USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Топ-10 волинських сіл з кумедними назвами

26 Червня 2015 07:00
У Волинській області 1087 населених пунктів, 1054 з них ‒ села. Їх назви дуже різноманітні, а подекуди навіть кумедні й дещо незвичні. «Таблоїд Волині» підібрав десятку найсмішніших топонімів Волинської області.

Гумнище ‒ село в Горохівському районі, входить до Перемильської сільської ради. Згідно з інформацією Вікіпедії, населення становить 331 особу. Засноване у 1649 році. Село має спільноту у мережі ВК, вона налічує 25 осіб.
Маруся ‒ також село на Горохівщині, входить до Михлинської сільської ради. Не відомо, чи живе у селі хоч одна Маруся, але очевидно, що тут не надто людно: тут живе тільки 19 осіб.
Ватин ‒ село в Горохівському районі, село з сільрадою. Тут живе 325 осіб. Село засноване 1545 року. Попри те, що нині його назва асоціюється з проросійською «ватою» й «ватниками», звідси походить Матвій Данилюк ‒ останній ветеран Армії УНР та учасник бою під Крутами, що прожив найдовше та помер 1994 року на 103 році свого життя.
Хорлупи ‒ село в Ківерцівському районі, населення становить 711 осіб. Засноване у 1562 році. Цікавинкою цього населеного пункту є те, що тут велика кількість приймаків (майже сотня). Місцевою говіркою їх часом звуть «завчу гами» (завідуючий чужим господарством). Наприкінці 1990-х років місцевий селянин Володимир Савчук започаткував свято приймаків з назвою «Приймацька Січ». У 2000-му році свято отримало статус Всеукраїнського фестивалю народного гумору, гуляння відбувається кожного року в третю неділю травня.
Хренів ‒ село в Іваничівському районі. Населення ‒ 343 особи. Село входить до Грядівської сільської ради, засноване у 1545 році.
Печихвости ‒ село в Горохівському районі. Населення становить 997 осіб. Село засноване у 1508 році. З розповідей старожилів села, ще із часів монголо-татарської навали існує легенда, яка розповідає про походження назви «Печихвости». Під час одного з набігів монголо-татар місцеві жителі придумали новий метод боротьби: селяни поприв'язували бикам до хвостів палаючі факели, худоба в паніці бігла вперед із палаючими хвостами, таким чином розганяючи ворогів і підпалюючи їхні намети, а люди йшли слідом і добивали покалічених татар.

Сушибаба ‒ село в Турійському районі. Населення ‒ 122 особи. Входить до Озерянської сільської ради.
Хряськ ‒ село у Маневицькому районі, засноване у 1577 році. Населення становить 724 особи. Із села походить художник-живописець Василь Красьоха. Він є членом Національної спілки художників та заслуженим художником України. Його роботи зберігаються у фондах Міністерства культури України, музеях та приватних збірках багатьох країн світу.
Свинарин ‒ село у Турійському районі. Населення ‒ 425 осіб. Село засноване у 1545 році та входить до Купичівської сільської ради. Як стверджують у селі, його назва
– дуже давня. Під час нападу монголо-татар жінки й діти змушені були покинути межі села, чоловіки залишилися боронити територію. Коли повернулися додому, застали попелище, порите дикими кабанами. Відтоді село носить назву Свинарин.
Гуменці ‒ село в Любомльському районі. Населення становить 149 осіб. Входить до Заболоттівської сільської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
журналіст Показати IP 26 Червня 2015 07:24
Для журналістів "ВН" усе кумедне. Гумнище не має стосунку до того, що мав на увазі автор цієї "кумедної" інформації. Назва походить від слова гумно: тік із господарчими будівлями, обгороджена ділянка землі в селянському господарстві, призначена для зберігання, молотьби та іншої обробки зерна. В місцевості на Волині, де виріс автор цього коментаря, мій дідусь і батько називали цю споруду просто током. На правобережній Україні гумно (наголос на перший склад) ще називають стодолою. Назва села Навіз теж не походить від руського навоз, як, очевидно, гадає автор. Навіз в українському тлумачному словнику - підвіз, привіз (товару, тощо). На ярмарку не було кавунів, бо підвозу не було, каже словник Бориса Грінченка. Раджу вам дружити з словниками, як священник дружить з Біблією. І не буде вам тоді кумедно.
Анонім до журналіст Показати IP 26 Червня 2015 08:19
А вам раджу дружити з орфографічним словником. Слово священик пишеться з однією літерою н.
Олеся до журналіст Показати IP 26 Червня 2015 08:37
У 90-х роках був маршрут автобусний "Луцк - Навоз"
До Олесі до Олеся Показати IP 26 Червня 2015 10:40
До Вашого відома такий маршрут існує досі "Лцьк-Навіз"
Леся до До Олесі Показати IP 26 Червня 2015 10:52
вже нема, став "Луцьк-Боровичі"
поліщук Показати IP 26 Червня 2015 08:05
А ще в Любомльському районі є село із кумедною назвою Чмикос. Цікаво що воно означає
Волинянин Показати IP 26 Червня 2015 11:00
Все ж кумедно. Де народився? В Навозі.
Анонім Показати IP 26 Червня 2015 13:14
норма, на луцький квн потяне, перше мiсце вже забите
Я Показати IP 28 Червня 2015 09:26
Є ще село ЧМИКОС ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus