USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Смітники на могилах: лучани захаращують кладовища отруйним мотлохом

4 Травня 2016 21:34
За кілька днів до поминальної неділі волиняни традиційно беруться прибирати могили померлих родичів, близьких та друзів. От і в Гаразджі цими днями дуже людно.

Працівники КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» наводять лад на кладовищі, вантажать сміття на техніку, а цьому їм допомагають ліцеїсти.

Проте купи сміття, мов на дріжджах, знову виростають на кожному кроці. Адже містяни, наводячи лад біля надгробків померлих предків, викидають застарілі пластикові вінки та квіти, замінюючи їх на нові.
На запитання журналістів, чому пластик, а не живі квіти, пояснюють, мовляв, живі дорого коштують та й скільки пролежать ті гвоздики? Та зауважують, що могила не може бути неприбраною та неохайною, бо скажуть, що ніхто не відвідує.

Своє чергою, продавці штучних квітів розповідають, що після Великодня на їхній товар неабияк зріс попит. Крім того, зауважують, на «похоронні» квіти є своя мода та й простоїть така краса рік. Та додають, що цього року «в тренді», так би мовити, «яблуневий цвіт».
В асортименті у продавців є і живі квіти, але їх купують набагато рідше.

Зауважимо, що за 46 гривень можна придбати цілком гарний букетик живих гвоздик, який нічим не поступається в красі «трендовому» пластику та не засмічує природу.

«Купують і живі саджанці на могилки: братики, маргаритки, чорнобривці. Висадять все гарненько, а в кінці беруть і посередині встромляють пластмасовий букет. Чому так? Не розумію… Потім все це сміття збирають працівники цвинтаря та палять за парканом. Дим стоїть такий, що очі виїдає. А метал, який лишився на згарищі, здають на металобрухт», – розповідає продавчиня Юлія.

Працівники, які обслуговують кладовище, скаржаться, що заледве встигають прибирати нові купи сміття, які з’являють знов і знов.
«Щодня є робота. Поприбирали, дійшли до кінця і починаємо все спочатку. Окрім цього, у нас ще є цвинтарі на Володимирській, Гнідаві, Рівненській та Чернишевського. Усі відходи збираємо та вивозимо у Брище, – розповідає працівник Луцького спецкомбінату Микола. – Основне сміття – це вінки та пластмасові квіти, вони марніють за два місяці, а як дощ і сонце – то й за два тижні. Приходять люди на могили і, першим ділом, викидають їх подалі, а другим – ставлять нові, такі самі».

Тим часом, за парканом кладовища догоряють пластикові вироби, які, вочевидь, не встигли вивезти у Брище. Майстер цвинтаря в Гараджі Галина Анатоліївна на запитання про самовільну утилізацію пластикових відходів дивується: «А де горить? Ми його вивозимо. Може люди десь підпалили». Заперечують очевидне й інші працівники цвинтаря.
Своєю чергою, заступник начальника Державної екологічної інспекції Сергій Дудка розповідає, що сьогодні співробітники інспекції відреагували на правопорушення на кладовищі в Гараджі не вперше. Окрім того, він стверджує, що раніше на Луцький спецкомбінат вже складали протокол за статтею 82 КУпАП за порушення правил поводження з відходами та їх утилізації. Зі слів чиновника, цьогоріч покарання підприємству також не уникнути.

Зауважимо, що згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, за статтею 82 передбачений штраф від 850 до 1700 гривень. Схоже, що для прибуткового комунального підприємства сума штрафу не є значною, тому історія зі спалюванням пластикових вінків та квітів повторюється з року в рік.

Цього року в соціальних мережах, у пресі та навіть у храмах закликають людей не захаращувати пам’ять предків пластиковим різнобарв’ям. До подолання майбутнього екологічного лиха, яке несе за собою пристрасть вірян до штучних квітів та вінків, доєдналися й священики. Керівник бюро екології Української Греко-Католицької церкви Володимир Шеремета неабияк занепокоєний таким станом справ.

«Пластикові вінки та квіти не несуть жодної богословської символіки. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини, адже для цього використовують нафтопродукти. Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони, натомість їх палять, від чого виділяються численні токсичні відходи, зокрема діоксини. Та й на кладовищі та «кричуща» яскрава пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері», – резюмує Володимир Шеремета.

Втім, чи не найголовніша проблема – переконати вірян приходити на цвинтар з молитвою, а не зі сміттям. Адже пам’ять про покійних в серці назавжди, незалежно від того, скільки часу простоїть квітка, залишена на могилі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ас Показати IP 4 Травня 2016 22:44
Добрі християни і попи в церквах далекі від екологіі не навчать рабів особливо ця пласмаса потрібна мертвим і забори ім потрібні і каменюки...скоро в тому смітті задихнутья живі
Ас Показати IP 4 Травня 2016 22:44
Добрі християни і попи в церквах далекі від екологіі не навчать рабів особливо ця пласмаса потрібна мертвим і забори ім потрібні і каменюки...скоро в тому смітті задихнутья живі
знаючий Показати IP 5 Травня 2016 10:40
То не є правдою- на Гнідаві був порядок як церква займалася кладовищем , але ж ні ,захотіли вони ,то як вони взялися за кладовище -то там просто гадюшник став . Ніхто нічого не прибирає не вивозить і не збирає Навіть дерева що падають лежать там роками .Поверніть назад до церкви- вам то не під силу і дайте ті кошти громаді, то люди хоч організовано наведуть лад і не буде того сорому на могилках!Гляньте як нове кладовище у Рованцях виглядає доглянуто і охайно ,так пару літ назад і Гнідавське виглялало,поки не позарилися там хазяйнувати ви,
поки жива Показати IP 5 Травня 2016 10:51
А ЩЕ ДОБРИМ ХРИСТИЯНАМ ТРЕБА ПІДЇХАТИ ДО МОГИЛИ РІДНИХ НА МАШИНІ З НЕМАЛОЮ ШВИДКІСТЮ! НЕВЖЕ ВАЖКО РАЗ НА РІК ПРОЙТИСЬ ТА НЕ ТУРБУВАТИ СПОКІЙ СПОЧИЛИХ!? АЛЕ Ж ВИ ПОКИ- ЩО ЖИВІ КРУТІ І НА МАШИНАХ!!!!!!!!!!!! ПОКИ_ЩО...
Лучанка Показати IP 5 Травня 2016 15:35
Чисто там де не смітять,а не де погано прибирають.Культури людям брак.Сьогодні на Рівненський під час Провід,жіночка ставить живі квіти у візу,а на сусідню могилу викинула папір з під квітів.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus