USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Сільські ради Волині розвивають міжнародне співробітництво

14 Березня 2015 21:00
Досвідом проведення адміністративно-територіальної реформи поділилася з волинськими чиновниками польська делегація, яка завітала до Ковеля з метою розширення співпраці в рамках програми ЄС «Східне партнерство». Про це повідомляє Телевізійний Центр Ковель.

У складі делегації Хелмського повіту до Ковеля прибули повітовий староста Пьотр Денищук, голова ради Гражина Шикула та вуйт гміни Лєшньовіце Вєслав Раджіцяк, який головує вже 7-ий термін поспіль. Гміна Лєшньовіце має партнерські стосунки з Дубівською сільською радою. А загалом вже 14 сільських рад Ковельського району розвивають міжнародне партнерство з гмінами Хелмського повіту.

«Ми активно співпрацюємо в галузях культури та спорту. Також ми хочемо розширити нашу співпрацю реалізацією спільного проекту в рамках програми ЄС «Східне партнерство». Ми маємо вже позитивний досвід такої роботи в Любомльському районі», - розповідає вуйт гміни Лєшньовіце Хелмського повіту Вєслав Раджіцяк.

Після проведеної в Польщі адміністративно-територіальної реформи місцеве самоврядування є стрижнем держави, де люди контролюють і по-справжньому впливають на рішення органів влади. Досвід сусідів є цінним і корисним для відповідних трансформацій в Україні. Саме ці питання стали головними під час зустрічі.

«У нас в адміністрації створили робочу групу. Ми починаємо обговорення запропонованих змін знизу - від сільських громад і до районного рівня. А Польща має максимально ефективний досвід такої реформи, який визнали одним з кращих в Європейському Союзі», - говорить голова Ковельської РДА Віктор Козак.

Колеги з Польщі розповіли, як взаємодіють старостат та рада Хелмського повіту, які повноваження держави перебрали на себе органи місцевого самоврядування після впровадження адміністративної реформи. Йшлося і про подальші перспективи міжнародного співробітництва на рівні повіту та сільських громад.

«Бачу щиру зацікавленість наших партнерів у подальшій співпраці. Ми вже домовилися про зустріч в Хелмі, де зберемо підприємців, аби вони мали можливість більш предметно поспілкувалися і налагодили взаємні контакти. Бо ми, як влада, зацікавлені у створенні нових робочих місць і в активному бізнес-середовищі на наших територіях», - каже староста Хелмського повіту Пьотр Денищук.

Аби успішно використати досвід Польщі, українці повинні не просто копіювати партнерів, а й враховувати «місцеві реалії». До того ж, слід приймати комплексні зміни на законодавчому полі.

«Ми прийняли лише один Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Але в нас немає змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». В нас немає нових законів про вибори до місцевих рад, про адміністративно-територіальну реформу. Таке враження, що ми зробили лише перший крок. А якими будуть наступні — невідомо? Це десь насторожує...», - говорить голова Ковельської районної ради Ігор Верчук.

Також під час перебування в Ковельському районі польська делегація відвідала музей-садибу Лесі Українки в Колодяжному.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus