USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Суд виправдав 2 селян, затриманих під час «облави» на бурштинокопачів

10 Березня 2017 14:00
Працівники УСБУ у Волинській області під час рейду на бурштинокопачів поблизу Маневич затримали лише біля 20 чоловіків, ще близько 50 втекли. Двох із затриманих селян суд виправдав.

Про це повідомляє «Четверта влада».

Обвинувачені чоловіки своєї вини в суді не визнали. Пояснили, що дійсно в ту ніч перебували в урочищі, але прибули туди окремо один від одного на машині та велосипеді з метою подивитися, що там відбувається.

Чоловіки зазначили, що незаконного видобування бурштину-сирцю ні за допомогою мотопомпи, ні за допомогою інших знарядь, в тому числі сачків та лопат, вони не здійснювали. Крім них в урочищі «Медвеські поля» знаходились біля 70 людей, серед яких були і жінки.

«До моменту їх затримання вони один одного в урочищі «Медвеські поля» не бачили. Крім них із 70-ти людей, які перебували у вказаному урочищі, працівники УСБУ у Волинській області затримали лише біля 20 чоловіків. Всі інші втекли», – йдеться у вироку.

«На місці незаконного видобування бурштину було виявлено п`ять мотопомп, сачки, лопати, пожежні рукави, прожектори, генератори. Там же було виявлено близько 10-ти різних транспортних засобів.

Ямкові отвори в землі були утворені шляхом розмиву грунту за допомогою води, яка подавалась з канави. На момент їх прибуття мотопомпи вже не працювали, біля них нікого не було. На вулиці ще було темно. Територія освітлювалась за допомогою кількох прожекторів, струм до яких надходив від генераторів.

На місці незаконного видобування бурштину були виявлені як старі ямкові отвори, так і нові», – розповів в суді один із свідків, який прибув на допомогу працівникам СБУ у ту ніч.

У суді опитали загалом 12 свідків, серед яких лісники, інші затримані, співробітники правоохоронних органів, зібрали письмові докази та дані телекомунікаційних мереж тощо.

Жоден із свідків не зміг чітко відповісти, чим займалися обвинувачені в урочищі на час затримання, хто працював на мотопомпах, кому належить все вилучене майно. Дехто і взагалі не бачив обвинувачених на місці пригоди.

Зрештою суд вирішив, що обвинувачення Володимира Смічика та Сергія Хапка у вчиненні кримінального правопорушення не знайшло свого підтвердження під час судового розгляду, оскільки стороною обвинувачення не доведено, що вказаний злочин вчинений обвинуваченими в ніч з 12 на 13 травня 2015 року за попередньою змовою між собою та іншими невстановленими особами, не конкретизовано, які дії були вчинені кожним із обвинувачених та в чому вони виражалися. Частину доказів суд не взяв до уваги, бо вони були здобуті в рамках розслідування інших кримінальних проваджень.

Натомість суд звернув увагу, що один з обвинувачених виявлений на місці незаконного видобування бурштину у чистому одязі, взутий в черевики, на відміну від інших затриманих, які всі були в забрудненому одязі та в гумових чоботах.

Зрештою, суддя Маневицького райсуду Олег Невар вирішив визнати невинними та виправдати Володимира Смічика та Сергія Хапка, а речові докази: мотопомпу, акумуляторну батарею, гофрований рукав, саморобний поплавок, три пластмасові ємкості, лопату, два пожежних рукава, металевий шест – знищити.

Сторона обвинувачення не погодилася з таким вироком суду і подала апеляційну скаргу, яка ще не розглядалася.

Нагадаємо, у північні райони Рівненської, Волинської та Житомирської областей для охорони родовищ бурштину повертають спец призначенців. Там знову на повну силу запрацював спеціальний оперативний штаб. Його задача - боротися із незаконним видобутком бурштину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus