USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Терористам тут не місце: чи можна вигнати Росію з ООН

18 Листопада 2022 11:39
До складу ООН, створеної для запобігання всіляким війнам, досі входить Росія, яка порушила всі статути, всі закони, всі домовленості в рамках цієї організації.

На думку адвоката та співзасновника Ініціативної групи «Геть Росію з ООН» Максима Баришнікова, у терористичної держави Росія немає жодних законних підстав для перебування в Організації Об'єднаних Націй. Адже Росія не є країною-засновницею організації і не проходила процедуру вступу до неї, а отже, не має правових підстав вважати її членом, пише myc.news.

Максим Баришніков наголошує на тому, що Росія стала членом ООН на підставі фейкового листа, який Борис Єльцин написав 24 грудня 1991 року на ім'я тодішнього генерального секретаря ООН Переса де Куельяру, в якому тричі була по-різному названа держава. У цьому листі Єльцин звернувся до генерального секретаря на підставі міфологічних «алмаатинських паперів», юридичний зміст яких ніхто детально не вивчав з проханням замістити місце в ООН та Раді Безпеки колишнього СРСР.

Баришніков нагадує, що існує кілька способів усунення Росії з ООН – через рішення Міжнародного суду чи процедурним шляхом – під час щорічного підтвердження участі країн у Генасамблеї. Відповідні органи ООН можуть не затвердити повноваження російської делегації, оскільки немає документів, принаймні публічних, які б підтверджували її членство.

«Оскільки Російська Федерація ніколи не набувала згідно з процедурою, визначеною в 3,4,110 статтях статуту ООН, статусу країни-члена цієї організації, не може йтися про виключення Росії. Ми тільки хочемо, щоб країни-члени ООН визнали очевидний факт - відсутність будь-яких повноважень Росії як засновника цієї організації. Щоб ООН припинила доступ представників Росії через непідтвердження повноважень. Зокрема, делегацій від Росії у діяльності всіх робочих органів ООН. І, мабуть, у найголовнішому з них - у Раді Безпеки ООН», - заявив Баришніков.

Читати ще: ООН вимагає від РФ виплатити репарації Україні

А 23 стаття Статуту ООН взагалі не містить посилання на Росію як на постійного члена такої Ради Безпеки. І тут слід нагадати, що навіть Статут ООН ніколи не був ратифікований Російською Федерацією.

Радянський Союз та УРСР ратифікували цей Статут у 1945 році, Російська Федерація цього ніколи не робила. Просто все сталося 1991 року шляхом заміни таблички з написом СРСР на табличку з написом «Російська Федерація».

Отже, про жодне виключення Росії з ООН мови бути не може, просто їх потрібно викинути як тих, хто абсолютно безпідставно перебуває там серед країн-членів.

Крім того, на думку авторитетного міжнародного юриста, професора Кембриджського університету та учасника ініціативної групи «Громадський Хаб» Томаса Гранта, вищезгаданим критеріям членства в ООН не відповідає ні Росія, ні Білорусь, оскільки остання допомагає і сприяє Росії в агресії проти України і тим самим дискредитувала себе.

Таким чином Україна є єдиним початковим членом ООН, який залишився вірним принципам організації та був частиною СРСР. Тому саме Україна, а не РФ чи Білорусь, має серйозні претензії на членство в Раді Безпеки ООН замість СРСР.

Читати ще: Катування і зґвалтування дітей на очах рідних: слідчі ООН озвучили докази звірств росіян в Україні

Ініціативна група «Громадський Хаб», до якої входять фахівці з міжнародного права та експерти із зовнішньої політики, створили міжнародну петицію Kick Russia out of the UN! («Геть росію з ООН!», хештег #unrussiaUN) на платформі change.org з вимогою до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша надати документи, що засвідчують юридичні підстави членства Росії в ООН. У разі відсутності таких документів петиція містить вимогу припинити фіктивне членство Росії в ООН.

Чому Росію треба гнати з ООН розбиралося й Слово і Діло.

Основною проблемою, яка пов'язана з Росією, вважається те, що РФ як постійний член РБ ООН має право вето; блокуючий голос Росії здатний паралізувати діяльність Ради Безпеки, що вже, власне, не раз відбувалося. Росія активно ветує будь-які резолюції, будь-які рішення, будь-які вимоги РБ, які спрямовані проти неї та на користь України.

Така ситуація не влаштовує, ясна річ, нікого; ще 24 вересня президент Європейської Ради Шарль Мішель закликав призупинити членство рф в РБ ООН. Через три дні президент України Володимир Зеленський закликав і зовсім вигнати країну-агресора з лав організації, оскільки їй там не місце.

Читати ще: Ядерними погрозами та псевдореферендумами Росія порушила хартію ООН, – Джо Байден

У США згодні з тим, що ООН потрібно реформувати, бо поточна ситуація є неприйнятною. Серед іншого, там пропонують розширити склад РБ ООН, збільшивши кількість постійних членів, а також реформу права вето.

Разом з тим США нічого не сказали про те, що Росію потрібно вигнати з ООН. А постпред України в ООН Сергій Кислиця вважає, що і реформи ніякої в найближчі 10-15 років чекати не варто, та й Росію не виженуть, тому що вона має ядерну зброю.

Чи реально взагалі вигнати РФ з ООН

Україна та Білорусь отримали свої місця в ООН дійсно «у спадок» – ще за Сталіна Українська та Білоруська РСР були введені до складу ООН як одні з найбільш постраждалих країн під час Другої світової війни (це, якщо вірити офіційній версії, реальність же куди простіша – Сталіну були потрібні два додаткових голоси в організації), тобто, ці країни існували раніше, і після розпаду СРСР просто продовжили своє існування. Водночас країни СРСР більше не існує як даності, що визнали в 1991 році президенти РФ, Білорусі та України – Борис Єльцин, Станіслав Шушкевич та Леонід Кравчук.

Що говорить з цього приводу Статут ООН?

Там сказано наступне: держава-правонаступник не має права успадковувати від держави-попередника статус члена ООН, не кажучи вже про місце в Раді Безпеки. Виняток тільки одне - якщо це так звана держава-контінуатор, тобто вона змінила склад уряду, Конституції, територію, або назву, але продовжує існувати.

Водночас Російська Федерація – це абсолютно нова держава, що виникла на місці СРСР. Тобто, згідно зі Статутом ООН, вона повинна була подавати нову заявку на членство; згідно з Біловезькими угодами, СРСР як суб'єкт був ліквідований. Проблема криється в тому, що західні дипломатичні кола до недавнього часу вважали, що Росія все ж є тим же самим СРСР, який просто «змінив обгортку» – склад уряду, Конституції, територію та назву – але продовжує існувати.

До того ж Росія максимально затягнула передачу в ООН тексту Біловезьких угод, де проголошувалася ліквідація СРСР, а США закрили очі на таку явну невідповідність Статуту ООН діям РФ.

Таким чином, оперуючи даними про незаконність перебування РФ в ООН, можна домогтися її виключення.

Підводні камені

Щоправда, як вже було сказано, домогтися вигнання Росії з ООН буде нелегко. Згідно зі Статутом ООН, неможливо вигнати з Ради безпеки та організації чинного члена, навіть якщо він систематично порушує цей самий Статут. А найсмішніше, що навіть змінити Статут, щоб вигнати порушника, неможливо без згоди всіх членів організації – в тому числі й того, хто Статут порушує. Неважко здогадатися, що росія ні за що в житті не підтримає зміну Статуту, яка дозволить позбавити кремля членства в ООН.

До того ж на боці Росії може виступити й Китай, якщо справа буде вирішуватися в рамках Ради Безпеки ООН, або ще й Білорусь з Іраном – якщо справа буде винесена на Генеральну Асамблею. Щоправда, другий випадок легше, бо що означають два голоси проти голосів десятків інших країн?

Експерти та юристи називають два можливі сценарії вигнання рф з ООН:

«Югославський»: згідно з цим сценарієм, за ініціативою України Радою Безпеки визнається, що СРСР припинив своє існування, отже, Росія не має права займати своє місце в РБ ООН і повинна заново подавати заявку на членство в організації в цілому. При цьому тут можна провести рішення як процедурне, тобто до нього не може бути застосовано право вето і потрібно більшість голосів, а не повна згода всіх, також росія в цьому випадку не отримає права голосувати.

«Китайський»: може бути застосований у випадку, якщо потрібно провести вигнання РФ, не вдаючись до обговорення в РБ ООН. Генеральна Асамблея за поданням України в цьому випадку повинна визнати, що оскільки СРСР розпався, ніхто не може представляти інтереси цієї країни в ООН, а значить, Росія, яка зайняла місце СРСР в організації, повинна бути вигнана.

У будь-якому випадку, питання з вигнанням Росії з ООН потрібно вирішити в найкоротші терміни. Причина не стільки в тому, що Росія – ганьба ООН, оскільки «прославилася» тероризмом на державному рівні та воєнними злочинами; а в тому, що поки рф засідає в ООН, говорити про якийсь рух до миру і притягнення російських військових злочинців до відповідальності не доводиться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus