USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Справа щодо вбивства Каті Литкіної: нові деталі та докази

19 Квітня 2017 14:48
18-го квітня при розгляді кримінальної справи щодо вбивства неповнолітньої Катерини Литкіної колегією Ковельського міськрайонного суду було ухвалено розпочати дослідження письмових доказів. Як повідомлялося, залі суду в присутності батьків убитої дівчини та матері одного з підозрюваних, Назара Статочнюка, переглянули два моторошні відеозаписи з виявлення тіла.

Судове засідання відтермінували через запізнення потерпілої сторони. Автомобіль, яким їхали батьки жорстоко вбитої дівчини, вийшов з ладу в дорозі. Пасажирам довелося оперативно міняти авто, щоб встигнути на розгляд справи, повідомляє БУГ.

Не прибув на суд і захисник обвинуваченого Сергій Полячук. Як сказала головуючий суддя Ірина Логвинюк, адвокат був належно повідомлений і про свою відсутність не попередив. Після перерви, яку оголосили через відсутність учасників судових дебатів, колегія суду заслухала прокурора Сергія Самчука. Він запропонував перенести розгляд справи.

“Ваша честь, попередньо захисник Полячук трактував свою відсутність як порушення права на захист. Щоб уникнути в подальшому аналогічних заяв, засідання пропоную перенести”.

Проте адвокат Назара Статочнюка Віктор Шостак запевнив, що ніхто не збирається зловживати відсутністю Полячука.

“Ми узгодили позицію з представником та обвинуваченим і говоримо про те, що сьогодні можна проводити засідання і почати дослідження доказів”, – запевнив він.

Секретар, зателефонувавши до Полячука, повідомила, що його госпіталізували. Після нетривалої перерви суд таки постановив приступити до вивчення документів.

Суддя Ірина Логвинюк зачитала протоколи. Документи засвідчують, що від самого початку у потерпілого Литкіна підозра впала на Максима Терлецького, з яким мала зустрітися його донька. Присутні заслухали протокол з детальним описом кімнати та розташування речей вбитої.

Перед смертю Катя поспішала. Правоохоронці виявили вдома у рюкзаку окуляри та контактні лінзи, якими користувалася дівчина. Це свідчить, що Литкіна мала намір повернутися швидко, виходила на нетривалий час з дому.

Головуючий суддя зачитала також протокол огляду місця події за фактом виявлення трупа на териконі шахти.

“Оглядом встановлено, що прохід до місця знайдення тіла розпочинається зі сторони швейної фабрики, трупний запах йде з верхівки терикону”, – йдеться в документі. Далі – опис тіла дівчини.

“Руки витягнуті вверх, відсутня частина лівої руки. Вилучено сережку металу жовтого кольору…”, – продовжила Логвинюк. Потерпіла Вікторія Литкіна приклала багато зусиль, щоб дослухати опис.

Слуги Феміди постановили зробити перерву перед основним та найбільш тривожним моментом – переглядом досі не оприлюдненого відео з терикону. Його фіксували поліцейські під час виявлення тіла Катерини Литкіної у нічну та денну пору доби. Невдовзі суд приступив до дослідження відеоінформації, що міститься на двох дисках.

“У кого є ліхтарики на телефонах, ввімкніть будь ласка” – розпочинається відео. Правоохоронці вночі піднімаються на верхівку терикону і коментують: “Є два проходи до місця знайдення трупа. Трупний запах посилюється, під деревом горіха у високій траві виявлено труп жінки, про це свідчить довге волосся. Жінки з рудим каштановим волоссям. Одягнена в білі кросівки, сірі шорти і топік рожевого кольору”.

Вікторія Литкіна, не витримавши морального навантаження, вийшла з зали суду. Сергію Литкіну запропонували покинути переглядати відео, проте він відмовився.



Батьки убитої Каті Литкіної

Суддя Логвинюк, спостерігаючи за кадрами на моніторі, часто переводила погляд на батька вбитої дівчини. Обвинувачений у вбивстві Назар Статочнюк та його законний представник Вікторія Гуліда взагалі не дивилися це шокуюче відео, вони відводили очі.

На кадрах чітко видно прикраси Каті, які всі до однієї лишилися на вбитій. Судмедексперт тримає ланцюжок з підвіскою, сережка заплуталася у волоссі. Підошви кросівок чисті, без будь-якого нашарування. На взутті немає слідів грунту, а це свідчить про те, що тіло дівчини перенесли. Поліцейські згадують про зламану гілку горіха, під яким знайшли Катю.

Правоохоронці описують “ложе трупа”, знайдені речі частинами розкладають у пакети.

“Прикраси лишилися на місці, тому вбивство вчинили не з корисливих мотивів. Мотивом могла бути особиста неприязнь”, – відзначив прокурор.

Суддя зачитала висновки судмедекспертизи, зазначаючи, в які ділянки тіла були нанесені удари. Захисник Статочнюка Шостак звернувся з тим, що ці висновки є неприпустимим доказом, адже мотивації, що труп переносили двоє, немає. На його думку, судово-медична експертиза не може дати підтвердження, що злочин було скоєно з особливою жорстокістю.

З цього питання у прокурора та захисника обвинуваченого виникла дискусія. Адвокат потерпілої сторони Олександр Волощук відзначив: “Відомо без експертів, що зламати щелепу можна кулаком. Однак проламати череп у декількох місцях з такою динамікою, щоб від уламків пішли тріщини – кулаком зробити це неможливо. За висновками експертизи нам і суду не стане відомо, які удари наносилися в першу чергу. Але уявіть собі будь ласка, яку біль нестерпну відчувала дитина, коли її били по щелепі і голові. У цьому випадку ставити під сумнів кваліфікацію злочину неприпустимо”.

У зв’язку із закінченням робочого часу колегія суддів постановила продовжити дослідження доказів 15-го квітня. Інший фігурант справи, обвинувачений Максим Терлецький повинен прибути на допит в Україну зі Словенії 19-го квітня, у іншому разі його шукатиме Інтерпол.

Із власних джерел інтернет-виданню «БУГ» стало відомо про ще один речовий доказ – 20-го серпня минулого року неподалік терикону під містком було знайдено розбитий вщент телефон Катерини Литкіної. За попередньою інформацією, до згаданої дати в програмі Skype відображалося, що Катя перебуває в онлайні.

Нагадаємо, Катя Литкіна з Нововолинська зникла першого серпня 2016 року. Через 10 днів тіло дівчини знайшов її батько. Загибель дівчини сколихнула весь Нововолинськ. У поліції з'явився перший підозрюваний - місцевий житель Назар Статочнюк, але є люди, які впевнені, що за ґрати відправили невинну людину. Сам підозрюваний заперечує свою причетність до вбивства. Натомість батьки вбитої головним підозрюваним вважають двоюрідного брата затриманого, колишнього хлопця Катерини Максима Терлецького, який проживає у Словенії, його поліція допитала по Скайпу. 6 лютого 2017 року прокуратурою області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом убивства неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної. Стосовно причетного до вбивства неповнолітнього Назара Статочнюка обвинувальний акт скеровано до суду. Матеріали стосовно іншого підозрюваного у вчиненні цього злочину, Максима Терлецького, виділені в окреме провадження, в якому скеровано запит про міжнародно-правову допомогу до Республіки Словенія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дай Боже, Показати IP 19 Квітня 2017 18:38
сили батькам. Читаючи, в самої холоне кров в жилах, а то як матері.... В дитини перед вбивством не було адвокатів!!!! Не вірю в суд "самий гуманний суд в мире". На кого ще надіятись???????????????????????
Ольга Показати IP 19 Квітня 2017 19:17
Полячук, Шостак... а як кара Господня? Невже не чекаєте, як не собі,- то дітям... Відомо, що існує бумеранг, як і кара з небес!
Анонім Показати IP 19 Квітня 2017 21:20
При чім тут адвокати?Кажуть, що вбив інший.Чому тоді судять цього? Якось все кострубато виходить.
ЗМІ Показати IP 19 Квітня 2017 22:23
Адвокат гидкий. І фізично - противний, відштовхуючий, як три лантухи картоплі. І морально - за те, що захищає вбивцю. Справді, гроші не пахнуть, хоч в даному випадку вони пахнуть кров*ю, сльозами батьків, горем і втратою молодого життя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus