USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що очікують від вступної кампанії-2013 на Волині

5 Липня 2013 14:00
Контроль над прозорістю вступної кампанії-2013 обговорювали спостерігачі та представники волинських вишів під час розширеної прес-конференції, що відбулася 5 липня у Луцьку.

У заході взяли участь координатор громадського спостереження ГО ОПОРА за вступною кампанією-2013 у Волинській області Дмитро Безвербний та представники приймальних комісій трьох волинських ВНЗ.

Особливості моніторингу вступної кампанії
Дмитро Безвербний повідомив, що ОПОРА спостерігатиме за перебігом вступної кампанії на Волині вчетверте. Загалом ГО ОПОРА охоплює 41 вищий навчальний заклад у 16 регіонах України. За словами Дмитра Безвербного, процес спостереження за вступною кампанією - складніший, ніж процес спостереження за процесом ЗНО.

Він розповів про три компоненти спостереження. Перш за все, спостерігачі відвідують ВНЗ, спілкуються з представниками вступних комісій та абітурієнтами. Згодом здійснюють моніторинг творчих іспитів. Третім компонентом є безплатні юридичні консультації за номером гарячої лінії 044 222 57 27, куди з 9:00 до 18:00 має змогу зателефонувати кожен абітурієнт.

Електронні путівники для абітурієнтів розмістили на сайті ГО ОПОРА. За словами координатора, особливістю цьогорічної кампанії спостереження є те, що вона охопить, окрім двох державних вишів, приватний Волинський інститут економіки та менеджменту.

Дмитро Безвербний наголосив, що цього року абітурієнти мають змогу подати документи для вступу у ВНЗ з 1 до 31 липня, у випадку складання творчих іспитів – 3 1 до 20 липня. Абітурієнт має право вступати не більше, ніж у 5 вишів, на 3 напрями підготовки в кожному.

Перші дні вступної кампанії на Волині
Відповідальний секретар приймальної комісії Луцького національного технічного університету Валерій Стельмощук зазначив значне збільшення кількості електронних заяв на вступ цьогоріч. За його словами, вступна кампанія наразі триває спокійно та без черг, але це не означає, що кількість заяв на вступ зменшилася. Серед позитивних змін для абітурієнтів Валерій Стельмощук назвав збільшення кількості державних місць на економічні спеціальності.

Про особливості цьогорічної вступної кампанії до СНУ імені Лесі Українки розповів заступник відповідального секретаря приймальної комісії Андрій Слащук.
Він зазначив, що впродовж трьох останніх років спостерігається стабільність щодо прийому у ВНЗ.

Абітурієнти розуміють, що мають 31 день для подачі документів та зручність електронних заяв на вступ. Так, у 2011 році кількість заяв в електронному вигляді становила 136, минулого року вона збільшилася до 2200, а впродовж перших днів цьогорічної вступної кампанії отримали 869 заяв.

Андрій Слащук повідомив, що на кількості абітурієнтів цього року відіб’ється зменшення кількості випускників загальноосвітніх шкіл у Волинській області. Заступник відповідального секретаря приймальної комісії назвав окремі порушення під час подання заяв на вступ. Зокрема, якщо абітурієнт зареєстрований у місті або у сільській місцевості протягом лише одного місяця, то це є порушенням.

Цього року спостерігають зменшення державного замовлення на гуманітарні напрями підготовки. Серед них журналістика, філологія (на 24 державних місця менше у порівнянні з 2012 роком), історія, міжнародні відносини (зменшення державного замовлення на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст» та «магістр»). Загалом до роботи у складі приймальної комісії залучили близько 200 працівників, 48 із них – технічні секретарі, які приймають документи вступників. Проблем із чергами наразі не виникає.

Відповідальний секретар приймальної комісії Волинського інституту економіки та менеджменту Оксана Степанюк повідомила, що у виші триває стабільна ритмічна робота із прийому документів на вступ, збільшення інтенсивності подачі заяв очікують із 10 липня, адже перш за все абітурієнти подають документи у державні виші. У минулому році було найбільше охочих вступити на спеціальність «облік та аудит».

Оксана Степанюк розповіла про проект, що дозволяє студентам здобувати освіту безкоштовно та вивчати дві іноземні мови паралельно із здобуттям спеціальності. За її словами, поєднання знань у сфері економіки та управління зі знанням іноземних мов збільшує шанси випускників на ринку праці.

Під час прес-конференції обговорювали також проблему орієнтації випускників волинських шкіл на польські ВНЗ. За словами Андрія Слащука, за однакового рівня оплати за навчання, якість освіти у вишах сусіднього польського регіону нижча, ніж на Волині. Зокрема, кількість лекцій у деяких польських університетах становить лише 2 на тиждень, решта часу відводиться на самостійне опрацювання матеріалу. Вартість оплати за навчання залежить від кількості лекцій. До того ж, мовляв, серед викладачів польських ВНЗ значно менша кількість кандидатів та докторів наук. Як повідомив Андрій Слащук, у СНУ імені Лесі Українки отримують заяви від студентів польських вишів з проханням зарахувати їх на навчання на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Параска Показати IP 5 Липня 2013 14:04
Університету варто хизуватися не тим, скільки випускників до нього понесли заяви на вступ, а тим, СКІЛЬКОХ ВИПУСКНИКІВ УНІВЕРСИТЕТ ПРАЦЕВЛАШТУВАВ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ.
лучанин до Параска Показати IP 5 Липня 2013 14:15
порадьте університет який після навчання працевлаштує? Я подам документи туди
Ірина до лучанин Показати IP 5 Липня 2013 18:25
ВІЕМ - налагоджена тісна співпраця з підприємствами. Після проходження практики цілком реально залишитись на роботі. За статистикою - жоден випускник ВІЕМу не зареєстрований у центрі зайнятості. Примітка: якщо Ви амбітні, цілеспрямовані і відповідаєте сучасним ринковим умовам праці - роботу не доведеться довго шукати. В іншому ж випадку - диплом жодного вузу Вам не допоможе - він (диплом) - не працюватиме замість Вас.
Параска Показати IP 5 Липня 2013 14:38
За цією силкою (http://www.education-medelle.com/articles/qs-2012-rejting-luchschikh-universitetov-mira.html)можеш ознайомитись з ТОП-500 найкращих університетів світу(престижний і авторитетний рейтинг). Якщо знайдеш серед них український університе - бери "ноги в руки" і гайда неси документи туди. Якщо ж не знайдеш (підозрюю, що воно так і буде) - неси у будь-який, та твій смак.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus