди вимагають, аби вже до наступної неділі з території заводу вивезли рештки і закрили саме підприємство.

Натомість Ігор Пініс зазначає, що депутати створили комісію, як цього і вимагали люди, проте рішення комісії мають рекомендативний характер.

Активісти запропонували їхати з вимогами ліквідувати наслідки діяльності заводу до президента Петра Порошенка. Укропівець Володимир Косцьов'ят зазначив, що депутати міської ради взагалі могли б організувати виїздний день депутата до Адміністрації Президента. Цю пропозицію підтримали аплодисментами, але точну дату поїздки вирішили обговорити згодом.

За станом на 11:30 міський голова закрив сесію, проте люди не випускають з зали ані Олега Кіндера, ані депутатів. До присутніх звернулись жителі Поворської ОТГ, кажуть, що вони вже четвертий день блокують дорогу, проте на їх проблему ніхто так і не звертає уваги. "15 вантажівок мертвеччини підло вночі звезли на людські паї!", - бідкалися люди.
Нагадаємо, вчора, 7 травня, через ковельський ветсанзавод обурені люди перекрили 2 траси та в’їзд до Турійська. Причиною перекриття є невдоволення місцевих жителів вивантаженням поблизу села Поворськ 15 КамАЗів мертвих тварин з Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод».

Варто додати, розвантаженням фур з відходами з ветсанзаводу, які намагалися таємно захоронити у Турійському районі 28 квітня, керував саме Сергій Кошарук.

Нагадаємо, через катастрофічну ситуацію на ветсанзаводі мешканці Ковеля та прилеглих сіл вже раніше перекривали міжнародну трасу Ковель-Ягодин. Люди скаржилися, що їх дістали бездіяльність та ігнорування влади, постійні відписки, тож єдиний вихід – вийти на протест.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
всі Показати IP 8 Травня 2017 10:45
Хто якимось боком звязаний з ато , це святі* можуть робити що хоч.
ковельський Показати IP 8 Травня 2017 12:00
Чому ніяких питань немає до Кіндера який ще декілька років очолював екологічне відомство в області і знав про цю проблему?!
факт Показати IP 8 Травня 2017 12:01
АТО взагалі за пару днів проводять...
Всі 2 Показати IP 8 Травня 2017 12:13
Ато чи не ато, а кошик заслужив підсрачника і то давно.
Стидоба Показати IP 8 Травня 2017 12:14
Ці люди вважають себе європейцями? Це вони хочуть у Європу? та вони поводять себе гірше африканських племен.
Поціновувач мисткинь до Стидоба Показати IP 8 Травня 2017 13:11
Ти бачив, як у серці Європи, а Парижі розлючені страйкарі-фермери вивалювали гній на Єлисейських полях? Нє? - То заткнись.
Стидоба до Поціновувач мисткинь Показати IP 8 Травня 2017 14:14
І кому вони гірше робили? У Європі теж є дикуни!
Турійчанка до Стидоба Показати IP 8 Травня 2017 17:42
Скотомогильник Клюський 1 км від Турійської районної лікарні, пологового та дитячого відділень. Влада щось можете у відповідь промичати?????
Ковельська Показати IP 9 Травня 2017 00:46
Ну як так!??? У турійський р-н і інші місця!!??? Агов владо,у вас є хоч крапля совісті і повага до людей?? Робіть щось вже! Поки ще можнаа,щось зробити! Інші місця це кудись комусь уже в двірр,город і т.д. Про здоров'я людей подумайте,скільки захворіло і померло через цей злощасний завод! Ви труїте людей волинян!!!
Ковельська Показати IP 9 Травня 2017 00:50
До чого докотився Ковель,стидно за нашу адміністрацію і О. Кіндера!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus