USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Симфонія добра та зла: у Луцьку Петро Антип розпочав «Ноосферу» – нову частину найбільшої картини у світі

5 Грудня 2023 19:09
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відомий український митець родом з Донеччини Петро Антип показав перформанс «Ноосфера: симфонія добра та зла».

Цим мистецьким дійством художник розпочав нову частину найбільшої картини у світі «Космогонія» під назвою «Ноосфера». Загалом витвір складатиметься із дев’яти фрагментів: від створення Всесвіту до його майбутнього.

1 грудня творці «Космогонії» спробували за допомогою мистецтва порушити питання впливу людини на Всесвіт, зокрема її згубного впливу на планету.

Величезне біле полотно розклали на підлозі, на фоні транслювали відеоарти та документальні кадри, які демонстрували світлі та темні боки людства.
Сотні людей прийшли подивитися на це видовищне дійство.

За словами куратора проєкту Віктора Корсака, добро і зло – вічні. Але симфонія може бути мажорна і мінорна.
«Якою буде симфонія добра та зла, залежить від нас. Я за те, щоб вона була все-таки мажорна», – зауважив куратор.

Читати ще: «Смислів не бракує. Потрібні символи»: у Луцьку художник з Горлівки створює найбільшу в світі картину

Також Віктор Корсак зазначив, що людство використовує багато методів, щоб боротися з проблемами, які саме ж створило. Але зауважив, що все це не дуже ефективно.
«Враховуючи, що всі методи є неефективні, ми пропонуємо трошки інше – мистецтво. Щоб включити цей процес і спробувати врятувати нашу планету. Цей проєкт якраз розрахований на рефлексію, на те, що ми задумаємось. Що в нас виникне якийсь конфлікт і, можливо, у когось зміняться цінності. Можливо, хтось викине пластикову пляшку туди, куди її треба викидати тощо», – пояснив він.
На заході була присутня й народна депутатка України Ірина Констанкевич, яка закликала присутніх усвідомити, свідками чого вони є.

«Ми маємо всі відчувати свою причетність до історії. Якщо ще не усвідомлювали, де ми і що ми в системі координат, то якраз через творення цієї роботи ми в опосередкований спосіб причетні до історії», – зазначила Ірина Констанкевич.
Читати ще: Космогонія сенсів: у музеї Корсаків вперше провели перформативний вікенд

Політикиня повідомила, що з 4 грудня працюватиме в Комітеті Ради Європи, яка буде розглядати номінантів на найкращий музей Європи 2024 року.
«Там відбирають найкращі музеї. Дуже авторитетне журі визначає, які музеї є найкращими, за трьома критеріями: щодо колекцій, щодо досліджень та щодо сприяння комунікації між людьми», – розповіла Ірина Констанкевич.

Вона зауважила, що музей Корсаків переріс вже три ці критерії, адже працює над творенням нових смислів.

Модераторка дійства, мистецтвознавиця Зоя Навроцька додала, що творення культури – це зараз і боротьба за націю, за нашу державу.
Читати ще: Сергій Жадан став амбасадором мистецького проєкту «Космогонія» у Луцьку

Сам митець не був багатослівним, адже каже, що він не оратор, а художник. І його мовою є мистецтво.

Тож усі присутні мали змогу під мелодії волинського музиканта Svarog Light порефлексувати разом із Петром Антипом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus