USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Світ відзначає католицький Великдень. Чим він відрізняється від православного

4 Квітня 2021 12:08
Свято Великодня встановлене на честь Воскресіння із мертвих Ісуса Христа. Дата цього великого свята обчислюється за місячно-сонячним календарем, тож кожного року є іншою.

Цьогоріч Воскресіння Христове 4 квітня святкують римо-католики, частина греко-католиків і протестантів, а також Фінляндська православна церква. Натомість православні віряни відзначатимуть це свято 2 травня, пише 24 канал.

Чому православні та католики святкують Великдень у різні дні

Ще у 325 році на Вселенському Соборі було вирішено святкувати Воскресіння Господнє у першу неділю після весняного повного місяця, але не раніше 21 березня – дня весняного рівнодення. Також Пасху повинні святкувати після закінчення іудейського Песаху.

Проте у XVI столітті через зміну календаря з юліанського на григоріанський змінилась пасхалія – методика розрахунку дати Великодня. Так, римо-католицька церква керується григоріанським календарем, який в 1583 році запровадив папа Григорій XIII.

Тоді як православні церкви дотримуються олександрійської пасхалії (старого юліанського календаря).

У чому різниця між католицькою та православною Пасхою

Обом Пасхам передує Великий піст, який триває 40 днів. Проте суворість посту відрізняється. У православних вірян після Масляниці забороняється вживати у їжу молочні продукти, яйця, м'ясо та рибу, а у католиків не дозволяється їсти лише м'ясні продукти. До того ж, християни західного обряду постять лише у конкретні дні, адже католицька церква вимагає дотримуватися суворого посту лише в Попільну середу, Страсну п'ятницю та Велику суботу.

Наступна відмінність полягає у справлянні богослужінь. Напередодні Великодня віряни навідуються в храм, де за християнськими звичаями опівночі проводять Хресну дорогу. Православні священнослужителі влаштовують Хресну дорогу перед Службою Божою, а католицькі – після. Однак Благодатний вогонь запалюють ті й ті представники церков.

Ще одна різниця свят пов'язана із їхнім незмінним атрибутом – яйцем. Православні християни традиційно фарбують звичайні курячі яйця у яскраві кольори або ж розмальовують їх химерними малюнками. Діти й дорослі з радістю влаштовують "бої", у яких стукаються яйцями і перевіряють їхню шкаралупу на міцність.

На Заході звичайні яйця фарбувати не прийнято. Замість цього дорослі ховають шоколадні яєчка у різноманітних місцях, а дітвора з радістю біжить їх шукати. Вважається, що такі яйця для малечі приносить добрий Великодній кролик, однак він хоче погратись, тому і ховає їх від дітей.

Традиції святкування Великодня у католиків різняться залежно від країни. Наприклад, у Франції в цей день прийнято бити у дзвони, повідомляючи радісну звістку. В Італії усі намагаються почути привітання Папи Римського. У Німеччині – святкують у неділю та понеділок. Цими днями прикрашають помешкання, влаштовують сімейні обіди та дарують малечі солодощі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus